Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Blaas je restaurant nieuw leven in met een complete make-over

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Het interieur van je restaurant is zeer sfeerbepalend. Het moet je gasten uitnodigen om lekker lang te tafelen en een fijne en veilige werkplek voor je personeel vormen. Het is dus goed om je interieur eens aan een kritische blik te onderwerpen. Past het nog wel bij de huidige tijd? En past het eigenlijk nog wel bij je concept? Een make-over kan uitkomst bieden en je zaak een flinke impuls geven. Maar ga niet overhaast te werk. 
Hieronder volgen een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor je start met de make-over van je restaurant. 
 

Wet- en regelgeving

Misschien niet waar je direct aan denkt bij een make-over, maar als restaurant heb je met veel wet- en regelgeving te maken. Je kunt dus niet helemaal losgaan. Je hebt te maken met het bouwbesluit, de arbodienst, de brandveiligheid, voedselveiligheid etc. Verdiep je voor je je in het ontwerpen stort in de laatste wet- en regelgeving en voorkom zo dat je grote en misschien wel dure fouten maakt. 
 

Sfeer en ambiance

Welke sfeer en ambiance wil je bereiken? Je zult je persoonlijke voorkeur hebben, maar ook het personeel kan goede ideeën hebben. Maak met je personeel een moodboard van tijdschriften of bezoek design en decoratie websites als behangexpert.nl voor inspiratie. Neem ook je eigen stijl en concept kritisch onder de loep. Heeft het de afgelopen periode gewerkt? Heeft het de juiste doelgroep aangetrokken? Zo niet bepaal dan je doelgroep en stijl opnieuw.
 

Inrichting restaurant

Denk goed na over de nieuwe inrichting. Daarbij moet je goed kijken naar de capaciteit van de verschillende ruimten. Je hebt te maken met een verdiende en niet-verdiend oppervlak. Ook spelen zaken als toe- en afvoer van je producten en afval, looproutes van het personeel en de gasten een grote rol. Probeer indien mogelijk een opstelling te maken met meubels of met tape op de grond. In het echt kan het toch anders voelen dan op papier. 
 

Open of gesloten keuken

Vergeet bij de make-over niet om de keuken mee te nemen. Kijk goed wat de positie is van de keuken ten opzichte van het eetgedeelte en de bar. Is de indeling van de keuken nog wel logisch? Staan inventaris en apparatuur functioneel opgesteld? Is bepaalde keukenapparatuur aan vervanging toe? Wanneer u voor een open keuken gaat, vergeet niet dat de klanten erin kunnen kijken. Ook het materiaal is dan zeer belangrijk om mee te nemen in het design en ontwerp van je make-over. Neem voor mooie apparatuur eens een kijkje op horecagrootkeukenshop.nl.
 

Eenheid in uitstraling

En tot slot is het zeer belangrijk dat u zorgt voor eenheid in het concept. Gasten moeten de link tussen de service die je verleent en het interieur van het restaurant begrijpen en zich daar comfortabel bij voelen. Dat geldt voor de keuze van het tafellinnen tot aan het behang dat de wand siert. En van de manier waarop de borden opgemaakt zijn tot de kunst die aan de wand hangt. Zorg voor een consistente uitstraling van je concept door de hele zaak. 
 
Heel veel succes!
 
22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.