Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tips voor het kiezen van de juiste verlichting in jouw restaurant

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De sfeer in een horeca-onderneming wordt grotendeels bepaald door de verlichting. Het kiezen van de juiste verlichting is dan ook van groot belang. Het kiezen van de juiste lampen kan het interieur maken, of breken. Een dimbare lamp kan een fijne ambiance creëren en een fellere lichtbron kan weer behulpzaam zijn bij het lezen van de menukaart. Hoe creëer je de juiste sfeer met de juiste lampen, waar let je op en welke lampen zijn nu het meest geschikt voor een restaurant?

1. Kleurtemperatuur

Om eenzelfde ambiance te creëren door het gehele restaurant is het belangrijk om de kleurtemperatuur van verschillende lampen op elkaar aan te passen. De ene lamp oogt gemakkelijk warmer of kouder dan de andere – kies de kleurtemperatuur van de lampen dus met zorg.

2. Duurzaamheid

Een duurzame ondernemer besteedt wat extra aandacht aan de keuze van zijn lampen. Daarbij besparen de juiste lampen ook al snel honderden euro’s op de energie rekening. LED verlichting is op dit moment de meest duurzame vorm van energie en de lampen zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Gekleurde sfeerverlichting, LED downlights lampen of gewoon een klassiek peertje in de tafellamp.

3. Lichtbron

Iedere lamp heeft zo zijn eigen functie. Een spotlight biedt een andere vorm van verlichting dan een sfeerlamp. Pas de lampen dan ook aan richting hun uiteindelijke doel. De tafellamp wordt wellicht gebruikt om menukaarten te lezen en zal hierdoor een fellere lichtbron nodig hebben dan de sfeerlamp boven de tafel.

4. Interieurstijl

Lampen kunnen een interieur maken of breken. Pas de lampen dan ook aan naar de stijl van het interieur van het restaurant. Een landelijke ambiance vraagt om andere lampen dan een strak, modern interieur. Om de interieurstijl te benadrukken kun je ook spelen met de kleurtemperatuur van de lampen. Een industrieel interieur kan simpel en hip verlicht worden met kale peertjes en een klassiek interieur komt gemakkelijk weg met wat koudere kleurtemperaturen.

5. Eenheid

Laat alle lampen bij elkaar passen. Pas de lampen aan naar de interieurstijl van het restaurant, maar ook richting elkaar. Kies voor lampen uit eenzelfde serie of met een specifiek kleurenpatroon, een speciaal materiaal of een bepaalde stijl. Zo vinden gasten door het hele pand verschillende lampen van eenzelfde karakter. Een gemakkelijke manier om interieur stijlen vloeiend in elkaar over te laten lopen. 

(Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Lampdirect)

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.