Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tips voor het kiezen van de juiste verlichting in jouw restaurant

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De sfeer in een horeca-onderneming wordt grotendeels bepaald door de verlichting. Het kiezen van de juiste verlichting is dan ook van groot belang. Het kiezen van de juiste lampen kan het interieur maken, of breken. Een dimbare lamp kan een fijne ambiance creëren en een fellere lichtbron kan weer behulpzaam zijn bij het lezen van de menukaart. Hoe creëer je de juiste sfeer met de juiste lampen, waar let je op en welke lampen zijn nu het meest geschikt voor een restaurant?

1. Kleurtemperatuur

Om eenzelfde ambiance te creëren door het gehele restaurant is het belangrijk om de kleurtemperatuur van verschillende lampen op elkaar aan te passen. De ene lamp oogt gemakkelijk warmer of kouder dan de andere – kies de kleurtemperatuur van de lampen dus met zorg.

2. Duurzaamheid

Een duurzame ondernemer besteedt wat extra aandacht aan de keuze van zijn lampen. Daarbij besparen de juiste lampen ook al snel honderden euro’s op de energie rekening. LED verlichting is op dit moment de meest duurzame vorm van energie en de lampen zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Gekleurde sfeerverlichting, LED downlights lampen of gewoon een klassiek peertje in de tafellamp.

3. Lichtbron

Iedere lamp heeft zo zijn eigen functie. Een spotlight biedt een andere vorm van verlichting dan een sfeerlamp. Pas de lampen dan ook aan richting hun uiteindelijke doel. De tafellamp wordt wellicht gebruikt om menukaarten te lezen en zal hierdoor een fellere lichtbron nodig hebben dan de sfeerlamp boven de tafel.

4. Interieurstijl

Lampen kunnen een interieur maken of breken. Pas de lampen dan ook aan naar de stijl van het interieur van het restaurant. Een landelijke ambiance vraagt om andere lampen dan een strak, modern interieur. Om de interieurstijl te benadrukken kun je ook spelen met de kleurtemperatuur van de lampen. Een industrieel interieur kan simpel en hip verlicht worden met kale peertjes en een klassiek interieur komt gemakkelijk weg met wat koudere kleurtemperaturen.

5. Eenheid

Laat alle lampen bij elkaar passen. Pas de lampen aan naar de interieurstijl van het restaurant, maar ook richting elkaar. Kies voor lampen uit eenzelfde serie of met een specifiek kleurenpatroon, een speciaal materiaal of een bepaalde stijl. Zo vinden gasten door het hele pand verschillende lampen van eenzelfde karakter. Een gemakkelijke manier om interieur stijlen vloeiend in elkaar over te laten lopen. 

(Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Lampdirect)

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.