Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onmisbare keukenapparatuur in de horeca

Door HorecaRama
schedule 8 min
location_on [xx]km
Als ondernemer in de horeca ken je de vraag van je gasten als geen ander. Men verwacht onderscheidende en unieke gerechten op de menukaart, en bovenal hoge kwaliteit. Sta je aan de vooravond om je eigen horecazaak te openen? Houd rekening met de onmisbare onderdelen van iedere professionele keuken. Hoe zorg je ervoor dat processen efficiënt verlopen, terwijl je gasten genieten van een pure smaakbeleving?  

Invulling van de horeca keuken

De diversiteit binnen de horeca zorgt dat iedere ondernemer andere apparatuur als ‘onmisbaar’ kwalificeert. Desondanks zijn er vaste processen die binnen iedere keuken terugkomen, en waarop keukenapparatuur moet worden aangepast. Een moderne lunchzaak behoeft een multifunctionele en ruime horeca oven, terwijl je met je eigen restaurant baat hebt bij een professionele grillplaat. Serveer je cocktails en wil je de verschillende dranken koel en hygiënisch bewaren? Dan is een op maat gemaakte horeca koelkast al even onmisbaar. Zodoende verschilt het per type horecaonderneming welke apparatuur vereist is om diverse processen op elkaar af te stemmen. 

Smaakvol bereiden van gerechten 

Een horeca oven is praktisch onmisbaar voor vrijwel elke horecazaak. Uitzonderingen daargelaten beschikt iedere menukaart over een warm segment, welke je snel én smaakvol wilt presenteren aan de bezoeker. De horeca oven is daar meer dan geschikt voor. Dankzij de dubbele beglazing blijft de warmte in de oven op een constant niveau, terwijl de hoge luchtvochtigheidsgraad zorgt voor een smaakvol resultaat. Ook de zouten en mineralen in het product blijven goed op peil in dit type oven.

Een interessant alternatief van de horeca oven is een combisteamer. Dit mag gezien worden als een alles-in-één oplossing voor processen binnen de keuken. De combisteamer is een combinatie van de traditionele oven, aangevuld met functionele eigenschappen voor overige toepassingen. Denk daarbij aan het stomen van groenten of het verwarmen van vlees. Door tijdens het verhittingsproces van een product stoom toe te voegen, behoud je de oorspronkelijke kleur, textuur en smaak. 

Hygiëne en voedselveiligheid

Een ieder die in Nederland beschikt over een eigen horecazaak, komt vroeg of laat in aanraking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De NVWA verzorgt inspecties in de keuken, en checkt hier onder meer op de hygiëne en voedselveiligheid. Om de hygiëne voldoende te kunnen waarborgen, dien je als ondernemer de beschikking te hebben over maatwerk in de koelruimte. De inspectie bij horecazaken stimuleert ondernemers om verantwoord om te gaan met voedselveiligheid, en beschermt daarmee tegelijk je personeelsbestand en bezoekers.

Overigens zijn ook doorschuifvaatwassers, voorladers en pannen vaatwassers essentiële onderdelen van de horeca keuken, met het oog op hygiëne.  

Ventilatie in de keuken

Afsluitend is goede ventilatie in de keuken belangrijk, zeker in deze tijd. Ventilatie gebeurt hoofdzakelijk op twee manieren: middels mechanische ventilatie in de vorm van een afzuigkap, dan wel door het openzetten van ramen richting de buitenzijde van het pand. Een te hoge luchtvochtigheid als gevolg van gebrekkige ventilatie in de keuken vergroot de kans op schimmelvorming of een ongezonde atmosfeer om in te werken. De moderne horeca afzuigkap is onmisbaar en tegelijk efficiënt in haar toepassingen binnen professionele keukens.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.