Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca bezorgd over winter: faillissementen onvermijdelijk

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De horeca is bezorgd over de winter. Door de oplopende besmettingen is er een grote kans op meer en strengere coronamaatregelen zoals beperktere openingstijden. De terrassen gaan 's winters weg en binnen is er minder ruimte. Daarbovenop komen de afnemende steunmaatregelen van de overheid voor loonkosten. Deze "gevaarlijke cocktail" van factoren kan veel horecabedrijven deze winter de kop gaan kosten, verwacht directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

De openingstijden voor horeca in het westen van het land werden vorige week door de overheid vervroegd naar 01.00 uur ‘s nachts, om het aantal coronabesmettingen in deze regio’s terug te brengen. Nu de besmettingen in nog meer regio’s toenemen, dreigen ook voor de horeca in die gebieden verplichte, kortere openingstijden. Premier Mark Rutte komt vrijdagmiddag in de wekelijkse persconferentie na de ministerraad wellicht met nieuws voor deze regio’s, of zelfs voor het hele land. Beljaarts wijst erop dat voor veel horeca de beperktere openingstijden bijdragen aan een "negatieve spiraal", nu de herfst is begonnen.

Naast de kortere openingstijden dreigt het afbouwen van de loonkostencompensatie (NOW-regeling) door de overheid. De steunmaatregelen uit pakket NOW 2.0 (bij 20 procent omzetverlies, een looncompensatie van 90 procent) verlopen eind september. Op 1 oktober begint NOW 3.0; in negen maanden wordt de steun afgebouwd. Tot en met december krijgen bedrijven 80 procent loonkostencompensatie wanneer zij 20 procent omzetverlies hebben. Middenin de winter, van januari tot en met maart 2021, krijgen bedrijven 70 procent loonkostencompensatie bij een omzetverlies van 30 procent. Vanaf april geldt 60 procent tegemoetkoming in loonkosten bij een omzetverlies van 30 procent.

Loon

Een verschil met de eerdere steunpakketten is dat bedrijven bij NOW 3.0 wel de mogelijkheid hebben om het loon van medewerkers te laten dalen - met respectievelijk 10, 15 en 20 procent - zonder dat dit ten koste gaat van de subsidie. Ook kunnen ondernemers personeel om bedrijfseconomische redenen ontslaan, zonder gekort te worden op de subsidie (zoals bij NOW 2.0 sprake van was).

De drie factoren - beperktere openingstijden, minder ruimte doordat in de winter de buitenruimte wegvalt en de lagere looncompensatie door de overheid - zijn een grote zorg van de horecabranche. Beljaarts: "Bij het handhaven van 1,5 meter afstand in de binnenruimtes van horeca dalen de inkomsten met 60 procent, terwijl de vaste kosten gewoon betaald moeten worden. Ondernemers zijn daarom pessimistisch; ze knokken, maar de situatie wordt deze winter alleen maar nijpender."

Donderdag is KHN weer in gesprek gegaan met het kabinet, na een stilte omdat KHN het nut niet zag van de gesprekken die slechts gingen over beperkingen. Beljaarts noemt het goed om weer in gesprek te zijn met staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer en minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus. "We knokken voor de horeca-ondernemers die veiligheid vooropstellen, maar ook willen overleven."

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.