Normal_rss_entry-295951

Horecaondernemers in Zwolle hebben zaterdag en zondag de terrassen voor hun cafés en restaurants uitgestald. Gasten waren er niet welkom. Mensen werd gevraagd wel iets af te halen, maar dit naast de met linten afgezette terrassen te nuttigen.

Met de ludieke actie vroegen de circa vijftig ondernemers aandacht voor het in hun ogen zwalkende coronabeleid. De initiatiefnemers zijn van mening dat zij met inachtneming van de 1,5-metermaatregelen veilig open kunnen. Daarbij ontbreekt het bij de noodsteun ook aan perspectief, zo klinkt het.

Volgens de ondernemers is het "niet normaal" dat een sector zo lang moet "zwemmen", terwijl er geen zicht is op een oplossing. De noodsteun die wordt verkregen via loonondersteuning en via de tegemoetkoming vaste lasten is volgens de ondernemers niet genoeg om de kosten te dekken. Van elke euro aan salaris die moet worden uitbetaald, wordt 0,70 euro vergoed. "Wij moeten zo'n 30 procent bijleggen", zo klinkt het.

Goed verlopen

Ongeveer vijftig horecaonderneming in Zwolse deden zaterdag mee aan de ludieke actie. Volgens Jelle van der Weerd, eigenaar van restaurant Ingeburgerd, is de actie goed verlopen. "Het was hartstikke druk en mensen hadden er wel sympathie voor", zei hij.

Verschillende afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) riepen hun leden eerder op om op 2 maart de terrassen tegen de regels in weer open te gooien. In Zwolle lijken de ondernemers nog niet bereid om burgerlijk ongehoorzaam te zijn. Ook omdat daarmee de lokale overheid met problemen wordt opgezadeld. Die zou in Zwolle juist zijn best doen om ondernemers bij te staan, zo wordt aangegeven.

Toch ziet Van der Weerd het opzetten van de terrassen wel als laatste waarschuwing. "We wachten de nieuwe persconferentie van 8 maart af, maar de volgende keer gaan we wel een stapje verder", aldus de uitbater.

Door :ANP