Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoeveel verdienen bezorgservices per bestelling?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Het aantal mensen dat online maaltijden bestelt is tijdens de eerste en huidige tweede lockdown explosief gegroeid. Bezorgservices rapporteren een verdubbeling of zelfs een verdrievoudiging van het aantal orders ten opzichte van de periode voorafgaand aan de eerste lockdown. Ook het afhalen van maaltijden blijft populair. Wat zijn de gevolgen van deze nieuwe marktsituatie, en in hoeverre komt de groei in het aantal online bestellingen ten goede aan de horeca?    

Bezorgservices horeca: impuls of damage control?

Restaurants en eetcafés zijn momenteel gesloten voor bezoekers, en daarom wordt vaker online besteld, ook bij lokale/regionale horecazaken. Dit gebeurt evenwel nog lang niet altijd op de traditionele manier, waarbij producten (lees: maaltijden) direct bij de ondernemer worden afgehaald. In de meeste gevallen kiest men voor ‘convenience’, oftewel gemak, waarbij lunches en maaltijden op een gekozen locatie worden bezorgd. En nog te vaak is er daarbij sprake van een tussenpartij; bezorgservices als Thuisbezorgd, Uber Eats en Deliveroo. Zorgt de groei binnen de afhaal- en bezorgservicebranche wel voor het gewenste resultaat, namelijk meer omzet voor de ondernemer, of is dit slechts ‘damage control’ ten tijde van een lockdown?  

Hoe de individuele horecaondernemer omgaat met erkende bezorgservices, dat verschilt per geval. De tarieven die door bezorgservices worden gehanteerd doen dat ook:  

Thuisbezorgd.nl: Bij Thuisbezorgd betaalt de horecaondernemer adminstratiekosten van €0,19 per bestelling. De commissie bedraagt 13% van de totale bestelwaarde. Aanvullend maakt Thuisbezorgd gebruik van een verdienmodel waarin restaurants extra geld betalen voor een hogere positie in de resultaten van 'lokale restaurants en cafés'.  

Uber Eats: Uber Eats kiest per bestelling op het platform voor 13% commissie. Dit is 30% in het geval van bezorging. Er worden geen vaste adminstratiekosten in rekening gebracht. Variabele overige kosten. 

Deliveroo: Vaste kosten van €2,50 per order. Per bestelling een 10% tot 20% commissie. De voorwaarden kunnen tevens verschillen per regio of land. 

Dropper: 25% commissie per order. Wanneer een bedrijf bezorging in eigen beheer houdt, maar wel gebruik wil maken van de infrastructuur van Dropper (routes, inzichten, warmhoudtassen), dan bedragen de kosten €1 per order.

Een restaurant of café kan de extra kosten doorrekenen in de verkoopprijs van een bestelling. Echter, om concurrerend te blijven verkiezen veel ondernemers een strategie waarbij de meerkosten niet of in mindere mate worden meegenomen in de uiteindelijke prijs. Veel van de gemaakte omzet verdwijnt daarmee in de zakken van bezorgplatformen.   

Takeaway-topmannen cashen op aandelen

De recente tweede lockdown is koren op de molen van bezorgservices. Zij zien hun omzet flink groeien, mede door de urgentie die bij restaurants voelbaar is om zich aan te sluiten bij bezorgplatformen. Waar de horeca het dus steeds zwaarder heeft, profiteren bezorgservices in de vorm van een stijgende koerswaarde. Onlangs nog verkochten bestuurders van Just Eat Takeaway een deel van hun aandelenpakket ter waarde van circa 7 miljoen euro. In plaats van de tarieven te verlagen voor horecaondernemers, kiezen aandeelhouders er juist voor zichzelf nog verder te verrijken.  

Negatieve effecten concurrentie bij bezorgservices

De toenemende concurrentie tussen het groeiend aantal restaurants en cafés dat op bezorgplatformen te vinden is, heeft een ongewenst effect. Ondernemers hanteren een scherpere prijsstrategie om concurrenten voor te blijven, hetgeen resulteert in minder opbrengsten per order. Neem daarbij de toch al forse commissies die bezorgservices in rekening brengen, en je komt tot de conclusie dat veel restaurants en cafés de zure vruchten plukken van de huidige situatie. 

De aanwezigheid van bezorgservices betekent dan ook geen overduidelijke impuls voor de horeca, maar eerder damage control. Is er een alternatief voor de dure bezorgservices? Dat is er! Restaurants en cafés zouden collectief kunnen inzetten op bestellen via de eigen website. Met het toenemende bewustzijn onder consumenten dat lokale ondernemers gesteund moeten worden, ligt het voor de hand dat het afhalen van maaltijden eveneens kan gaan groeien. Met elke extra bestelling op de eigen website, in plaats van via een bezorgplatform, groeit de omzet van het lokale restaurant of café. Een gezonde en duurzame inkomstenbron voor de horeca; het alternatief voor dure bezorgplatformen. 

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.