Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe handhavingstrategie: minder maar strenger controleren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam krijgt een nieuwe handhavingstrategie voor horeca, seksbedrijven en speelautomatenhallen. Handhaving gebeurt in de toekomst op basis van drie risicocategorieën, afhankelijk van de ernst van de overtreding. Daardoor daalt de controlelast voor goedwillende ondernemers aanzienlijk.

Bij overtredingen wordt direct en eenduidig opgetreden. De zwaarte van de sanctie neemt toe bij herhaling, met sluiting als uiterste middel. Voor de overlast op terrassen geldt: three strikes you're out.

In het programakkoord heeft de Amsterdamse coalitie afgesproken om de controles op horecabedrijven, seksbedrijven en speelautomatenhallen te vereenvoudigen. Veel ondernemers gaan gebukt onder een hoge controlelast terwijl zij zich keurig aan de regels houden.

Dit levert ook voor de gemeente onnodig werk op terwijl ondernemers die zich niet aan de regels houden eigenlijk vaker gecontroleerd zouden moeten worden. Ook was in de praktijk vaak onduidelijk welke sanctie bij een bepaalde overtreding hoorde.

Drie categorieën
Handhaving is in de toekomst op basis van de risico's en de ernst van de overtreding. Daarvoor zijn drie categorieën gemaakt voor standaard overtredingen (I), ernstige overtredingen (II) en de meest ernstige overtredingen (III).

Per categorie is een overzichtelijk schema van overtredingen en maatregelen. Burgemeester Van der Laan: "Regels moeten simpel zijn en op een eenduidige manier worden toegepast. Dat zorgt voor minder overlast in de stad, maar ook voor minder overlast voor ondernemers. Daarom moeten overtredingen streng en snel worden gestraft zodat de norm voor iedereen duidelijk is."

Three strikes you're out
Overtredingen in categorie I zijn bijvoorbeeld de overtreding van terrasregels of het schenken van alcohol aan minderjarigen. Bij de eerste en tweede overtreding wordt een bestuurlijke boete gegeven. Bij herhaling volgt het intrekken van de vergunning voor onbepaalde tijd. Daarna volgt sluiting onder het motto: three strikes you're out. Dit geldt ook voor de overlast van terrassen.

Categorie II en Categorie III
Voor ernstige overtredingen in categorie II wordt als eerste stap een tijdelijke beperking van de vergunning toegepast, wat betekent dat een overtreder in een bepaalde periode eerder of helemaal dicht moet.

De vervolgstap is het intrekken van de vergunning voor onbepaalde tijd, daarna sluiting. Dit geldt bijvoorbeeld bij het overtreden van de sluitingstijden, de aanwezigheid van een illegale prostituee of discriminatie.

De meest ernstige overtredingen zoals het te werk stellen van minderjarige prostituees of slachtoffers van mensenhandel leidt direct tot intrekking van de vergunning voor onbepaalde tijd en daarna sluiting. Ondernemingen zonder exploitatievergunning worden direct gesloten.

© Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.