Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Portugese wijn van Nederlandse wijnmaker

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km

LISSABON - In 2000 kochten Sjerp en Jenny Martin Quinta de Religães in Portugal, de wijngaarden waren verwaarloosd en produceerden witte wijn van een matige kwaliteit. Enthousiast gingen zij aan de slag om de kwaliteit van de wijn te verbeteren.

De traditionele Portugese wijze van aanplant op latada's (hoge granieten palen) werd in 2006 vervangen door de Taille Guyot methode, in lange rechte rijen.

Voor de witte wijnen werden geselecteerd de druivenrassen Loureiro voor de productie van Vinho Verde, en de in Portugal volslagen onbekende Chardonnay.

De keuze voor het laatste ras was riskant. Op grond van de Portugese wijnwetgeving is een denominaçon (appelation controlée) voor Chardonnay niet mogelijk! De wijn was dus al tot landwijn gedeclasseerd voordat hij gemaakt was!

Op het concours van Decanter World Wine Awards Londen heeft Quinta de Religães de "Commended" medal gewonnen voor haar witte wijnen uit 2009 en 2010. DWWA is de grootste wijncompetitie van de wereld.

DWWA 2011
Sjerp Martin is bekroond met een Commended medaille op de 2011 Decanter World Wine Awards voor zijn Loureiro witte wijn 2010.

Wijnmaker en eigenaar Sjerp Martin van Quinta de Religaes zegt: "Ons doel is om het beeld van de Potugese Vinho Verde wijn te verbeteren. De wijn is sprankelend, verfrissend en combineert heel goed met allerlei zeevruchten".

De Decanter World Wine Awards is ‘s werelds grootste wijnconcours.Het concours staat bekend om zijn strenge beoordelingen. Decanter World Wine Awards is daardoor de meest gezaghebbende bron van aanbevelingen van wijn voor wijnliefhebbers over de hele wereld.

Tony Aspler, regionale voorzitter voor Canada, zegt: "Dit is geen gemakkelijke wedstrijd. Mensen met een zeer grote kennis van wijnen beoordelen deze wijnen. Om een prijs te krijgen, moet u een eerste klas wijn hebben gemaakt. Als je hier een onderscheiding krijgt, dan heb je iets bereikt om echt trots op te zijn."

© Nationale Horecagids

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.