Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ondanks hotelstop Amsterdam zes jaar geleden wordt er nog aan ongeveer twintig hotels gewerkt

Door Nationale Horecagids
schedule 8 min
Ondanks hotelstop Amsterdam zes jaar geleden wordt er nog ongeveer twintig hotels gewerkt / Foto: "Hotel Pulitzer, Amsterdam, Netherlands" door lyng883
Het bestuur van Amsterdam vond al in 2016 dat er een rem moest komen op de groei van de hotelsector in de hoofdstad. Ondanks de stop blijven er toch nog hotels bij komen. Voor een lange periode kon de gemeente niets doen tegen de komst hiervan. Daarnaast blijkt uit een navraag van AT5 dat de komst van ongeveer twintig hotels niet kan worden vermeden. Zo komt er vooral in Amsterdam-Noord nog een hotelspurt. Op andere plekken lijkt het nieuwe hotelbeleid wel te werken, meldt AT5.

De gemeente was er in 2016 klaar mee: er kwamen te veel nieuwe hotels naar de hoofdstad. Die vond dat daar een halt toe moest worden geroepen. De reden was het grote aantal hotels dat er al stond. Toen werd besloten dat ondernemers alleen met een uitzonderlijke reden een nieuw hotel kunnen bouwen. De gemeente stelde regels op om dit zo goed mogelijk uit te voeren. Onder andere buurtbewoners worden meegenomen in het besluit en daarnaast moet er een plan klaarliggen op het gebied van sociaal ondernemen. Die regels gingen in 2017 van kracht.

Zo lek als een zeef

In zijn eerste vorm bleek de hotelstop een zeef. Het aantal hotelkamers bleef ook na de invoering van de regels toenemen. Er waren daarvoor met een aantal ondernemers al afspraken gemaakt waar de gemeente niet onderuit kan. Maar de hotelbouw kan ook niet worden gestopt op het moment dat er in de bestemmingsplannen nog ‘hotelrechten’ zitten. Daarom gingen vastgoedontwikkelaars massaal op zoek naar bestemmingsplannen waar deze rechten nog wel in staan. De gemeente kon daar niets aan doen.

Omdat de hotelstop te vaak wordt omzeild, introduceert de gemeente in 2021 nieuwe regels. Door de erfpachtregels op een andere manier te gebruiken, kan de gemeente de komst van ongeveer 20.000 potentiële hotelkamers tot een halt roepen. Op het moment dat een investeerder alsnog een hotel wil bouwen moet die eerst een nieuw contract afsluiten bij het erfpachtbureau. Dan kan de gemeente, als grondeigenaar, besluiten om niet mee te werken aan het project.

Zones

De gemeente weigert de komst van hotels in de zogenoemde ‘nee-gebieden’. Hier wil de gemeente geen nieuwe hotels hebben. Bijna de gehele stad valt in het ‘nee’-gebied. Alleen als er met de gemeente is overlegd en zij groen licht geven mag er in deze gebieden gebouwd worden. In stadsdelen Centrum en West is volgens de gemeente helemaal geen ruimte meer. Ook in Westpoort staat de gemeente de komst van nieuwe hotels niet toe.

Meerwaarde

Dat de gemeente de komst van nieuwe hotels wil remmen, betekent niet dat er helemaal niet meer gebouwd mag worden. Naast de ‘nee’-gebieden zijn er ook de ‘nee, tenzij’-gebieden. Op het moment dat de ondernemer kan aantonen dat het hotel een meerwaarde heeft voor de buurt, kan er een uitzondering worden gemaakt. Dat houdt volgens de gemeente in dat een hotel ‘uniek, innovatief en onderscheidend’ moet zijn. “Verder moet het voldoen aan strenge eisen op het gebied van betrokkenheid bij de buurt, duurzaamheid en sociaal ondernemerschap”, aldus de gemeente.

Werking

Op de vraag of de nieuwe aanpak van de gemeente werkt, is het antwoord simpel: ja. Sinds de toevoeging van de aangescherpte regels is er slechts één initiatief waarvoor een vergunning is verleend.

Wel noemt wethouder Sofyan Mbarki het een kortetermijnoplossing. Op lange termijn is het de bedoeling dat de gemeente het Omgevingsplan gaat inzetten om de hotelrechten weg te krijgen in de stad. Dat moet gebeuren door de bestemmingsplannen van adressen waar het hotelrecht niet wordt benut, weg te halen.

