Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca wil 600 miljoen euro extra van kabinet

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dit kwartaal nog 600 miljoen euro extra compensatie voor horecaondernemers om te voorkomen dat ze failliet gaan. Ook moet er een tegemoetkoming in de vaste lasten komen van 100 procent. Dat zegt de branchevereniging na een overleg met minister Hoekstra van Financiën maandag.

Volgens KHN-directeur Dirk Beljaarts reageerde de minister met begrip, maar ook "ontwijkend". Ook wilde Hoekstra nog geen datum noemen waarop de horeca eventueel weer open zou kunnen. Wel dat er dagelijkse gesprekken over gevoerd worden. "Je zal nu maar horecaondernemer zijn, die zit met de handen in het haar", zegt Beljaarts. Als de horeca alweer open mag, is het volgens hem nog de vraag of de keten snel genoeg op gang komt om de bevoorrading te regelen. "Die mededeling om open te gaan kan niet vroeg genoeg komen." Het kabinet geeft hier dinsdag 8 december uitsluitsel over.

Volgens Beljaarts zei Hoekstra verder dat de instanties die over de uitvoering van de steun gaan op korte termijn geen nieuwe wijzigingen in het systeem aan kunnen. Daarom opperde Beljaarts voor een eindafrekening over heel 2020. "Dat was een spontaan idee. Zodat je dat wat je tekort komt alsnog tegemoet kunt zien." Het kabinet heeft hier nog geen toezeggingen over gedaan.

Sectorspecifieke steun

Verder heeft KHN aan Hoekstra gevraagd om te kijken naar sectorspecifieke steun voor de horeca. "Daarvan zei Hoekstra: het kabinet heeft juist voor generieke maatregelen gekozen om deze zo snel mogelijk van de grond te krijgen. Maar we zijn wel acht maanden verder en hebben nieuwe inzichten over hoe die steun binnenkomt", zegt Beljaarts.

Heikel punt voor de branchevereniging is de NOW-steunmaatregel. De loonkostencompensatie lag in de eerste twee steunrondes formeel op 90 procent, maar in de praktijk kwam die voor horecaondernemers uit op 60 tot 65 procent, zegt Beljaarts. Dat komt volgens hem door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wet Dba) en hoe de premies voor de horeca geregeld zijn. "De horecaondernemer heeft vanaf dag één 35 procent van de loonkosten zelf moeten betalen. Het is een quick and dirty-rekensom, maar dat is het geld dat je sowieso al op korte termijn tekort komt." Ook voor de langere termijn is hulp nodig. "Dit is niet in het eerste kwartaal van volgend jaar opgelost."

Er is nog geen nieuw overleg gepland. Dat hangt volgens Beljaarts ook af van de uitkomst van de Kamerbrief over de financiële steunmaatregelen die het kabinet nog moet versturen.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.