Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Geef horeca een paar dagen de tijd om voorraden op te maken'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Als de horeca de deuren moet sluiten, laat die maatregel dan pas over een paar dagen ingaan. Cafés en restaurants hebben tijd nodig om hun ingekochte voorraden op te maken, zeggen horeca-ondernemers.

"Ik hoop echt niet dat we vanavond direct dicht moeten", zegt horecabaas Won Yip, die meerdere zaken in het centrum van Amsterdam heeft. "Dan moet er weer een hoop eten worden weggegooid." De ondernemer heeft begrip voor de maatregelen, maar vindt dat zaken een paar dagen de tijd moeten krijgen om zich te kunnen voorbereiden.

Voedselverspilling

Dat vindt ook Maarten Hinloopen, voorzitter van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en ondernemer op de Grote Markt. "Het zou absoluut beter zijn als we onze voorraden kunnen uitverkopen." Ook Laurens Meyer, horecamagnaat en eigenaar van onder meer De Drie Gezusters in Groningen, is het met de oproep eens. "We hebben de vorige keer tonnen aan voedsel moeten weggooien. We hebben het uitgedeeld aan personeel, naar de voedselbank gebracht, maar er is ook heel veel in de containers beland."

Symboolpolitiek

Hinloopen en Meyer zijn het oneens met de mogelijke sluiting van de horeca. "Ik vind het symboolpolitiek", zegt Meyer. "Het virus verdwijnt er niet van. We moeten met maatwerk kijken hoe we mét het virus kunnen leven. Daar heeft de horeca ook al allerlei ideeën voor aangedragen." Yip vindt sluiting alleen te rechtvaardigen als ook andere sectoren helemaal dichtgaan. "De horeca is nu opnieuw de kop van Jut. Sportscholen mogen bijvoorbeeld misschien wel openblijven. Ik heb begrip voor de maatregelen, maar alleen als we overal doorpakken. Anders heb je geen enkele garantie dat het iets gaat helpen."

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.