Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe Fries Museum klaar voor opening

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km

(Novum) - Het nieuwe Fries Museum in Leeuwarden gaat vrijdag open na een ingrijpende reorganisatie en een bouwtraject van drie jaar. Het is naar eigen zeggen tot nu toe het eerste museum dat deze eeuw in Nederland van de grond af is gebouwd. Directeur Saskia Bak noemt de opening dinsdag 'bitter en zoet tegelijk'. Ze doelt daarmee op de huidige ontslagronde enerzijds, en de selectie van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 anderzijds.

In aanloop naar 2018 plant het museum alvast een aantal grote projecten. In 2017 wordt een tentoonstelling gewijd aan Mata Hari, de in Leeuwarden geboren exotische danseres die in 1917 door de Fransen werd geëxecuteerd wegens hoogverraad. In dat jaar, precies een eeuw na de dood van de Friezin, worden in Parijs ook de archieven over haar veroordeling voor spionage vrijgegeven.

Bak werkt voor 2016 aan een tentoonstelling over de Friese meester Lourens Alma Tadema en zijn fascinatie voor de oudheid. De expositie moet ingaan op de manier waarop hij de 'oudheid tot leven riep', aldus Bak. Daarnaast wil ze in het museum aandacht besteden aan de relatie tussen Rembrandt en Friesland. De Hollandse meester was getrouwd met de Friese Saskia van Uylenburgh, wier oom kunsthandelaar was.

Ondertussen wil het museum het 'verhaal van Friesland' blijven vertellen. Een van de vier openingstentoonstelling gaat over wat 'typisch Fries' is, terwijl op de bovenste etage moderne en hedendaagse kunst uit Friesland wordt getoond. Ook is een expositie te zien over de Gouden Eeuw. In het Fries Verzetsmuseum dat nu deel is van het Fries Museum wordt een licht geworpen op de Friezen in de oorlogsjaren.

Het compleet nieuwe museum wordt vrijdag geopend door koningin Máxima. Met de opening gaat de laatste wens van architect Abe Bonnema in vervulling. Hij liet achttien miljoen euro na aan het museum, op voorwaarde dat in het centrum van Leeuwarden een nieuw gebouw zou komen naar ontwerp van Hubert-Jan Henket.

Tijdens de bouw bleek dat de exploitatie van het nieuwe museum verliesgevend zou zijn. In maart werd bekend dat tien van de 33 banen moesten worden geschrapt om de financiële problemen het hoofd te bieden. Het museum krijgt 2,8 miljoen euro subsidie van de provincie.

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."