Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca wil compensatie voor sluiting rookhok

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
DEN HAAG (ANP) - Een plan om rookruimten te verbieden in de horeca, heeft grote impact op de sector. De horeca-ondernemers willen financieel gecompenseerd worden voor investeringen die ze hebben gedaan. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vrijdag.

Vorige maand kondigde staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid aan dat hij rookruimten in de horeca in de komende twee jaar wil verbieden. Maar ondernemers willen dat deze termijn wordt opgerekt, of dat ze een financiële compensatie krijgen.

Volgens onderzoek van KHN is in de sector gemiddeld 12.500 euro geïnvesteerd in rookruimten, die zijn uitgerust met afzuiginstallaties. De rookruimten werden ingericht nadat in 2008 een rookverbod was geïntroduceerd in kroegen. Maar veel ondernemers zeggen dat de investering in de ruimten nog niet is terugverdiend.

Compensatie
Volgens KHN is compensatie nodig omdat de ondernemers niet hadden kunnen weten dat de regels zouden veranderen op het moment dat zij de investeringen deden, zo legt een woordvoerster van KHN uit. Volgens haar is er in de hele sector 70 tot 90 miljoen euro uitgegeven aan de rookruimten.

KHN legt de eisen binnenkort neer bij Blokhuis tijdens een gesprek over de voorgenomen plannen. Als hij daaraan niet tegemoetkomt, dan is het volgens de KHN-woordvoerder mogelijk dat er claims volgen. ,,Hoe die dan vorm moeten krijgen, beoordelen we pas als het zover is", aldus de zegsvrouw.

Onderzoek
Uit onderzoek van de brancheorganisatie blijkt dat 91 procent van de ondernemers met een rookruimte tegen de plannen van Blokhuis is. KHN verwacht dat een verbod op de rookruimtes leidt tot meer rokers op straat en dus geluidsoverlast.

Blokhuis vindt dat hij de horeca al tegemoet is gekomen door in beroep te gaan tegen een uitspraak van de rechter, die vond dat de rookruimten meteen dicht moeten. Over een ,,zorgvuldige overgangstermijn'' wil de staatssecretaris in gesprek met de horeca. Dat gesprek vindt als het goed is voor de zomer plaats, aldus een woordvoerder.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.