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.

16 juni '23 (13:02)

Mogelijk dure recreatiewoningen naast Hotel de Beyaerd in Hulshorst

Bij het veluwehotel De Beyaerd in Hulshorst wordt mogelijk een nieuw, luxe vakantiepark neergezet. De opzet is ‘een ruim opgezet groenresort met hoogwaardige recreatievilla’s’, meldt Nunspeet Nieuws. Het vakantiepark komt te staan op het evenemententerrein van het hotel en het aangrenzende deel waar voorheen restaurant De Gulle Belg stond. Momenteel wordt dat pand gekraakt. 

16 juni '23 (11:25)

Hotel Okura maakt samen met Brouwerij Homeland zomers biertje

Na een eerdere samenwerking met Brouwerij Homeland gaat het Okura Hotel in Amsterdam een biertje maken. Vorig jaar maakten de twee al de ‘Okura Tripel’, nu slaan zij de handen ineen om een zomers biertje te brouwen, de ‘Okura Wit’. Volgens Okura is het smaakprofiel fris, zacht en met een volle smaak. Dat meldt Hospitality Management.

14 juni '23 ( 8:51)

Staatssecretaris Van der Burg wil dat hotels optreden tegen uitbuiting meisjes

Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie gaat de hotelbranche oproepen op te treden tegen seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes. Dat heeft Van der Burg aan de Tweede Kamer toegezegd, tijdens het wekelijks vragenuurtje. Net zoals de Tweede Kamer vindt Van der Burg het verschrikkelijk dat zoveel jonge meisjes seksueel worden uitgebuit. De Tweede Kamer wil meer concrete actie, maar de staatssecretaris zei dat het lastig is deze uitbuiting harder aan te pakken.

14 juni '23 ( 8:44)

Hotelketen Van der Valk wilde meer coronasteun van overheid

Hotelketen Van der Valk had meer coronasteun moeten krijgen. Dat betoogden ruim zestig hotels van het familiebedrijf dinsdag in een zaak tegen de Staat voor het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Die hotels zijn volgens Van der Valk allemaal losse ondernemingen en hadden elk afzonderlijk als mkb-bedrijf steun moeten krijgen. In plaats daarvan werden ze als keten gezien en kregen ze daardoor veel minder steun. De landsadvocaat stelde zich op het standpunt dat de minister de vrijheid had om een keuze te maken over welke bedrijven die zogeheten TVL-steun zouden krijgen.

13 juni '23 (13:35)

Fletcher Hotels en MBO Zadkine gaan samenwerking aan voor BBL-leeraanbod

MBO Zadkine en Fletcher Hotels slaan de handen ineen en gaan vanaf september een samenwerking aan voor een BBL-leeraanbod op mbo niveau 2, 3 en 4. Deze samenwerking komt voort uit de groeiende vraag naar getalenteerde professionals in de hospitality sector. Met de samenwerking scheppen de partijen samen diverse opleidingen in een realistische leeromgeving van Fletcher Hotel-Restaurant Wings-Rotterdam. Dat meldt Fletcher Hotels.

13 juni '23 (13:15)

Verstappen-fans uit Musselkanaal maken Red Bull-hotel van truck

Een aantal fans van Max Verstappen uit Musselkanaal willen duidelijk niets missen van de races van Verstappen. De Formule Aine Ploug Musselknoal bouwde een vrachtwagen om tot een Red Bull-hotel op wielen, meldt RTV Noord.

12 juni '23 (13:38)

Man die vriendin doodde in hotelkamer Wassenaar krijgt 10 jaar cel en tbs

De rechtbank in Den Haag heeft maandag een 33-jarige man uit Leiden veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de dood van zijn vriendin in een hotel in Wassenaar. Het lichaam van de 40-jarige Colombiaanse vrouw werd begin januari vorig jaar in de hotelkamer gevonden, toegedekt door lakens en kussens. Thanasis K. werd kort daarna op het vliegveld Schiphol aangehouden.

12 juni '23 (10:10)

Tien miljoen voor Hotel Graaf Bernstorff op Schiermonnikoog

Stap op de boot met 9.995.000 euro en je bent een hotel op Schiermonnikoog rijker. Eigenaar Remko de Bruijne van Hotel Graaf Bernstorff zet de onderneming na tien jaar te koop. De ondernemer vindt dat het na een decennium tijd is voor iets nieuws, meldt Dagblad van het Noorden.