Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

1,5 metereconomie "wordt heftig" voor de driesterrenrestaurants

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Driesterrenrestaurants Librije en Inter Scaldes gaan het zwaar krijgen in de 1,5 metereconomie. Top-gastvrouwen Thérèse Boer en Claudia Brevet betwijfelen net als veel andere horecaondernemers in Nederland of de afstandsregel werkbaar is als de horeca weer open kan na het opheffen van de meeste maatregelen tegen het nieuwe coronavirus.

"Triest", is het gevoel dat Thérèse Boer bekruipt als zij deze dagen een lege Librije in Zwolle binnenloopt. "Zo leeg, zo koud. Ik vind het echt heftig." Na een week schoonmaak en onderhoud besloten zij en haar man, chef en mede-eigenaar Jonnie Boer, het personeel naar huis te sturen. Nu doden zij thuis de tijd met goede wijn en lekker eten, vertelt de gastvrouw en sommelier. "Maar we staan allemaal te popelen om weer open en aan het werk te gaan."

Dankzij de werkgelegenheidsregeling van de overheid, het feit dat het pand van de Librije in eigen bezit is en een welwillende bank zingt het driesterrenrestaurant het nog wel even uit, denkt Boer. "We betalen wel huur voor het pand van onze tweede zaak. We hebben een paar mooie jaren gehad, maar dat kunnen we nu allemaal inleveren. Er is inmiddels al een paar ton van de rekening af. Zo de gracht in."

Echt een probleem

"Wat straks komt, wordt heftig", zegt Boer bezorgd. "Voor ons wordt het echt een probleem als wij maar voor de helft kunnen draaien. Het is de vraag of de zaak dan levensvatbaar blijft. Alle collega's in de branche zitten met die vraag."

Claudia Brevet is met haar man Jannis Brevet uitbater van Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen. Ook hun personeel zit thuis. "Het is niet leuk, maar voorlopig staat de veiligheid voorop." Ook bij Inter Scaldes vindt men het lastig stilzitten, vertelt zij. "Jannis is druk aan het schilderen. We proberen allemaal creatief te zijn en dingen te bedenken voor na deze periode."

Vreest toekomst

"Elke ochtend word ik wakker en wilde ik dat alles weer normaal was", bekent Brevet. De financiële situatie van Inter Scaldes is volgens haar niet alarmerend, maar de gastvrouw vreest de toekomst 'na corona'. "Met ons smalle pand, betekent het dat we met minder tafels moeten gaan werken. Het serveren van spijs en wijn wordt sowieso een probleem. Gasten komen ook bij ons voor een stukje service."

Brevet pleit voor een soepelere hantering van de 1,5 meterregel in de horeca. "Die afstand werkt op veel fronten maar niet op alle. Kappers moeten ook dichtbij hun klanten staan, en wij maken niet eens fysiek contact met onze gasten. Honderd procent veilig is niemand ooit."

Door: ANP

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.