Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

10.000 minder banen voor startende jongeren na eerste coronagolf

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Na de eerste coronagolf hadden 10.000 minder jongeren kans op een baan van minimaal drie dagen in de week ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name jongeren die afstudeerden aan het mbo, jongeren zonder startkwalificatie en uitvallers in het hoger onderwijs zijn de dupe geworden van de coronacrisis.

Dat becijferde onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek met het Verwey-Jonker Instituut, op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van ongeveer 240.000 startende jongeren tussen de zestien tot dertig jaar en hun kansen op de arbeidsmarkt.

Ook voor de coronacrisis hadden deze jongeren al minder kans op werk, maar door de pandemie is de ongelijkheid op de arbeidsmarkt in de eerste maanden van de virusuitbraak nog verder toegenomen, aldus het onderzoeksbureau

Weinig arbeidsperspectief horeca door corona 

Jongeren die de arbeidsmarkt opkomen met een opleiding waar al weinig arbeidsperspectief aan zit worden hard geraakt. Dan gaat het om opleidingen in de detailhandel, mediatechniek, administratieve dienstverlening, maar ook afgestudeerden in "coronagevoelige sectoren" zoals de horeca, luchtvaart en kappers. Verder is de achterstand in baankansen van jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond verder toegenomen, aldus het onderzoek.

Jongeren die een opleiding volgen waarin werken en leren gecombineerd worden of die een hbo- of wo-masterdiploma hebben, hebben het minst last van de coronacrisis. Hun baankansen zijn nauwelijks afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat zijn bijvoorbeeld beginnende artsen, verpleeg- en verloskundigen, onderwijsassistenten en economen.

De jongeren die voor de coronacrisis de arbeidsmarkt opkwamen hebben waarschijnlijk geprofiteerd van de coronasteunmaatregelen, aldus SEO. Het bureau verwacht een grotere impact op de groep die tijdens de coronacrisis voor het eerst de arbeidsmarkt betrad. De resultaten van vervolgonderzoek worden komend voorjaar verwacht.

Door: ANP

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.