Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kwakkeljaar voor MKB in 2012

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km

GRONINGEN - De afzet in het MKB neemt in 2012 met 1,0 procent af. Deze daling is al in de tweede helft van 2011 ingezet. Vrijwel geen enkele sector zal zich volgend jaar kunnen onttrekken aan de ontwikkeling van een krimpende afzet.

Consumenten geven minder uit onder invloed van een dalende koopkracht en een oplopende werkloosheid. Bedrijven stellen investeringen uit als gevolg van de grote economische onzekerheid. De uitvoer loopt terug en de overheid bezuinigt.

De afnemende afzet zal in het MKB resulteren in een verlies van werkgelegenheid voor 30.000 personen. De prognoses van onderzoeksbureau Panteia/EIM zijn gemaakt onder de veronderstelling dat de eurocrisis niet escaleert. Bij verdere escalatie kan de afzetdaling in het MKB nog forser uitpakken.

MKB blijft achter bij het grootbedrijf
De binnenlandse bestedingen zijn al enige jaren zeer gematigd. Doordat het MKB sterk afhankelijk is van binnenlandse bestedingen, blijft de groei al sinds 2010 achter bij die van het grootbedrijf. In 2011 is het MKB een half procent achter gebleven bij het grootbedrijf. In 2012 blijft het MKB een kwart procent achter bij het grootbedrijf.

Afzetdaling bouw, autosector, detailhandel en horeca
Sectoren die sterk op de binnenlandse markt gericht zijn zullen in 2012 zullen onder druk komen te staan. Zo zal de opleving van de bouwsector in 2011 omslaan in een afzetdaling van 2,0 procent in 2012 als gevolg van een gebrek aan investeringen in nieuwbouwwoningen en bedrijfspanden.

De afzet in de autosector zal dalen met 2,25 procent. Consumenten zullen terughoudender zijn om een nieuwe auto te kopen en ondernemers zullen investeringen in bedrijfsauto's zo veel mogelijk uitstellen.

Na een korte opleving in 2011, zullen de horeca-uitgaven in 2012 een daling vertonen. Hier voert voorzichtigheid in zakelijke en consumentenbestedingen de boventoon. Ook de detailhandel zal in 2012 een verdere afzetdaling van circa 1,0 procent voor haar rekening moeten nemen.

Afname werkgelegenheid in 2012
De afnemende afzet zal in 2012 resulteren in een daling van de werkgelegenheid. In het MKB neemt de werkgelegenheid naar verwachting af met 30.000 personen. De economische onzekerheid noodzaakt bedrijven er toe om te reorganiseren en kostenbesparingen door te voeren. Dit heeft negatieve gevolgen voor de omvang van het personeelsbestand.

Het vasthouden van personeel in afwachting van betere tijden, zal in 2012 minder vaak plaatsvinden dan in het recessiejaar 2009. Het aantal zelfstandigen zal in 2012 niet meer toenemen. Dit is mede een gevolg van kostenreductieprogramma's van bedrijven, waardoor zij ook gaan besparen op de inhuur van ZZP-ers.

Uitgebreidere informatie over ontwikkeling van de afzet, winsten en werkgelegenheid is hier te vinden.

© Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.