Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

5 tips voor een eigen horecazaak

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Veel mensen lopen rond met de droom om een eigen horecazaak te beginnen. En wat is er mooier dan een eigen koffiehoek, broodjeszaak, kroeg of restaurant?
Nadeel van een eigen zaak is wel dat er veel bij komt kijken. In het geval van een horecazaak spelen ook zaken als keukenapparatuur en voedselveiligheid een grote rol. Bent u een startende horecaondernemer? Wij zetten alvast 5 tips voor u op een rij.
 

1) RVS maatwerk

Het is zaak de ruimte die je hebt, zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Dat geldt met name voor keukens, waar vaak in een beperkte ruimte veel werk verricht moet worden. 
Een van de meest gebruikte materialen in de keuken is RVS. Een sterk en makkelijk schoon te houden product voor onder meer werktafels, wandkasten en behuizing van apparatuur. Er zijn veel standaard RVS producten te verkrijgen, maar het kan zijn dat die producten net niet aansluiten op de afmetingen van uw keuken.
Ga dan voor maatwerk. Een tafel zonder randen voor een eilandopstelling of met een open onderkant zodat er apparatuur onder past? Met maatwerk is alles mogelijk.
 

2) Koelapparatuur

Werken met voedsel, betekent ook rekening houden met voedselveiligheid. Goede koeling is dan van groot belang. Een aantal punten om op te letten bij de aanschaf van koelapparatuur:
 
Wat is de omgevingstemperatuur? Hoe warm wordt het in de keuken? Let daarbij ook op de plaatsing van horeca koelkasten. Staan ze naast warme apparatuur, dan verbruiken ze meer energie.
Wat wil je koelen en welke producten heb je daarvoor nodig? Laat je goed voorlichten over het gebruik van apparatuur. Wat zijn de verschillen tussen een koelkast en een koelcel, een vriescel en een invriescel en wanneer is een snelkoeler een uitkomst?
Duurzame producten hebben vaak een kortere terugverdientijd.
Zet alle producten na sluitingstijd terug in de centrale koeling. Dan kan bijvoorbeeld de koelvitrine uit, wat stroomgebruik scheelt.
Zorg dat de koeling past bij de voorraad. Een halfgevulde koeling kost meer energie dan nodig is.

 

3) Frituren

Net als koelingen, zijn ook friteuses in alle soorten en maten te verkrijgen. Of u nu een snackbar runt, een kantine, een café of restaurant... voor alle zaken is er een gepaste friteuse. Belangrijke punten bij de aanschaf van een friteuse zijn: ga je grote hoeveelheden frituren? Hoeveel vermogen heb je ter beschikking voor de friteuse? En hoe wil je de friteuse legen, met een aftapkraan of het vet eerst laten afkoelen? 
 

4) Oven en magnetron

Professioneel koelen is belangrijk in een keuken, maar verhitten ook. Wat past er het best bij jouw eindproduct? Een heteluchtoven, magnetron, oven, rational oven, rijskast, rookoven of een voedseldroger. Zoveel producten, zoveel smaken. Een goede horecagroothandel heeft al deze apparatuur op voorraad.

5) Inrichting

Met een professionele keuken ben je heel ver op weg, maar zonder een aantrekkelijke zaak lopen de mensen niet binnen. Ga dus weloverwogen te werk met de aanschaf van een interieur. De opstelling moet goed passen in de beschikbare ruimte. Maak efficiënt gebruik van de ruimte zonder dat alle gasten te dicht op elkaar zitten.
Tip: Een goed interieur past bij de doelgroep, het thema en de gewenste sfeer van de zaak.
 

Klaar voor een eigen zaak

Bent u klaar om de eerste stappen richting een eigen zaak te zetten? Kom dan eens langs bij een horeca groothandel als waar u terecht kunt voor RVS maatwerk, koeling, horecafriteuses, meubels en meer.
 

 

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.