Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Sushiketen betwijfelt onafhankelijkheid OM

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De sushiketen Sumo twijfelt aan de onafhankelijkheid van het Openbaar Ministerie en gaat de rechtbank Rotterdam vragen donderdag geen uitspraak te doen in een belastingfraudezaak waarin de restaurantketen en vier leidinggevenden verdachten zijn. Dat gebeurt na berichtgeving van NRC Handelsblad over een documentaire die werd gemaakt over het onderzoek naar de keten. De verdachten zijn verbijsterd hierover en willen dat er onderzoek komt naar de gang zaken.

Advocaten van de verdachten wisten niet van de documentaire, waarover het OM al in 2014 afspraken had gemaakt met het bedrijf Selfmade Films. Doel was volgens het OM en de FIOD om het werk van de opsporingsdiensten in beeld te brengen en aan het grote publiek te tonen. Daarover werd een mediacontract gesloten. Het OM bekijkt nu of de voorwaarden daarin zijn nageleefd. Uitzending zou plaatsvinden na de uitspraak van de rechtbank. Ook zouden de verdachten dan pas worden geïnformeerd over de documentaire. Maar omdat NRC er lucht van had gekregen, is de verdediging versneld ingelicht, begin deze week.

Volgens woordvoerder Jan Driessen van de verdachten zullen ze donderdag vragen de zaak aan te houden. "Waar dit over gaat is of het OM in volledige onafhankelijkheid deze zaak heeft kunnen doen. Doe je iets voor het plaatje of doe je het voor de zaak, is het pr of gaat het om het onderzoek?" Het is in zijn ogen ongekend dat het OM en de FIOD al zo lang bezig zijn met het laten filmen van de zaak.

Privacy

Het OM zegt dat het regelmatig journalisten "meeneemt" in een procesonderzoek. In een mediacontract moet onder meer de privacy van de verdachten zijn gewaarborgd, zegt een woordvoerster. Volgens haar levert de media-aandacht niet altijd discussie op.

De kwestie kan op de zitting van de uitspraak worden besproken door verdachten en OM, maar de rechtbank kan ook eerder een besluit nemen over verzoeken, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

Het OM verwijt de verdachten betrokkenheid bij een criminele organisatie die stelselmatig de omzet van de restaurants afroomde, om minder belasting te hoeven betalen. Tegen de hoofdverdachte is twee jaar cel geëist en een boete van 210.000 euro. De restaurants zouden 60.000 euro moeten betalen aan boetes.

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.