Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Geef je keuken de ruimte: richt hem goed in

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Je keuken is het hart van de zaak. Gaat er daar iets mis, dan loopt het aan de voorkant ook in de soep. Gasten die te lang moeten wachten, gerechten die niet tegelijkertijd opgediend kunnen worden en borden die niet zo mooi opgemaakt zijn als zou moeten. Zonde en nergens voor nodig. Met een goed op elkaar ingespeelde keukenbrigade en een handige keukeninrichting zijn een hoop missers te voorkomen.

Prettig werken in een kleine ruimte

Soms staan de koks letterlijk schouder aan schouder in de keuken. Dat maakt prettig werken soms lastig. Wie niet goed nadenkt over de inrichting van de koude en warme kant zal snel te maken krijgen met geïrriteerde koks en gerechten die net niet perfect zijn. Ook in kleine ruimtes is er veel mogelijk. Als je bijvoorbeeld werkt met koelwerkbanken bespaar je op een slimme manier ruimte. De combinatie van een koelruimte en werktafel maakt het mogelijk om ook kleine keukens optimaal in te richten. 

Keuken op orde? Dan aandacht voor de voorkant van de zaak

Als de keukenindeling is geoptimaliseerd is het tijd voor de volgende stap: de inrichting van de voorkant. In een omgeving waarin trends elkaar snel afwisselen is het goed om te kiezen voor een goede basis. Nu is een half gestripte muur mooi en worden de gasten blij van industriële lampen, maar hoe lang nog? En al die retro planten in de zaak staan natuurlijk prachtig maar ze zijn erg kostbaar en vragen veel aandacht. In plaats van flink te investeren in de laatste trends is het goed om te kijken naar neutralere basiselementen. Vaste onderdelen die niet gevoelig zijn voor de laatste mode en die een gunstige bijdrage leveren aan de sfeer van je zaak. Een mooie vloer bijvoorbeeld. Slijtvast parket met een rustige uitstraling of een andere vloer die de laatste trends overleeft.

Trends om in de gaten te houden

Toch gevoelig voor trends? Geeft niks, dat zijn je gasten ook. Volgens Iens staat dit de horeca te wachten in 2018:
⇒ Plantaardige gerechten winnen terrein
⇒ Natuurlijke materialen zijn gewild bij de inrichting
⇒ Meer aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling
⇒ Aandacht voor duurzaam koken
⇒ Pop-up restaurants worden nog populairder
⇒ Gasten willen vaker per dag kleine gerechten eten in plaats van één keer een groot gerecht
 

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.