Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

KHN: bij ontslag medewerkers transitievergoeding via UWV laten uitkeren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De FNV noemt het plan van werkgeversorganisaties om transitievergoedingen voor ontslagen werknemers in getroffen sectoren af te wentelen op de overheid "absoluut onbespreekbaar en de wereld op zijn kop".

Vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV zegt dat het voorstel nog eens bovenop het plan komt om de ontslagboete uit de nieuwe, aangepaste NOW-regeling te schrappen, waartegen de vakbond zich hevig verzet. "Het lijkt voor de werkgevers wel rupsje-nooit-genoeg. Dit gaat nooit gebeuren. Zo betalen de werknemers via hun eigen belastingen ook nog eens hun eigen ontslagvergoeding", zegt ze.

Volgens De Telegraaf wil een breed ondernemersoffensief dat de overheid ook de kosten voor ontslag tijdens de coronacrisis gaat vergoeden. MKB-Nederland zegt in gesprek te zijn met het kabinet over een breder plan voor onder andere de transitievergoeding voor sectoren in nood, meldt De Telegraaf zaterdag. De horeca, retail en ondernemersorganisatie ONL zouden de wens op tafel hebben gelegd om de transitievergoeding door de overheid te laten compenseren.

'Hondsbrutaal'

De FNV noemt dat onbegrijpelijk. "De financiële steun via de NOW-regeling is bedoeld om mensen in dienst te houden, juist niet om ze te ontslaan. Het is hondsbrutaal om dan ook nog eens te vragen of de overheid dan de ontslagvergoeding voor haar rekening kan nemen. Ik snap dat bedrijven niet failliet willen gaan, maar ze maken hun omzet juist via hun personeel. Je kunt geen vaste krachten wegsturen en ze later als goedkopere zzp'ers weer inhuren."

KHN: transitievergoding via UWV

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bevestigt tegenover het ANP het plan om bij ontslag van medewerkers de transitievergoeding via het UWV te laten uitkeren. Die zouden dan een ww-uitkering van 90 procent tot in ieder geval eind 2020 moeten krijgen, aldus de horecawerkgevers. Dirk Beljaarts, directeur van KHN: "Zonder omzet en met doorlopende kosten ben je als ondernemer al op je vermogen ingeteerd. Transitievergoeding is dan alsnog de stap naar faillissement. Zie dat als alternatieve steun zodat de onderneming zich aan de nieuwe realiteit kan aanpassen en dat geldt dan ook voor de medewerker, die dan een goede WW-uitkering moet krijgen."

Stopregeling voor noodlijdende bedrijven

MKB-Nederland tekent aan dat met het ministerie van Economische Zaken wordt gesproken over een stopregeling voor noodlijdende bedrijven, waarin ook de transitievergoeding zou moeten worden meegenomen. "Ondernemers die echt geen vooruitzichten hebben, de schuldenberg niet verder willen laten oplopen en niet failliet willen gaan, zouden op een goede manier moeten kunnen stoppen zonder dat ze alles - ook privé - kwijtraken. Dat kan nu niet zomaar, omdat je dan bijvoorbeeld een transitievergoeding moet betalen", aldus de woordvoerder van MKB-Nederland.

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.