Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

5 tips voor een eigen horecazaak

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Veel mensen lopen rond met de droom om een eigen horecazaak te beginnen. En wat is er mooier dan een eigen koffiehoek, broodjeszaak, kroeg of restaurant?
Nadeel van een eigen zaak is wel dat er veel bij komt kijken. In het geval van een horecazaak spelen ook zaken als keukenapparatuur en voedselveiligheid een grote rol. Bent u een startende horecaondernemer? Wij zetten alvast 5 tips voor u op een rij.
 

1) RVS maatwerk

Het is zaak de ruimte die je hebt, zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Dat geldt met name voor keukens, waar vaak in een beperkte ruimte veel werk verricht moet worden. 
Een van de meest gebruikte materialen in de keuken is RVS. Een sterk en makkelijk schoon te houden product voor onder meer werktafels, wandkasten en behuizing van apparatuur. Er zijn veel standaard RVS producten te verkrijgen, maar het kan zijn dat die producten net niet aansluiten op de afmetingen van uw keuken.
Ga dan voor maatwerk. Een tafel zonder randen voor een eilandopstelling of met een open onderkant zodat er apparatuur onder past? Met maatwerk is alles mogelijk.
 

2) Koelapparatuur

Werken met voedsel, betekent ook rekening houden met voedselveiligheid. Goede koeling is dan van groot belang. Een aantal punten om op te letten bij de aanschaf van koelapparatuur:
 
Wat is de omgevingstemperatuur? Hoe warm wordt het in de keuken? Let daarbij ook op de plaatsing van horeca koelkasten. Staan ze naast warme apparatuur, dan verbruiken ze meer energie.
Wat wil je koelen en welke producten heb je daarvoor nodig? Laat je goed voorlichten over het gebruik van apparatuur. Wat zijn de verschillen tussen een koelkast en een koelcel, een vriescel en een invriescel en wanneer is een snelkoeler een uitkomst?
Duurzame producten hebben vaak een kortere terugverdientijd.
Zet alle producten na sluitingstijd terug in de centrale koeling. Dan kan bijvoorbeeld de koelvitrine uit, wat stroomgebruik scheelt.
Zorg dat de koeling past bij de voorraad. Een halfgevulde koeling kost meer energie dan nodig is.

 

3) Frituren

Net als koelingen, zijn ook friteuses in alle soorten en maten te verkrijgen. Of u nu een snackbar runt, een kantine, een café of restaurant... voor alle zaken is er een gepaste friteuse. Belangrijke punten bij de aanschaf van een friteuse zijn: ga je grote hoeveelheden frituren? Hoeveel vermogen heb je ter beschikking voor de friteuse? En hoe wil je de friteuse legen, met een aftapkraan of het vet eerst laten afkoelen? 
 

4) Oven en magnetron

Professioneel koelen is belangrijk in een keuken, maar verhitten ook. Wat past er het best bij jouw eindproduct? Een heteluchtoven, magnetron, oven, rational oven, rijskast, rookoven of een voedseldroger. Zoveel producten, zoveel smaken. Een goede horecagroothandel heeft al deze apparatuur op voorraad.

5) Inrichting

Met een professionele keuken ben je heel ver op weg, maar zonder een aantrekkelijke zaak lopen de mensen niet binnen. Ga dus weloverwogen te werk met de aanschaf van een interieur. De opstelling moet goed passen in de beschikbare ruimte. Maak efficiënt gebruik van de ruimte zonder dat alle gasten te dicht op elkaar zitten.
Tip: Een goed interieur past bij de doelgroep, het thema en de gewenste sfeer van de zaak.
 

Klaar voor een eigen zaak

Bent u klaar om de eerste stappen richting een eigen zaak te zetten? Kom dan eens langs bij een horeca groothandel als waar u terecht kunt voor RVS maatwerk, koeling, horecafriteuses, meubels en meer.
 

 

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.