Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

InnovatiefondsMKB+ voor vernieuwende ondernemers van start

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km

DEN HAAG - Om vernieuwende ondernemers sneller aan financiering te helpen is 1 januari het InnovatiefondsMKB+ van start gegaan. Het fonds stelt de komende jaren (tot en met 2015) in totaal 500 miljoen euro beschikbaar.

"Vernieuwende ondernemers komen dankzij het InnovatiefondsMKB+ makkelijker aan financiering waardoor ze sneller kunnen groeien en de beschikbare kennis omzetten in vernieuwende producten en diensten", zegt minister Verhagen.

"Dit is van groot belang om het verdienvermogen van onze economie te versterken."

Een investeringsfonds met een plus
De plus in de naam van het InnovatiefondsMKB+ geeft aan dat het fonds open staat voor vernieuwende ondernemers uit het MKB en voor ondernemingen die groter zijn dan het MKB. Vanaf 1 januari kunnen vernieuwende ondernemers ook met kleinere projecten (150.000 euro) bij het InnovatiefondsMKB+ aankloppen.

Andere financiers over de streep trekken
Het fonds is nodig omdat vernieuwende ondernemers door banken als risicovoller worden gezien waardoor hun financieringsvraag vaker wordt afgewezen. Zelfs investeerders die durfkapitaal beschikbaar stellen worden vaak weerhouden te investeren in markten waarvan risico's moeilijker zijn in te schatten, zoals bijvoorbeeld de markt voor hightech-producten.

Betrokkenheid van het InnovatiefondsMKB+ helpt andere financiers van de onderneming over de streep te trekken.

Het InnovatiefondsMKB+ werkt met innovatiekredieten die rechtstreeks aan ondernemingen worden verstrekt en door kapitaal te verstrekken aan investeringsfondsen die investeren met risicokapitaal in deze vernieuwende ondernemingen.

Het innovatiekrediet betreft directe financiering tot een derde van de kosten die met ontwikkeling van vernieuwende producten en diensten gepaard gaat. Als het project tijdens de ontwikkelingsfase mislukt, wordt het krediet omgezet in een subsidie. Het fonds stelt voor dit jaar 95 euro miljoen aan innovatiekredieten beschikbaar.

Mogelijkheden voor creatieve industrie
Op 1 januari is de tender geopend waarbij 20 miljoen euro aan kapitaal kan worden verstrekt aan investeringsfondsen die willen investeren in jonge vernieuwende ondernemingen. Het InnovatiefondsMKB+ kan als een van de investeerders tot maximaal 50 procent meefinancieren.

De andere private investeerders ontvangen bij goed presterende fondsen het grootste deel (80 procent) van de rendementen uit deze fondsen. In deze tender is een bedrag van 4 miljoen euro (van in totaal 8 miljoen euro tot en met 2015) beschikbaar dat alleen bedoeld is voor investeerders in sectoren van de creatieve industrie, zoals architectuur, mode, design, gaming en nieuwe media.

Inkomsten stromen terug in het fonds
Sinds gisteren is het innovatiefonds revolverend: inkomsten uit succesvolle investeringen stromen terug in het fonds en niet zoals voorheen in de algemene middelen. Hierdoor kan het fonds in plaats van 1 onderneming te subsidiëren, 4 tot 5 ondernemingen van krediet voorzien.

© Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.