HaCarmel vernield

De gemeente Amsterdam neemt extra veiligheidsmaatregelen bij het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam-Zuid. De eetgelegenheid is onlangs opnieuw beklad met een antisemitische tekst.

Burgemeester Femke Halsema en politiechef Frank Paauw hebben dinsdag met de eigenaar van het restaurant gesproken over aanvullende maatregelen. Die komen bovenop het cameratoezicht dat sinds vorig jaar is ingesteld, laat de gemeente weten. "Details kunnen niet worden gedeeld, omdat de maatregelen dan mogelijk minder effectief zijn." Binnenkort wordt ook een nieuwe dreigingsanalyse van de situatie bij HaCarmel gemaakt.

Op de ruit van het pand zijn onlangs de woorden 'Find Jew' geschreven. De eigenaar heeft aangifte gedaan bij de politie die de zaak onderzoekt.

Eerder doelwit

Het restaurant is eerder doelwit geweest van bekladdingen en vernielingen. Zo zijn de ruiten vaker vernield, werd het restaurant besmeurd met etensresten en werd er begin dit jaar een verdacht pakketje voor de deur gevonden. Na onderzoek bleek dat pakketje geen explosieven te bevatten.

Eerder deze maand nog werd een ruit vernield en is geprobeerd een Israëlische vlag in brand te steken. Daarvoor is een 31-jarige man aangehouden, die in 2018 al een keer is veroordeeld voor vernielingen aan het restaurant. Hij zit nog vast. Voor het plaatsen van het verdachte pakketje werd vorige week donderdag een 46-jarige man aangehouden.

Door: ANP