Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

5 tips voor een eigen horecazaak

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Veel mensen lopen rond met de droom om een eigen horecazaak te beginnen. En wat is er mooier dan een eigen koffiehoek, broodjeszaak, kroeg of restaurant?
Nadeel van een eigen zaak is wel dat er veel bij komt kijken. In het geval van een horecazaak spelen ook zaken als keukenapparatuur en voedselveiligheid een grote rol. Bent u een startende horecaondernemer? Wij zetten alvast 5 tips voor u op een rij.
 

1) RVS maatwerk

Het is zaak de ruimte die je hebt, zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Dat geldt met name voor keukens, waar vaak in een beperkte ruimte veel werk verricht moet worden. 
Een van de meest gebruikte materialen in de keuken is RVS. Een sterk en makkelijk schoon te houden product voor onder meer werktafels, wandkasten en behuizing van apparatuur. Er zijn veel standaard RVS producten te verkrijgen, maar het kan zijn dat die producten net niet aansluiten op de afmetingen van uw keuken.
Ga dan voor maatwerk. Een tafel zonder randen voor een eilandopstelling of met een open onderkant zodat er apparatuur onder past? Met maatwerk is alles mogelijk.
 

2) Koelapparatuur

Werken met voedsel, betekent ook rekening houden met voedselveiligheid. Goede koeling is dan van groot belang. Een aantal punten om op te letten bij de aanschaf van koelapparatuur:
 
Wat is de omgevingstemperatuur? Hoe warm wordt het in de keuken? Let daarbij ook op de plaatsing van horeca koelkasten. Staan ze naast warme apparatuur, dan verbruiken ze meer energie.
Wat wil je koelen en welke producten heb je daarvoor nodig? Laat je goed voorlichten over het gebruik van apparatuur. Wat zijn de verschillen tussen een koelkast en een koelcel, een vriescel en een invriescel en wanneer is een snelkoeler een uitkomst?
Duurzame producten hebben vaak een kortere terugverdientijd.
Zet alle producten na sluitingstijd terug in de centrale koeling. Dan kan bijvoorbeeld de koelvitrine uit, wat stroomgebruik scheelt.
Zorg dat de koeling past bij de voorraad. Een halfgevulde koeling kost meer energie dan nodig is.

 

3) Frituren

Net als koelingen, zijn ook friteuses in alle soorten en maten te verkrijgen. Of u nu een snackbar runt, een kantine, een café of restaurant... voor alle zaken is er een gepaste friteuse. Belangrijke punten bij de aanschaf van een friteuse zijn: ga je grote hoeveelheden frituren? Hoeveel vermogen heb je ter beschikking voor de friteuse? En hoe wil je de friteuse legen, met een aftapkraan of het vet eerst laten afkoelen? 
 

4) Oven en magnetron

Professioneel koelen is belangrijk in een keuken, maar verhitten ook. Wat past er het best bij jouw eindproduct? Een heteluchtoven, magnetron, oven, rational oven, rijskast, rookoven of een voedseldroger. Zoveel producten, zoveel smaken. Een goede horecagroothandel heeft al deze apparatuur op voorraad.

5) Inrichting

Met een professionele keuken ben je heel ver op weg, maar zonder een aantrekkelijke zaak lopen de mensen niet binnen. Ga dus weloverwogen te werk met de aanschaf van een interieur. De opstelling moet goed passen in de beschikbare ruimte. Maak efficiënt gebruik van de ruimte zonder dat alle gasten te dicht op elkaar zitten.
Tip: Een goed interieur past bij de doelgroep, het thema en de gewenste sfeer van de zaak.
 

Klaar voor een eigen zaak

Bent u klaar om de eerste stappen richting een eigen zaak te zetten? Kom dan eens langs bij een horeca groothandel als waar u terecht kunt voor RVS maatwerk, koeling, horecafriteuses, meubels en meer.
 

 

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.