Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Horecapersoneel test het vaakst positief op corona'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Van alle horecamedewerkers die zich vanaf juni lieten testen op corona, heeft één op de twintig het virus opgelopen. Daarmee is de horeca de beroepsgroep met het hoogste percentage positieve tests. Dat meldt BNR op basis van analyses die het maakte van cijfers van het RIVM. Vakbond FNV Horeca zegt de cijfers serieus te nemen, maar ze ook in perspectief te plaatsen.

"Een groot deel van het horecapersoneel is jong, en komt elkaar ook op andere plekken tegen, bijvoorbeeld thuis", zegt FNV-bestuurder Edwin Vlek. "Het wil dus niet zeggen dat zij ook daadwerkelijk besmet zijn geraakt in de horeca."

Ook vraagt Vlek zich af hoe representatief de cijfers zijn. "Wie besmet is geraakt, moet aangeven in welke sector hij of zij werkt. Op dat lijstje van beroepsgroepen van het RIVM staat ook een grote groep waarvan niet te achterhalen is in welke sector die besmette persoon werkt, waardoor het een scheve vergelijking is", zegt Vlek. "Daarbij, wanneer het aantal besmettingen van horecapersoneel wordt vergeleken met het totale aantal besmettingen in Nederland, valt het erg mee. De meeste besmettingen worden nog steeds herleid naar thuissituaties."

Geen oorzaak

Toch neemt de vakbond het signaal serieus en wil het er alles aan doen om het virus verder in te dammen. "Wij dringen er bij horeca op aan om het advies van de overheid over te nemen en werknemers en gasten een mondkapje te laten dragen, en de 1,5 meter afstand te blijven houden. We willen mondkapjes niet verplichten, omdat we vertrouwen op de moraal en het gezonde verstand van mensen."

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt dinsdag dat de horeca "onderdeel van de oplossing is, geen oorzaak van het probleem". Volgens KHN is het in de horeca juist veilig, en is er slechts een besmettingskans van 0,001 procent. "Horecaondernemers en hun medewerkers volgen strenge protocollen en doen er dagelijks alles aan om hun gasten een veilige en gastvrije ervaring te bieden."

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.