Bittere smaak leidt tot snellere verzadiging
BAARN – Een zogenaamde bitterpil zou kunnen helpen tegen obesitas. Een bittere smaakscherpt de eetlust wel aan, maar leidt ook tot een snellere verzadiging. Dat concludeert onderzoekster Sara Janssen van de BelgischeKatholieke Universiteit (KU) in Leuven, zo meldt Gezondheidsnet.
Voor haar onderzoek bestudeerde Janssen de werking van het hormoon ghreline, ook wel het hongerhormoon genoemd. Mensen krijgen honger doordat in de maag ghrelinewordt aangemaakt. Via interactie met de hypothalamus in de hersenen heeft het invloed op de voedselinname.
Janssen voerde haar studie uit op muizen en gezonde vrijwilligers. “Bij beide zagen we hetzelfde effect: toediening van een bittere stof in de maag leidde tot een veel snellere verzadiging”, zegt Janssen.
Volgens Janssen opent haar onderzoek perspectieven. “De Italiaanse gewoonte om voor het eten een amareto, een bitter aperitiefje, te drinken is helemaal niet zo’n slecht idee. Het wekt de eetlust op, maar aan de andere kant behoedt hetons verder voor overeten”.
Volgens Janssen kan een zogenaamde bitterpil het bittere aperitiefje vervangen, maar dat is nog toekomstmuziek.
© Nationale Horecagids / Jannes Oosterveld