Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wintervakantie zit in het dal

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
DEN HAAG (ANP) - Nederlanders gaan de laatste winters steeds minder vaak op vakantie in het buitenland. Vorige winter gingen 4,2 miljoen Nederlanders naar het buitenland, meldde het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) woensdag. Het jaar ervoor waren het 4,8 miljoen Nederlanders, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling komt door de economische crisis van de afgelopen jaren. In de winter van 2009, toen de malaise net was begonnen, vierden 5,6 miljoen Nederlanders vakantie in het buitenland. Volgens het CBS gaan mensen nog altijd graag op vakantie. We vinden de zomervakantie belangrijker en zijn daarom eerder bereid op de winterse reis te bezuinigen. ,,Wintersport is net iets duurder dan een zomervakantie. En in de zomer kan je met caravan of tent op stap'', aldus het CBS.

Cijfers voor de huidige winterperiode zijn er nog niet. Het NBTC verwacht dat het aantal vakantiegangers weer stijgt als de economie verder uit het dal kruipt.

Sneeuw

Volgens het CBS ging bijna 20 procent van de Nederlanders in de winter van 2013 op 2014 naar de sneeuw. Zo'n 15 procent zocht juist zon en strand op. Bijna 20 procent ging op reis om steden en cultuur op te snuiven. Verder maakte 9 procent een rondreis, bracht 7 procent een bezoek aan vrienden en familie in het buitenland en maakte 5 procent een actieve vakantie met wandelen, fietsen en klimmen.

Een gemiddelde sneeuwvakantie kostte 669 euro, een vakantie op het strand kostte bijna 200 euro meer. Mensen gaan vooral met de auto naar de sneeuw en met het vliegtuig naar de zon. Oostenrijk is de favoriete bestemming om te skiën of te snowboarden, Spanje is al jaren in trek om in de zon te overwinteren.

Bij de cijfers gaat het om lange vakanties, van minstens vier overnachtingen. Een dagje winkelen in Antwerpen met een nacht in een hotel, of een weekendje weg zijn bijvoorbeeld niet meegenomen. Het winterseizoen begint op 1 oktober en duurt tot en met de meivakantie (eind april, begin mei).

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."