Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca wijkt voor veiligheid tijdens huldiging Dam

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km

GRONINGEN (Novum) - Met het Koninginnedagdrama van 2009 nog in het achterhoofd maakt zowel de gemeente als de Amsterdamse horeca zich op voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april. Enkele horecagelegenheden hebben besloten hun deuren uit veiligheidsoverwegingen te sluiten, maar kroegeigenaren wachten nog in spanning af of ze überhaupt open mogen op de laatste dinsdag van april.

"Bij ons zijn er tijdens Koninginnedag geen kamers te huur met zicht op de Dam", vertelt een baliemedewerker van hotel Krasnapolsky. Nadat bekend werd dat de inhuldiging gaat plaatsvinden voor de deur van het hotel, besloot de directie veiligheid boven winst te verkiezen. Geen kamers aan de Damzijde van het hotel, geen podium voor boosdoeners." Ook het gebouw van de Bijenkorf is gesloten en de naastgelegen Euro Pub sluit ook vrijwillig zijn deuren.

Niet elke kroeg aan de Dam is van plan om de deuren vrijwillig dicht te houden. De eigenaar van de Ierse pub Yip Fellows liet Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten een omzet met 'vijf nullen' mis te lopen als de kroeg dicht moet blijven. "De gemeente is zich bewust van de financiële zorgen die horecaondernemers hebben, maar we kunnen die niet wegnemen", vertelt de woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. "We moeten een leuke, maar vooral veilige dag organiseren en of horeca daarin past, weten we nog niet zeker. Wat we wel zeker weten is dat horecaondernemers bij een verbod helaas niet op een financiële compensatie hoeven te rekenen."

Bezorgde horecaeigenaren zoeken dan ook steun bij ondernemersorganisatie KHN. Een KHN-woordvoerder van de afdeling Amsterdam snapt niet waarom de gemeente het de horecaondernemers zo lastig maakt. Het schenken van alcohol brengt volgens de zegsman de veiligheid niet in gevaar. "Het zou juist goed zijn om de kroegen open te houden. Iedereen wordt toch gescreend en de kroegen zorgen ervoor dat mensen niet allemaal op straat staan te drinken. Het is eerder relevant om hoge openbare gebouwen aan de Dam te sluiten, zodat de Dam in ieder geval 'scherpschutterproof' is."

Welke kroegen hun deuren open mogen op 30 april, maakt de gemeente over enkele weken bekend.

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."