Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca wijkt voor veiligheid tijdens huldiging Dam

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km

GRONINGEN (Novum) - Met het Koninginnedagdrama van 2009 nog in het achterhoofd maakt zowel de gemeente als de Amsterdamse horeca zich op voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april. Enkele horecagelegenheden hebben besloten hun deuren uit veiligheidsoverwegingen te sluiten, maar kroegeigenaren wachten nog in spanning af of ze überhaupt open mogen op de laatste dinsdag van april.

"Bij ons zijn er tijdens Koninginnedag geen kamers te huur met zicht op de Dam", vertelt een baliemedewerker van hotel Krasnapolsky. Nadat bekend werd dat de inhuldiging gaat plaatsvinden voor de deur van het hotel, besloot de directie veiligheid boven winst te verkiezen. Geen kamers aan de Damzijde van het hotel, geen podium voor boosdoeners." Ook het gebouw van de Bijenkorf is gesloten en de naastgelegen Euro Pub sluit ook vrijwillig zijn deuren.

Niet elke kroeg aan de Dam is van plan om de deuren vrijwillig dicht te houden. De eigenaar van de Ierse pub Yip Fellows liet Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten een omzet met 'vijf nullen' mis te lopen als de kroeg dicht moet blijven. "De gemeente is zich bewust van de financiële zorgen die horecaondernemers hebben, maar we kunnen die niet wegnemen", vertelt de woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. "We moeten een leuke, maar vooral veilige dag organiseren en of horeca daarin past, weten we nog niet zeker. Wat we wel zeker weten is dat horecaondernemers bij een verbod helaas niet op een financiële compensatie hoeven te rekenen."

Bezorgde horecaeigenaren zoeken dan ook steun bij ondernemersorganisatie KHN. Een KHN-woordvoerder van de afdeling Amsterdam snapt niet waarom de gemeente het de horecaondernemers zo lastig maakt. Het schenken van alcohol brengt volgens de zegsman de veiligheid niet in gevaar. "Het zou juist goed zijn om de kroegen open te houden. Iedereen wordt toch gescreend en de kroegen zorgen ervoor dat mensen niet allemaal op straat staan te drinken. Het is eerder relevant om hoge openbare gebouwen aan de Dam te sluiten, zodat de Dam in ieder geval 'scherpschutterproof' is."

Welke kroegen hun deuren open mogen op 30 april, maakt de gemeente over enkele weken bekend.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.

19 juni '23 (10:08)

Ondanks hotelstop Amsterdam zes jaar geleden wordt er nog aan ongeveer twintig hotels gewerkt

Het bestuur van Amsterdam vond al in 2016 dat er een rem moest komen op de groei van de hotelsector in de hoofdstad. Ondanks de stop blijven er toch nog hotels bij komen. Voor een lange periode kon de gemeente niets doen tegen de komst hiervan. Daarnaast blijkt uit een navraag van AT5 dat de komst van ongeveer twintig hotels niet kan worden vermeden. Zo komt er vooral in Amsterdam-Noord nog een hotelspurt. Op andere plekken lijkt het nieuwe hotelbeleid wel te werken, meldt AT5.

16 juni '23 (13:02)

Mogelijk dure recreatiewoningen naast Hotel de Beyaerd in Hulshorst

Bij het veluwehotel De Beyaerd in Hulshorst wordt mogelijk een nieuw, luxe vakantiepark neergezet. De opzet is ‘een ruim opgezet groenresort met hoogwaardige recreatievilla’s’, meldt Nunspeet Nieuws. Het vakantiepark komt te staan op het evenemententerrein van het hotel en het aangrenzende deel waar voorheen restaurant De Gulle Belg stond. Momenteel wordt dat pand gekraakt. 

16 juni '23 (11:25)

Hotel Okura maakt samen met Brouwerij Homeland zomers biertje

Na een eerdere samenwerking met Brouwerij Homeland gaat het Okura Hotel in Amsterdam een biertje maken. Vorig jaar maakten de twee al de ‘Okura Tripel’, nu slaan zij de handen ineen om een zomers biertje te brouwen, de ‘Okura Wit’. Volgens Okura is het smaakprofiel fris, zacht en met een volle smaak. Dat meldt Hospitality Management.

14 juni '23 ( 8:51)

Staatssecretaris Van der Burg wil dat hotels optreden tegen uitbuiting meisjes

Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie gaat de hotelbranche oproepen op te treden tegen seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes. Dat heeft Van der Burg aan de Tweede Kamer toegezegd, tijdens het wekelijks vragenuurtje. Net zoals de Tweede Kamer vindt Van der Burg het verschrikkelijk dat zoveel jonge meisjes seksueel worden uitgebuit. De Tweede Kamer wil meer concrete actie, maar de staatssecretaris zei dat het lastig is deze uitbuiting harder aan te pakken.