Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ING: omzet horeca krimpt dit jaar met 30 tot 40 procent

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De omzet in de horeca krimpt dit jaar met 30 tot 40 procent. Daar rekent het economisch bureau van ING op. De coronamaatregelen die voor beperkingen zorgen, veranderende voorkeuren van consumenten en een krimpende economie zorgen ervoor dat de omzet dit jaar en volgend jaar nog niet volledig kan herstellen.

Op het dieptepunt van de coronacrisis, in april, zagen bijvoorbeeld hotels het aantal gasten met 95 procent dalen en werd bij restaurants en cafés 70 procent minder gepind ten opzichte van een jaar eerder, maakt ING op uit betaaldata. Inmiddels is er door versoepelingen van de maatregelen weer meer mogelijk, maar in juni lag het totale aantal transacties nog ruim een derde onder het niveau van 2019.

'Krimp horeca onvermijdelijk'

Een sterke krimp is volgens ING "onvermijdelijk". Ook in de tweede helft van dit jaar blijft de horeca waarschijnlijk last houden van de coronacrisis. Hoewel sinds juni en juli meer zaken weer hun deuren hebben geopend, starten veel bedrijven nog wel "met de handrem erop" vanwege de richtlijn voor anderhalve meter. Het aanbod van horeca is door de voorschriften, sluiting van discotheken tot minimaal 1 september en uit- en afstel van evenementen ook nog beperkt.

Toeristen

Ook internationale reisbeperkingen zorgen voor slechte cijfers, aldus ING. Normaal gesproken komt meer dan de helft van het aantal hotelgasten uit het buitenland. De heropening van Europese binnengrenzen is een belangrijke eerste stap in het herstel, maar er gelden voor veel reizigers uit landen buiten Europa - zoals de VS - nog inreisverboden voor onbepaalde tijd.

Daar komt bij dat een deel van de Nederlandse gasten uit voorzorg wegblijft en buitenlandse toeristen nog niet veel in Nederland willen verblijven. Doordat meer Nederlanders in eigen land vakantie vieren, compenseren ze gedeeltelijk het gemis van buitenlandse gasten. Oplopende werkloosheid en economische onzekerheid zorgen ook voor bezuinigingen op zaken zoals horecabezoek.

Omzetverlies erger dan bij vorige crisis

Het omzetverlies is vele malen erger dan tijdens de vorige crisis. In 2009 kromp de omzet met bijna 9 procent. Zelfs als een tweede golf uitblijft, kan het zeker tot eind 2021 duren voordat de horeca weer op het normale niveau terugkomt, verwacht ING.

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.