Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Geef je keuken de ruimte: richt hem goed in

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Je keuken is het hart van de zaak. Gaat er daar iets mis, dan loopt het aan de voorkant ook in de soep. Gasten die te lang moeten wachten, gerechten die niet tegelijkertijd opgediend kunnen worden en borden die niet zo mooi opgemaakt zijn als zou moeten. Zonde en nergens voor nodig. Met een goed op elkaar ingespeelde keukenbrigade en een handige keukeninrichting zijn een hoop missers te voorkomen.

Prettig werken in een kleine ruimte

Soms staan de koks letterlijk schouder aan schouder in de keuken. Dat maakt prettig werken soms lastig. Wie niet goed nadenkt over de inrichting van de koude en warme kant zal snel te maken krijgen met geïrriteerde koks en gerechten die net niet perfect zijn. Ook in kleine ruimtes is er veel mogelijk. Als je bijvoorbeeld werkt met koelwerkbanken bespaar je op een slimme manier ruimte. De combinatie van een koelruimte en werktafel maakt het mogelijk om ook kleine keukens optimaal in te richten. 

Keuken op orde? Dan aandacht voor de voorkant van de zaak

Als de keukenindeling is geoptimaliseerd is het tijd voor de volgende stap: de inrichting van de voorkant. In een omgeving waarin trends elkaar snel afwisselen is het goed om te kiezen voor een goede basis. Nu is een half gestripte muur mooi en worden de gasten blij van industriële lampen, maar hoe lang nog? En al die retro planten in de zaak staan natuurlijk prachtig maar ze zijn erg kostbaar en vragen veel aandacht. In plaats van flink te investeren in de laatste trends is het goed om te kijken naar neutralere basiselementen. Vaste onderdelen die niet gevoelig zijn voor de laatste mode en die een gunstige bijdrage leveren aan de sfeer van je zaak. Een mooie vloer bijvoorbeeld. Slijtvast parket met een rustige uitstraling of een andere vloer die de laatste trends overleeft.

Trends om in de gaten te houden

Toch gevoelig voor trends? Geeft niks, dat zijn je gasten ook. Volgens Iens staat dit de horeca te wachten in 2018:
⇒ Plantaardige gerechten winnen terrein
⇒ Natuurlijke materialen zijn gewild bij de inrichting
⇒ Meer aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling
⇒ Aandacht voor duurzaam koken
⇒ Pop-up restaurants worden nog populairder
⇒ Gasten willen vaker per dag kleine gerechten eten in plaats van één keer een groot gerecht
 

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.