Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Blaas je restaurant nieuw leven in met een complete make-over

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Het interieur van je restaurant is zeer sfeerbepalend. Het moet je gasten uitnodigen om lekker lang te tafelen en een fijne en veilige werkplek voor je personeel vormen. Het is dus goed om je interieur eens aan een kritische blik te onderwerpen. Past het nog wel bij de huidige tijd? En past het eigenlijk nog wel bij je concept? Een make-over kan uitkomst bieden en je zaak een flinke impuls geven. Maar ga niet overhaast te werk. 
Hieronder volgen een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor je start met de make-over van je restaurant. 
 

Wet- en regelgeving

Misschien niet waar je direct aan denkt bij een make-over, maar als restaurant heb je met veel wet- en regelgeving te maken. Je kunt dus niet helemaal losgaan. Je hebt te maken met het bouwbesluit, de arbodienst, de brandveiligheid, voedselveiligheid etc. Verdiep je voor je je in het ontwerpen stort in de laatste wet- en regelgeving en voorkom zo dat je grote en misschien wel dure fouten maakt. 
 

Sfeer en ambiance

Welke sfeer en ambiance wil je bereiken? Je zult je persoonlijke voorkeur hebben, maar ook het personeel kan goede ideeën hebben. Maak met je personeel een moodboard van tijdschriften of bezoek design en decoratie websites als behangexpert.nl voor inspiratie. Neem ook je eigen stijl en concept kritisch onder de loep. Heeft het de afgelopen periode gewerkt? Heeft het de juiste doelgroep aangetrokken? Zo niet bepaal dan je doelgroep en stijl opnieuw.
 

Inrichting restaurant

Denk goed na over de nieuwe inrichting. Daarbij moet je goed kijken naar de capaciteit van de verschillende ruimten. Je hebt te maken met een verdiende en niet-verdiend oppervlak. Ook spelen zaken als toe- en afvoer van je producten en afval, looproutes van het personeel en de gasten een grote rol. Probeer indien mogelijk een opstelling te maken met meubels of met tape op de grond. In het echt kan het toch anders voelen dan op papier. 
 

Open of gesloten keuken

Vergeet bij de make-over niet om de keuken mee te nemen. Kijk goed wat de positie is van de keuken ten opzichte van het eetgedeelte en de bar. Is de indeling van de keuken nog wel logisch? Staan inventaris en apparatuur functioneel opgesteld? Is bepaalde keukenapparatuur aan vervanging toe? Wanneer u voor een open keuken gaat, vergeet niet dat de klanten erin kunnen kijken. Ook het materiaal is dan zeer belangrijk om mee te nemen in het design en ontwerp van je make-over. Neem voor mooie apparatuur eens een kijkje op horecagrootkeukenshop.nl.
 

Eenheid in uitstraling

En tot slot is het zeer belangrijk dat u zorgt voor eenheid in het concept. Gasten moeten de link tussen de service die je verleent en het interieur van het restaurant begrijpen en zich daar comfortabel bij voelen. Dat geldt voor de keuze van het tafellinnen tot aan het behang dat de wand siert. En van de manier waarop de borden opgemaakt zijn tot de kunst die aan de wand hangt. Zorg voor een consistente uitstraling van je concept door de hele zaak. 
 
Heel veel succes!
 
08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.