Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Celstraf geëist voor plaatsen nep-explosief Joods restaurant Amsterdam

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Tegen de 46-jarige Hassan N. is twaalf maanden gevangenisstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist wegens het plaatsen van een nep-explosief bij het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam, in de nacht van 14 op 15 januari. Ook heeft hij volgens het OM in januari 2019 een antisemitische dreigbrief aan een buurtbewoonster gestuurd. N. ontkende woensdag bij de rechtbank in Amsterdam alle feiten.

Het pakketje bleek geen explosief te bevatten, maar de omgeving rond het restaurant aan de Amstelveenseweg was uren afgezet. Omliggende woningen werden ontruimd en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam ter plaatse voor onderzoek. De nepbom was een witte doos met daarin onder andere elektriciteitsdraden en een printplaatje. De vingerafdrukken en het DNA van N. zijn op de doos en de inhoud ervan aangetroffen. N. verbleef in die periode regelmatig bij een vriendin, die vlak bij het restaurant woonde. Hij verklaarde woensdag dat hij de doos bij haar thuis met afval had gevuld. Omdat de vuilcontainer buiten echter vol dan wel stuk leek te zijn, had hij de doos naar eigen zeggen ernaast gezet.

De officier van justitie stelde dat N. in het verleden "keer op keer" gelinkt is met antisemitische uitingen, waaronder een veroordeling voor de bedreiging van een verbalisant in 2014. N. verklaarde woensdag dat hij in die periode harddrugsverslaafd was en dat hij zich de precieze details van dit incident niet meer wist te herinneren. Als bijzondere voorwaarden eiste de officier verplichte urinecontroles, een gebiedsverbod en elektronisch toezicht.

Zevende incident bij HaCarmel

De advocaat van de eigenaren van HaCarmel merkte tijdens de zitting op dat de nepbom het zevende antisemitische incident in 2,5 jaar was: "HaCarmel is vogelvrij". Volgens de eigenaren durven mensen niet meer in het restaurant te komen eten en is de zaak "kapot". De advocaat liet weten dat zijn cliënten zich niet gesteund voelden door de Nederlandse overheid en vroeg de rechtbank een forse gevangenisstraf op te leggen.

De rechtbank doet 26 augustus uitspraak.

Door: ANP

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.