Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Spookachtige toestanden in Mauritshuis

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
DEN HAAG (ANP) - Het Mauritshuis in Den Haag waagt zich binnenkort aan spookachtige toestanden. Op zeker één van de 22 Hollandse schilderijen die het museum vanaf 11 oktober mag lenen van de Britse erfgoedorganisatie National Trust, is namelijk iemand afgebeeld die volgens getuigen nog immer actief is als spook: Elizabeth Murray (1626-1698), hertogin van Lauderdale.

Op het portret dat de van oorsprong Nederlandse Peter Lely in 1648 van haar maakte, is ze de lieftalligheid zelve. Maar praat de huidige bezoekers en medewerkers van Ham House in Richmond, waar ze woonde en waar het schilderij nog altijd hangt, er niet van. En The Duchess is de enige niet, die er griezelig rondspookt. Het voor belangstellenden geopende landhuis heeft er zelfs een brochure over uitgegeven. Het werkje verhaalt van zware voetstappen, slaande deuren en gesleep met spullen. De waarnemingen blijven meestal wel bij geluid, al laat de Duchess soms een rozenodeurtje na.

Haar echte leven spreekt ook nogal tot de verbeelding. In 1653 sloot de 27-jarige Elizabeth zich aan bij de Sealed Knot, een geheime organisatie voor het herstel van de monarchie. Ze bezorgde gecodeerde correspondentie bij aanhangers van de koning. Ondertussen was Oliver Cromwell frequent haar gast op Ham House, de man die de monarchie tijdelijk buitenspel had gezet. De ware aard van de contacten tussen de getrouwde Elizabeth en de legendarische Cromwell zijn altijd in nevelen gehuld gebleven, maar waarschijnlijk was zij gewoon een politieke pragmaticus. Eén met oog voor schoonheid bovendien.

Hollandse meesters uit Britse landhuizen

Met haar tweede man, de Duke of Lauderdale, verfraaide Elizabeth Ham House. Ze verzamelde er kunst, van onder anderen Lely (1618 -1680), een in Duitsland geboren Engelse kunstschilder van Nederlandse komaf. Het nog altijd bezienswaardige Ham House is een van de twaalf landhuizen die via de Trust, en bij hoge uitzondering, schilderijen lenen aan het Mauritshuis. Ze hangen vanaf eind volgende week op de expositie 'Hollandse meesters uit Britse landhuizen'. Ham House geeft verder nog vier schilderijen in bruikleen en is daarmee het best vertegenwoordigde 'stately home' op de tentoonstelling.

Klapstukken uit andere 'mansions' zijn onder meer Zelfportret van Rembrandt, Wijze man van Jan Lievens en Gezicht op Dordrecht van Albert Cuyp. Prins Charles, voorzitter van de Trust, zegt ,,delighted" oftewel ,,verrukt" te zijn over de tentoonstelling.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.