Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca wil 600 miljoen euro extra van kabinet

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dit kwartaal nog 600 miljoen euro extra compensatie voor horecaondernemers om te voorkomen dat ze failliet gaan. Ook moet er een tegemoetkoming in de vaste lasten komen van 100 procent. Dat zegt de branchevereniging na een overleg met minister Hoekstra van Financiën maandag.

Volgens KHN-directeur Dirk Beljaarts reageerde de minister met begrip, maar ook "ontwijkend". Ook wilde Hoekstra nog geen datum noemen waarop de horeca eventueel weer open zou kunnen. Wel dat er dagelijkse gesprekken over gevoerd worden. "Je zal nu maar horecaondernemer zijn, die zit met de handen in het haar", zegt Beljaarts. Als de horeca alweer open mag, is het volgens hem nog de vraag of de keten snel genoeg op gang komt om de bevoorrading te regelen. "Die mededeling om open te gaan kan niet vroeg genoeg komen." Het kabinet geeft hier dinsdag 8 december uitsluitsel over.

Volgens Beljaarts zei Hoekstra verder dat de instanties die over de uitvoering van de steun gaan op korte termijn geen nieuwe wijzigingen in het systeem aan kunnen. Daarom opperde Beljaarts voor een eindafrekening over heel 2020. "Dat was een spontaan idee. Zodat je dat wat je tekort komt alsnog tegemoet kunt zien." Het kabinet heeft hier nog geen toezeggingen over gedaan.

Sectorspecifieke steun

Verder heeft KHN aan Hoekstra gevraagd om te kijken naar sectorspecifieke steun voor de horeca. "Daarvan zei Hoekstra: het kabinet heeft juist voor generieke maatregelen gekozen om deze zo snel mogelijk van de grond te krijgen. Maar we zijn wel acht maanden verder en hebben nieuwe inzichten over hoe die steun binnenkomt", zegt Beljaarts.

Heikel punt voor de branchevereniging is de NOW-steunmaatregel. De loonkostencompensatie lag in de eerste twee steunrondes formeel op 90 procent, maar in de praktijk kwam die voor horecaondernemers uit op 60 tot 65 procent, zegt Beljaarts. Dat komt volgens hem door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wet Dba) en hoe de premies voor de horeca geregeld zijn. "De horecaondernemer heeft vanaf dag één 35 procent van de loonkosten zelf moeten betalen. Het is een quick and dirty-rekensom, maar dat is het geld dat je sowieso al op korte termijn tekort komt." Ook voor de langere termijn is hulp nodig. "Dit is niet in het eerste kwartaal van volgend jaar opgelost."

Er is nog geen nieuw overleg gepland. Dat hangt volgens Beljaarts ook af van de uitkomst van de Kamerbrief over de financiële steunmaatregelen die het kabinet nog moet versturen.

Door: ANP

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.