Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Consument gevoelig voor aanbiedingen tijdens kerst

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km

GRONINGEN - Tachtig procent van de Nederlanders gaat zeker niet buitenshuis eten tijdens de komende feestdagen. Twijfelaars willen zich last minute nog wel over laten halen door aantrekkelijk geprijsde menu's of acties in restaurants of eetcafés. Dit blijkt uit onderzoek, dat in opdracht van FoodService Instituut Nederland is uitgevoerd door GfK. Aan het onderzoek namen 2.200 Nederlanders deel.

Veel consumenten kiezen er dus voor thuis te koken of het kerstdiner te genieten bij familie of vrienden. Van die 80 procent kookt ruim de helft in eigen keuken en vier op de tien ‘thuiseters' schuiven bij familie of vrienden aan.

Vorig jaar (2011) heeft ongeveer één op de zes (16 procent) buitenshuis gegeten tijdens de feestdagen. Er zullen flinke inspanningen nodig zijn om het percentage van vorig jaar te evenaren of te verbeteren.

Kansen
Horecabedrijven die nu nog met onderbezetting kampen tijdens de kerstdagen, zouden met last minute acties consumenten kunnen overhalen toch te komen. Immers, 32 procent van de ondervraagden geeft aan gevoelig te zijn voor aantrekkelijk geprijsde menu's.

Andere redenen die ondervraagden geven om alsnog buitenshuis te reserveren zijn: speciale gerechten (7 procent), extra keuze in gerechten (7 procent), extra feestelijke aankleding (5 procent), kinderactiviteiten (4 procent) en live muziek (4 procent).

Het onderzoek is in week 48 van 2011 uitgevoerd onder ruim 2200 Nederlanders via het internetpanel van GfK en is representatief naar leeftijd, geslacht, opleiding en regio in Nederland.

© Nationale Horecagids

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.