Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Blaas je restaurant nieuw leven in met een complete make-over

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Het interieur van je restaurant is zeer sfeerbepalend. Het moet je gasten uitnodigen om lekker lang te tafelen en een fijne en veilige werkplek voor je personeel vormen. Het is dus goed om je interieur eens aan een kritische blik te onderwerpen. Past het nog wel bij de huidige tijd? En past het eigenlijk nog wel bij je concept? Een make-over kan uitkomst bieden en je zaak een flinke impuls geven. Maar ga niet overhaast te werk. 
Hieronder volgen een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor je start met de make-over van je restaurant. 
 

Wet- en regelgeving

Misschien niet waar je direct aan denkt bij een make-over, maar als restaurant heb je met veel wet- en regelgeving te maken. Je kunt dus niet helemaal losgaan. Je hebt te maken met het bouwbesluit, de arbodienst, de brandveiligheid, voedselveiligheid etc. Verdiep je voor je je in het ontwerpen stort in de laatste wet- en regelgeving en voorkom zo dat je grote en misschien wel dure fouten maakt. 
 

Sfeer en ambiance

Welke sfeer en ambiance wil je bereiken? Je zult je persoonlijke voorkeur hebben, maar ook het personeel kan goede ideeën hebben. Maak met je personeel een moodboard van tijdschriften of bezoek design en decoratie websites als behangexpert.nl voor inspiratie. Neem ook je eigen stijl en concept kritisch onder de loep. Heeft het de afgelopen periode gewerkt? Heeft het de juiste doelgroep aangetrokken? Zo niet bepaal dan je doelgroep en stijl opnieuw.
 

Inrichting restaurant

Denk goed na over de nieuwe inrichting. Daarbij moet je goed kijken naar de capaciteit van de verschillende ruimten. Je hebt te maken met een verdiende en niet-verdiend oppervlak. Ook spelen zaken als toe- en afvoer van je producten en afval, looproutes van het personeel en de gasten een grote rol. Probeer indien mogelijk een opstelling te maken met meubels of met tape op de grond. In het echt kan het toch anders voelen dan op papier. 
 

Open of gesloten keuken

Vergeet bij de make-over niet om de keuken mee te nemen. Kijk goed wat de positie is van de keuken ten opzichte van het eetgedeelte en de bar. Is de indeling van de keuken nog wel logisch? Staan inventaris en apparatuur functioneel opgesteld? Is bepaalde keukenapparatuur aan vervanging toe? Wanneer u voor een open keuken gaat, vergeet niet dat de klanten erin kunnen kijken. Ook het materiaal is dan zeer belangrijk om mee te nemen in het design en ontwerp van je make-over. Neem voor mooie apparatuur eens een kijkje op horecagrootkeukenshop.nl.
 

Eenheid in uitstraling

En tot slot is het zeer belangrijk dat u zorgt voor eenheid in het concept. Gasten moeten de link tussen de service die je verleent en het interieur van het restaurant begrijpen en zich daar comfortabel bij voelen. Dat geldt voor de keuze van het tafellinnen tot aan het behang dat de wand siert. En van de manier waarop de borden opgemaakt zijn tot de kunst die aan de wand hangt. Zorg voor een consistente uitstraling van je concept door de hele zaak. 
 
Heel veel succes!
 
13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.