Just Eat Takeaway AEX

Maaltijdbestelsite Just Eat Takeaway stond woensdag in de schijnwerpers op het Damrak, na goed ontvangen resultaten. Chipmachinemaker ASML, die ook met cijfers kwam, werd lager gezet. De Europese beurzen lieten kleine koersuitslagen zien. De strengere coronamaatregelen in veel Europese landen en tegenvallend nieuws rond onderzoeken naar een potentieel coronavaccin en een behandeling van het virus, zorgden voor enige terughoudendheid op de beursvloeren.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel vrijwel vlak op 572,51 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 849,39 punten. De beurs in Parijs bleef ongewijzigd. Frankfurt won 0,2 procent en Londen klom 0,5 procent.

Just Eat Takeaway aan kop

Just Eat Takeaway ging aan kop in de AEX met een winst van 4,8 procent. Het maaltijdbestelbedrijf profiteert van de coronapandemie omdat meer mensen eten laten thuisbezorgen. Het moederbedrijf achter onder meer Thuisbezorgd.nl zag in het derde kwartaal het aantal bestellingen met bijna de helft oplopen. De onderneming verwacht daarnaast nog steeds dat de overname van de Amerikaanse branchegenoot Grubhub in de eerste helft van 2021 kan worden afgerond.

TomTom

ASML (min 1 procent) stond onderaan bij de hoofdfondsen. De chipmachinefabrikant wist de omzet en winst in het derde kwartaal verder op te schroeven. De kwartaalomzet kwam uit op bijna 4 miljard euro, tegenover 3,3 miljard euro in de voorgaande meetperiode. Daarmee overtrof ASML de eigen verwachtingen.

Bij de kleinere bedrijven steeg TomTom 7 procent. De navigatiedienstverlener leed afgelopen kwartaal een verlies, maar blijft optimistisch ondanks de impact van de coronacrisis. De omzet viel een vijfde hoger uit dan in het vorige kwartaal. Dat komt volgens topman Harrold Goddijn met name door de groei in de automotive-tak van het bedrijf. Het Belgische zorgvastgoedbedrijf Aedifica zakte 2,7 procent na aankondiging van een aandelenuitgifte.

Asos

In Londen verloor Asos 6 procent. De Britse online kledingverkoper boekte door de coronacrisis een flinke winst, omdat klanten meer kleding bestelden online en minder terugstuurden. De omzet nam in het afgelopen boekjaar met bijna een vijfde toe. De aandelenkoers van Asos steeg dit jaar al met bijna 60 procent.

De euro was 1,1736 dollar waard, tegen 1,1744 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent in prijs tot 39,94 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 42,21 dollar per vat.

Door: ANP