Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onmisbare keukenapparatuur in de horeca

Door HorecaRama
schedule 8 min
location_on [xx]km
Als ondernemer in de horeca ken je de vraag van je gasten als geen ander. Men verwacht onderscheidende en unieke gerechten op de menukaart, en bovenal hoge kwaliteit. Sta je aan de vooravond om je eigen horecazaak te openen? Houd rekening met de onmisbare onderdelen van iedere professionele keuken. Hoe zorg je ervoor dat processen efficiënt verlopen, terwijl je gasten genieten van een pure smaakbeleving?  

Invulling van de horeca keuken

De diversiteit binnen de horeca zorgt dat iedere ondernemer andere apparatuur als ‘onmisbaar’ kwalificeert. Desondanks zijn er vaste processen die binnen iedere keuken terugkomen, en waarop keukenapparatuur moet worden aangepast. Een moderne lunchzaak behoeft een multifunctionele en ruime horeca oven, terwijl je met je eigen restaurant baat hebt bij een professionele grillplaat. Serveer je cocktails en wil je de verschillende dranken koel en hygiënisch bewaren? Dan is een op maat gemaakte horeca koelkast al even onmisbaar. Zodoende verschilt het per type horecaonderneming welke apparatuur vereist is om diverse processen op elkaar af te stemmen. 

Smaakvol bereiden van gerechten 

Een horeca oven is praktisch onmisbaar voor vrijwel elke horecazaak. Uitzonderingen daargelaten beschikt iedere menukaart over een warm segment, welke je snel én smaakvol wilt presenteren aan de bezoeker. De horeca oven is daar meer dan geschikt voor. Dankzij de dubbele beglazing blijft de warmte in de oven op een constant niveau, terwijl de hoge luchtvochtigheidsgraad zorgt voor een smaakvol resultaat. Ook de zouten en mineralen in het product blijven goed op peil in dit type oven.

Een interessant alternatief van de horeca oven is een combisteamer. Dit mag gezien worden als een alles-in-één oplossing voor processen binnen de keuken. De combisteamer is een combinatie van de traditionele oven, aangevuld met functionele eigenschappen voor overige toepassingen. Denk daarbij aan het stomen van groenten of het verwarmen van vlees. Door tijdens het verhittingsproces van een product stoom toe te voegen, behoud je de oorspronkelijke kleur, textuur en smaak. 

Hygiëne en voedselveiligheid

Een ieder die in Nederland beschikt over een eigen horecazaak, komt vroeg of laat in aanraking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De NVWA verzorgt inspecties in de keuken, en checkt hier onder meer op de hygiëne en voedselveiligheid. Om de hygiëne voldoende te kunnen waarborgen, dien je als ondernemer de beschikking te hebben over maatwerk in de koelruimte. De inspectie bij horecazaken stimuleert ondernemers om verantwoord om te gaan met voedselveiligheid, en beschermt daarmee tegelijk je personeelsbestand en bezoekers.

Overigens zijn ook doorschuifvaatwassers, voorladers en pannen vaatwassers essentiële onderdelen van de horeca keuken, met het oog op hygiëne.  

Ventilatie in de keuken

Afsluitend is goede ventilatie in de keuken belangrijk, zeker in deze tijd. Ventilatie gebeurt hoofdzakelijk op twee manieren: middels mechanische ventilatie in de vorm van een afzuigkap, dan wel door het openzetten van ramen richting de buitenzijde van het pand. Een te hoge luchtvochtigheid als gevolg van gebrekkige ventilatie in de keuken vergroot de kans op schimmelvorming of een ongezonde atmosfeer om in te werken. De moderne horeca afzuigkap is onmisbaar en tegelijk efficiënt in haar toepassingen binnen professionele keukens.

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.