Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe handhavingstrategie: minder maar strenger controleren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam krijgt een nieuwe handhavingstrategie voor horeca, seksbedrijven en speelautomatenhallen. Handhaving gebeurt in de toekomst op basis van drie risicocategorieën, afhankelijk van de ernst van de overtreding. Daardoor daalt de controlelast voor goedwillende ondernemers aanzienlijk.

Bij overtredingen wordt direct en eenduidig opgetreden. De zwaarte van de sanctie neemt toe bij herhaling, met sluiting als uiterste middel. Voor de overlast op terrassen geldt: three strikes you're out.

In het programakkoord heeft de Amsterdamse coalitie afgesproken om de controles op horecabedrijven, seksbedrijven en speelautomatenhallen te vereenvoudigen. Veel ondernemers gaan gebukt onder een hoge controlelast terwijl zij zich keurig aan de regels houden.

Dit levert ook voor de gemeente onnodig werk op terwijl ondernemers die zich niet aan de regels houden eigenlijk vaker gecontroleerd zouden moeten worden. Ook was in de praktijk vaak onduidelijk welke sanctie bij een bepaalde overtreding hoorde.

Drie categorieën
Handhaving is in de toekomst op basis van de risico's en de ernst van de overtreding. Daarvoor zijn drie categorieën gemaakt voor standaard overtredingen (I), ernstige overtredingen (II) en de meest ernstige overtredingen (III).

Per categorie is een overzichtelijk schema van overtredingen en maatregelen. Burgemeester Van der Laan: "Regels moeten simpel zijn en op een eenduidige manier worden toegepast. Dat zorgt voor minder overlast in de stad, maar ook voor minder overlast voor ondernemers. Daarom moeten overtredingen streng en snel worden gestraft zodat de norm voor iedereen duidelijk is."

Three strikes you're out
Overtredingen in categorie I zijn bijvoorbeeld de overtreding van terrasregels of het schenken van alcohol aan minderjarigen. Bij de eerste en tweede overtreding wordt een bestuurlijke boete gegeven. Bij herhaling volgt het intrekken van de vergunning voor onbepaalde tijd. Daarna volgt sluiting onder het motto: three strikes you're out. Dit geldt ook voor de overlast van terrassen.

Categorie II en Categorie III
Voor ernstige overtredingen in categorie II wordt als eerste stap een tijdelijke beperking van de vergunning toegepast, wat betekent dat een overtreder in een bepaalde periode eerder of helemaal dicht moet.

De vervolgstap is het intrekken van de vergunning voor onbepaalde tijd, daarna sluiting. Dit geldt bijvoorbeeld bij het overtreden van de sluitingstijden, de aanwezigheid van een illegale prostituee of discriminatie.

De meest ernstige overtredingen zoals het te werk stellen van minderjarige prostituees of slachtoffers van mensenhandel leidt direct tot intrekking van de vergunning voor onbepaalde tijd en daarna sluiting. Ondernemingen zonder exploitatievergunning worden direct gesloten.

© Nationale Horecagids

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.