Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca houdt zich over het algemeen aan verplichte sluiting

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Het lijkt er op dat de Nederlandse horeca zich goed houdt aan de verplichte sluiting die verspreiding van het nieuwe coronavirus zoveel mogelijk moeten voorkomen. Alle café's en restaurants, maar ook sauna's en sportscholen moeten sinds zondag 18.00 uur hun deuren drie weken dichthouden.

In Amsterdam hebben veel horecagelegenheden de nieuwe maatregelen zondagavond direct opgevolgd, zegt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema. "Op een enkele uitzondering na die het nieuws nog niet had meegekregen." De veiligheidsregio bespreekt maandag hoe de naleving de komende tijd in de gaten wordt gehouden. "Als blijkt dat iedereen zich eraan houdt, hoeven we niet te handhaven. Maar als we te veel uitzonderingen zien, dan wel. We gaan ervan uit dat de hele stad dit opvolgt."

Dat is ook de verwachting van de politie in de hoofdstad. Als agenten of toezichthouders een horecagelegenheid zien die toch open is, dan zal de ondernemer daarop worden aangesproken en de aanwezige personen worden verwijderd, zegt een politiewoordvoerder. "In het uiterste geval riskeert een ondernemer zijn vergunning." Maandag had de politie nog geen enkel signaal dat ondernemers zich niet aan de sluitingsmaatregel houden. "Het is ook ondoenlijk. Het wordt binnen een paar minuten gemeld."

Arnhem

In Arnhem moesten enkele horeca-uitbaters zondagavond wel worden "geattendeerd" op de verplichte sluiting, zegt burgemeester Ahmed Marcouch. Boetes zijn nog niet uitgedeeld. Hij maakt zich wel zorgen over toename van de drugshandel op straat nu de koffieshops dicht zijn. "Dealen op straat heeft direct effect op de veiligheid in de stad. Daar moeten we goed op letten." Marcouch vindt handhaven op het horecaverbod nu geen prioriteit voor de politie. "Agenten zijn vooral nodig om noodhulp te bieden op cruciale momenten."

Veiligheidsregio Gelderland-Zuid begint maandag al wel meteen met het controleren van de horeca. Uitbaters die zich niet aan de verscherpte regels houden krijgen een boete, laat de voorzitter van de veiligheidsregio en tevens burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen weten. Alle ondernemers in het uitgestrekte gebied hebben zondagavond informatie gekregen via de veiligheidsregio.

Ook op een ander gebied moet de politie handhaven, maar dat was weken voor de verspreiding van het coronavirus al bekend. Sinds maandagochtend 06.00 uur geldt op alle Nederlandse snelwegen de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Er wordt niet extra intensief gehandhaafd, maar agenten knijpen ook geen oogje toe als ze iemand betrappen die zich niet houdt aan de lagere maximum snelheid.

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.