Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tips voor het kiezen van de juiste verlichting in jouw restaurant

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De sfeer in een horeca-onderneming wordt grotendeels bepaald door de verlichting. Het kiezen van de juiste verlichting is dan ook van groot belang. Het kiezen van de juiste lampen kan het interieur maken, of breken. Een dimbare lamp kan een fijne ambiance creëren en een fellere lichtbron kan weer behulpzaam zijn bij het lezen van de menukaart. Hoe creëer je de juiste sfeer met de juiste lampen, waar let je op en welke lampen zijn nu het meest geschikt voor een restaurant?

1. Kleurtemperatuur

Om eenzelfde ambiance te creëren door het gehele restaurant is het belangrijk om de kleurtemperatuur van verschillende lampen op elkaar aan te passen. De ene lamp oogt gemakkelijk warmer of kouder dan de andere – kies de kleurtemperatuur van de lampen dus met zorg.

2. Duurzaamheid

Een duurzame ondernemer besteedt wat extra aandacht aan de keuze van zijn lampen. Daarbij besparen de juiste lampen ook al snel honderden euro’s op de energie rekening. LED verlichting is op dit moment de meest duurzame vorm van energie en de lampen zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Gekleurde sfeerverlichting, LED downlights lampen of gewoon een klassiek peertje in de tafellamp.

3. Lichtbron

Iedere lamp heeft zo zijn eigen functie. Een spotlight biedt een andere vorm van verlichting dan een sfeerlamp. Pas de lampen dan ook aan richting hun uiteindelijke doel. De tafellamp wordt wellicht gebruikt om menukaarten te lezen en zal hierdoor een fellere lichtbron nodig hebben dan de sfeerlamp boven de tafel.

4. Interieurstijl

Lampen kunnen een interieur maken of breken. Pas de lampen dan ook aan naar de stijl van het interieur van het restaurant. Een landelijke ambiance vraagt om andere lampen dan een strak, modern interieur. Om de interieurstijl te benadrukken kun je ook spelen met de kleurtemperatuur van de lampen. Een industrieel interieur kan simpel en hip verlicht worden met kale peertjes en een klassiek interieur komt gemakkelijk weg met wat koudere kleurtemperaturen.

5. Eenheid

Laat alle lampen bij elkaar passen. Pas de lampen aan naar de interieurstijl van het restaurant, maar ook richting elkaar. Kies voor lampen uit eenzelfde serie of met een specifiek kleurenpatroon, een speciaal materiaal of een bepaalde stijl. Zo vinden gasten door het hele pand verschillende lampen van eenzelfde karakter. Een gemakkelijke manier om interieur stijlen vloeiend in elkaar over te laten lopen. 

(Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Lampdirect)

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.