Gasten in de horecasector geven steeds minder fooi, met name de laatste tijd
29 juni 2022 om 13:36
< 1 min lezen

Gasten in de horecasector geven steeds minder fooi, met name de laatste tijd

Horecapersoneel worstelt al jaren met de trend dat het fooi terugloopt. Door de huidige problematiek rondom het personeelstekort in de branche is de trend in een stroomversnelling geraakt. Dit meldt Een Vandaag.

Gasten in de horeca moeten het steeds vaker doen met minder service. Vanuit de restaurants is dit te begrijpen, want zij wortelen met een groot personeelstekort en moeten daardoor toch open met minder werknemers. De gasten zijn echter nog kritischer op de service, omdat zij meer geld moeten neerleggen voor hetzelfde product. Dit heeft invloed op de fooien.

Minder snel fooi geven

Edwin Vlek van FNV Horeca geeft aan dat Nederlanders de afgelopen jaren steeds vaker zijn gaan pinnen, waardoor zij minder snel meer fooi geven. Daarnaast is er ook de angst dat het fooi niet bij de juiste persoon terecht komt.

Veranderde prijs-kwaliteitsverhouding

Doordat veel horecazaken hun prijzen noodgedwongen omhoog moeten gooien, is de prijs-kwaliteitsverhouding veranderd. Horecagasten verwachten meer service als zij meer geld moeten betalen, maar Vlek vraagt zich af hoe realistisch dit is gezien de huidige situatie.

Totaalsom klopt niet meer

De totaalsom klopt immers niet meer. Hetzelfde werk wordt immers op dit moment door minder mensen gedaan. Daarnaast gaan gasten zuiniger met hun geld om door de huidige inflatie, wat vervolgens ook doorwerkt in het fooi.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

Relevante artikelen

Alles van restaurant
    • Cafe

    Horeca makelaar: specialist in koop, verkoop en huur van horecapanden

    17 oktober 2025 om 14:43
    • Cafe

    Horeca Overijssel treedt hard op tegen overlastgevers

    10 oktober 2025 om 11:34

Aankomende evenementen

15 Nov
HORECA EXPO 2025
  • Buitenland
11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland