Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

1,5 metereconomie "wordt heftig" voor de driesterrenrestaurants

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Driesterrenrestaurants Librije en Inter Scaldes gaan het zwaar krijgen in de 1,5 metereconomie. Top-gastvrouwen Thérèse Boer en Claudia Brevet betwijfelen net als veel andere horecaondernemers in Nederland of de afstandsregel werkbaar is als de horeca weer open kan na het opheffen van de meeste maatregelen tegen het nieuwe coronavirus.

"Triest", is het gevoel dat Thérèse Boer bekruipt als zij deze dagen een lege Librije in Zwolle binnenloopt. "Zo leeg, zo koud. Ik vind het echt heftig." Na een week schoonmaak en onderhoud besloten zij en haar man, chef en mede-eigenaar Jonnie Boer, het personeel naar huis te sturen. Nu doden zij thuis de tijd met goede wijn en lekker eten, vertelt de gastvrouw en sommelier. "Maar we staan allemaal te popelen om weer open en aan het werk te gaan."

Dankzij de werkgelegenheidsregeling van de overheid, het feit dat het pand van de Librije in eigen bezit is en een welwillende bank zingt het driesterrenrestaurant het nog wel even uit, denkt Boer. "We betalen wel huur voor het pand van onze tweede zaak. We hebben een paar mooie jaren gehad, maar dat kunnen we nu allemaal inleveren. Er is inmiddels al een paar ton van de rekening af. Zo de gracht in."

Echt een probleem

"Wat straks komt, wordt heftig", zegt Boer bezorgd. "Voor ons wordt het echt een probleem als wij maar voor de helft kunnen draaien. Het is de vraag of de zaak dan levensvatbaar blijft. Alle collega's in de branche zitten met die vraag."

Claudia Brevet is met haar man Jannis Brevet uitbater van Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen. Ook hun personeel zit thuis. "Het is niet leuk, maar voorlopig staat de veiligheid voorop." Ook bij Inter Scaldes vindt men het lastig stilzitten, vertelt zij. "Jannis is druk aan het schilderen. We proberen allemaal creatief te zijn en dingen te bedenken voor na deze periode."

Vreest toekomst

"Elke ochtend word ik wakker en wilde ik dat alles weer normaal was", bekent Brevet. De financiële situatie van Inter Scaldes is volgens haar niet alarmerend, maar de gastvrouw vreest de toekomst 'na corona'. "Met ons smalle pand, betekent het dat we met minder tafels moeten gaan werken. Het serveren van spijs en wijn wordt sowieso een probleem. Gasten komen ook bij ons voor een stukje service."

Brevet pleit voor een soepelere hantering van de 1,5 meterregel in de horeca. "Die afstand werkt op veel fronten maar niet op alle. Kappers moeten ook dichtbij hun klanten staan, en wij maken niet eens fysiek contact met onze gasten. Honderd procent veilig is niemand ooit."

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.