Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Krasnapolsky schrapt steak tartare van menu

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (Novum) - In het Amsterdamse NH Grand Hotel Krasnapolsky wordt geen steak tartare meer opgediend aan groepen. Tientallen hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam werden ziek na onder meer een diner bij het hotel. “Met het gerecht is waarschijnlijk niets mis, maar we hebben gemerkt dat de beschuldigende vinger direct onze kant op wijst omdat wij dit opdienen”, zegt operationeel directeur bij NH Hotels in onder meer Nederland René Buitelaar donderdag.

Bij een receptie in het Maagdenhuis en een diner in Grand Hotel Krasnapolsky ter gelegenheid van de dies van de universiteit zouden vorige week zo'n driehonderd mensen zijn geweest, van wie er tweehonderd ziek werden. De GGD Amsterdam en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzoeken de oorzaak.

Het is niet duidelijk of de gasten ziek zijn geworden van het voedsel bij de receptie of van het aanbod bij Krasnapolsky. Ook is niet duidelijk welk gerecht het heeft veroorzaakt. Een woordvoerder van de GGD kon hier donderdagochtend nog geen duidelijkheid over geven. Mogelijk volgt die donderdagmiddag, maar het kan ook vrijdag worden.

Steak tartare staat bekend als een gevoelig product dat bij een verkeerde bereiding snel ziekte kan veroorzaken. In universiteitsblad Folia werd hier al op gewezen. “Wij vinden dat de media-aandacht onterecht onze kant is opgegaan”, zegt Buitelaar. “Uit een eerste onderzoek dat wij hebben laten uitvoeren door een onderzoeksbureau blijkt dat er niets mis is met de steak tartare.”

Toch wordt het gerecht niet meer wordt geserveerd. “Zodra er een issue is gaat alle verdenking meteen naar ons uit. Dat moeten we niet hebben.” Steak tartare is een klassiek gerecht en wordt al tijden bij het hotel geserveerd. Gasten van het hotel zijn voor zover bekend nooit ziek geworden van het gerecht. Ook na het diner van vorige week heeft het gerecht geen problemen opgeleverd.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."

13 januari '25 ( 9:33)

Brancheclub noemt 2024 een ‘uitdagend’ jaar voor de horeca

Het jaar 2024 was "uitdagend" voor de Nederlandse horeca. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tijdens de jaarlijkse horecavakbeurs Horecava. De brancheorganisatie verwijst daarbij naar personeelstekorten en stijgende kosten voor onder meer restaurant-, hotel- en caféhouders.

08 januari '25 ( 9:03)

Flinke toename faillissementen in horeca verwacht, aldus ABN AMRO

Het aantal faillissementen van restaurants en andere eetgelegenheden loopt dit jaar waarschijnlijk op tot een recordhoogte, denken deskundigen van ABN AMRO. Zij rekenen dit jaar op ongeveer 450 bankroeten in de sector in Nederland. Dat zou neerkomen op een ruime verdubbeling ten opzichte van 2023. Over heel 2024 zijn nog geen cijfers beschikbaar.

18 november '24 (10:18)

Drie personen opgepakt na schietincident in hotelkamer in Schiedam

Bij een schietpartij in de nacht van zaterdag op zondag in het Van der Valkhotel in Schiedam is iemand gewond geraakt, meldt de politie. Drie mannen zijn aangehouden.

06 november '24 (13:45)

Top 10 beste leerbedrijven horeca 2024/2025 bekendgemaakt

Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) heeft vandaag de top 10 bekendgemaakt van de jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2024/2025. Uit maar liefst 79 genomineerde leerbedrijven zijn de beste tien geselecteerd. Deze bedrijven zijn stuk voor stuk voorbeelden van excellentie in opleiden binnen de horecasector. Eind november zal blijken welke drie bedrijven de finale bereiken. Zo meldt Entree Magazine.