demonstratie Malieveld horeca

Op het Malieveld in Den Haag hebben horeca-ondernemers, festivalorganisatoren, artiesten, circussen, kermisexploitanten en bedrijven en werknemers uit de entertainmentsector gisteren een rustig protest gehouden. Ze kwamen in actie tegen "te strenge coronaregels" en vóór meer financiële steun van de overheid.

Er hadden zich zo'n 150 mensen verzameld. Sommige droegen gele hesjes. Een clown had een bord bij zich met de tekst: wanneer kan ik weer lachen. Iemand anders had op zijn shirt de tekst: Rot op met je nieuwe normaal. Naast mensen uit de evenementenbranche hadden ook individuen zich bij het protest aangesloten die in het algemeen tegen de coronamaatregelen zijn. Ze werden vermaakt door een dj en de zanger van de feestband Trafassi.

De demonstranten vonden onder meer dat de algemene regel van 1,5 meter afstand houden te strikt wordt gehandhaafd in de horeca. Ze pleitten voor meer overleg en waarschuwingen, in plaats van directe boetes. Onder café- en restauranthouders is veel onvrede over de regels. Als ze hun zaak adequaat inrichten met het oog op de afstandsregel, wil dat nog niet zeggen dat alle gasten zich eraan houden.

Festivals op kleine schaal of met minder mensen

De initiatiefnemers van de betoging vonden verder dat de overheid festivals in de buitenlucht weer moet toestaan vanaf 1 juli. Dat kan eventueel op kleinere schaal of met een maximaal aantal bezoekers per vierkante meter. "Steun ons en laten we proberen de enorme schade in deze branche nog enigszins te beperken voor het te laat is", schreven de organisatoren vooraf op Facebook.

Zondag liep een protest tegen de coronamaatregelen van de overheid op het Malieveld uit de hand. Onruststokers zochten de confrontatie met de politie. Die arresteerde zo'n vierhonderd mensen.

Door: ANP