Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

20.000 mensen steunen kookles-petitie Pierre Wind

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Haagse kok Pierre Wind en zijn Alliantie Voedselonderwijs hebben inmiddels meer dan 20.000 handtekeningen verzameld om voedsellessen op basisscholen op de politieke agenda te krijgen. De alliantie bestaat uit een groot aantal prominente instellingen en wetenschappers die allemaal vinden dat Nederlandse kinderen te weinig kennis van koken en eten hebben.

Zij startten op de website Voedselonderwijs.nl een petitie om zo het onderwerp op de politieke agenda te krijgen. Als een burgerinitiatief meer dan 40.000 handtekeningen verzamelt, dan moet de Tweede Kamer zich buigen over het verzoek. Het initiatief komt van Wind en hoogleraar Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam. Bij het project hebben zich onder meer de Hartstichting, UNICEF en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aangesloten.

De organisaties maken zich allemaal zorgen over de slechte kennis die Nederlandse kinderen van voedsel hebben. Zonder kennis kunnen zij hun eetpatronen niet structureel aanpassen, aldus de opstellers van de petitie. Nederlandse kinderen drinken bijvoorbeeld de meeste suikerhoudende dranken van alle Europese jeugd, één op de vijf Nederlandse jongeren lijdt aan obesitas en bijna geen enkel kind eet voldoende verse groenten.

Sander Dekker

Pierre Wind pleit al lange tijd voor structurele voedsel- en kooklessen op scholen. Al jaren heeft hij ook een vast kook-item in het populaire programma Zapp Live, waarin hij kinderen spelenderwijs leert over gezond eten. Daarnaast heeft hij zijn eigen restaurant Het Trammmhuys in Voorburg.

Wind stelde vorig week op NPO Radio 2 dat premier Mark Rutte hem in 2017 na een gezamenlijk optreden in een televisieprogramma in contact bracht met toenmalig staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker. Dekker zou Pierre Wind allerlei toezeggingen hebben gedaan, maar na de verkiezingen hoorde de Haagse kok niets meer van Dekker of het ministerie. "Zo zonde, ik dacht dat ik er bijna was", aldus Wind.

Door: ANP

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.