Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

KHN: haal horeca niet van staatsinfuus af na gedeeltelijke heropening

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Restaurants en kroegen die met de nodige 1,5 meteraanpassingen straks weer open kunnen, blijven afhankelijk van aanvullende noodsteun. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die zijn leden het protocol voor de heropening van de horeca stuurde, zullen veel zaken door de beperkingen nog tijden verlieslatend zijn.

KHN plaatst in het protocol grote kanttekeningen bij de haalbaarheid van de 1,5 metereconomie in de horeca, omdat dit in veel gevallen technisch niet uitvoerbaar is. Concreet betekent dit dat bedrijven minder gasten kunnen verwelkomen, wat logischerwijs nadelig uitpakt voor de omzet. Daartegenover lopen de vaste lasten zoals huur en personeelskosten wel door.

"Geen enkele ondernemer kan met 50 procent of minder omzet 100 procent van de vaste lasten dekken", aldus KHN. "Zeker niet na twee maanden gesloten te zijn geweest en nu geconfronteerd te worden met maanden van onzekerheid."

Cruciaal

Volgens KHN is het cruciaal dat horecaondernemers erop moeten kunnen vertrouwen dat er aanspraak blijft bestaan op maatregelen uit het steunpakket, ongeacht of ze er voor kiezen om open te gaan of niet.

In het protocol staat onder meer dat cafés en restaurants voorlopig alleen met reserveringen mogen werken. Bij ontvangst vindt een controlegesprek plaats om in te schatten of er gezondheidsrisico's zijn.

Maximaal vier

Aan een tafel mogen maximaal vier mensen zitten, tenzij het gaat om een gezamenlijke huishouding. Dezelfde beperking geldt aan de bar, waar tussen verschillende groepjes van maximaal vier personen 1,5 meter afstand moet worden genomen. Een terras mag uitsluitend uit zitplaatsen bestaan.

Verder roept de horeca mensen die verkouden zijn of griepklachten hebben om thuis te blijven. Het is de ondernemer toegestaan om gasten te weigeren bij een vermoeden van verkoudheid of griepklachten. Mensen moeten bij binnenkomst verder hun handen wassen en betalingen worden contactloos gedaan. Na een bezoek, worden tafels en stoelen, maar ook menukaarten grondig schoongemaakt.

Plexiglas

In de keukens is het met het aanbrengen van bijvoorbeeld plexiglas tussen werkplekken toegestaan om binnen 1,5 meter van elkaar te werken. Om het half uur is het keukenpersoneel verplicht de handen te wassen.

Het protocol is opgesteld en tot stand gekomen in samenwerking met KHN, VNO-NCW, MKB Nederland, het Ministerie van Economische Zaken en adviesbureau McKinsey. De horeca had liever geen beperkingen gezien, maar het protocol is noodzakelijk om heropening van de horeca te overwegen, zo klinkt het.

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.