Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Afhalen bij restaurants langer mogelijk na wegvallen avondklok'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Restaurants kunnen zoals de situatie er nu uitziet dinsdagavond weer langer openblijven voor afhalers. Volgens voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is dat de consequentie van het gerechtelijke besluit om de avondklok op te heffen.

"Als dit de uitspraak blijft dan kan 'takeaway' vanavond weer na 21.00 uur", verklaart hij. Maar Willemsen wijst er ook op dat de overheid in beroep gaat tegen de uitspraak.

Daardoor zou de avondklok mogelijk toch nog langer in stand kunnen blijven. Later op dinsdag zal het gerechtshof in Den Haag zich al buigen over de vraag of het opheffen van de maatregel geschorst kan worden in afwachting van dat hoger beroep.

Uitspraak rechtbank

De kortgedingrechter in Den Haag oordeelde eerder op de dag dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, omdat bij de instelling ervan niet de juiste procedure is gevolgd. Ook twijfelde de rechter aan het nut van de avondklok.

Als Nederlanders daadwerkelijk straks in de late avonduurtjes weer een hamburger, shoarma of een pizza kunnen afhalen, betekent dat in het grote plaatje niet heel veel. "Een druppel", zo noemt Willemsen het. Tegelijk erkent hij dat in moeilijke tijden zoals deze ook zo'n druppel best belangrijk kan zijn. Maaltijdbezorgers mochten bestellingen van restaurants afgelopen weken wel na 21.00 uur blijven bezorgen.

De uitspraak van de rechter laat volgens Willemsen ook zien dat "heel het land snakt naar het einde van bepaalde coronamaatregelen". Hij hoopt daarom dat de uitspraak het kabinet aan het denken zal zetten. De horecasector wil al langer dat er meer mogelijkheden komen voor cafés en restaurants om weer open te gaan. Volgens een alternatieve routekaart, die KHN onlangs heeft aangeboden aan politici, moet dat ook op een veilige manier kunnen, aldus de branchevoorman.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.