Normal_restaurant_licht

De sfeer in een horeca-onderneming wordt grotendeels bepaald door de verlichting. Het kiezen van de juiste verlichting is dan ook van groot belang. Het kiezen van de juiste lampen kan het interieur maken, of breken. Een dimbare lamp kan een fijne ambiance creëren en een fellere lichtbron kan weer behulpzaam zijn bij het lezen van de menukaart. Hoe creëer je de juiste sfeer met de juiste lampen, waar let je op en welke lampen zijn nu het meest geschikt voor een restaurant?

1. Kleurtemperatuur

Om eenzelfde ambiance te creëren door het gehele restaurant is het belangrijk om de kleurtemperatuur van verschillende lampen op elkaar aan te passen. De ene lamp oogt gemakkelijk warmer of kouder dan de andere – kies de kleurtemperatuur van de lampen dus met zorg.

2. Duurzaamheid

Een duurzame ondernemer besteedt wat extra aandacht aan de keuze van zijn lampen. Daarbij besparen de juiste lampen ook al snel honderden euro’s op de energie rekening. LED verlichting is op dit moment de meest duurzame vorm van energie en de lampen zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Gekleurde sfeerverlichting, LED downlights lampen of gewoon een klassiek peertje in de tafellamp.

3. Lichtbron

Iedere lamp heeft zo zijn eigen functie. Een spotlight biedt een andere vorm van verlichting dan een sfeerlamp. Pas de lampen dan ook aan richting hun uiteindelijke doel. De tafellamp wordt wellicht gebruikt om menukaarten te lezen en zal hierdoor een fellere lichtbron nodig hebben dan de sfeerlamp boven de tafel.

4. Interieurstijl

Lampen kunnen een interieur maken of breken. Pas de lampen dan ook aan naar de stijl van het interieur van het restaurant. Een landelijke ambiance vraagt om andere lampen dan een strak, modern interieur. Om de interieurstijl te benadrukken kun je ook spelen met de kleurtemperatuur van de lampen. Een industrieel interieur kan simpel en hip verlicht worden met kale peertjes en een klassiek interieur komt gemakkelijk weg met wat koudere kleurtemperaturen.

5. Eenheid

Laat alle lampen bij elkaar passen. Pas de lampen aan naar de interieurstijl van het restaurant, maar ook richting elkaar. Kies voor lampen uit eenzelfde serie of met een specifiek kleurenpatroon, een speciaal materiaal of een bepaalde stijl. Zo vinden gasten door het hele pand verschillende lampen van eenzelfde karakter. Een gemakkelijke manier om interieur stijlen vloeiend in elkaar over te laten lopen. 

(Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Lampdirect)