Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ondanks hotelstop Amsterdam zes jaar geleden wordt er nog aan ongeveer twintig hotels gewerkt

Door Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Ondanks hotelstop Amsterdam zes jaar geleden wordt er nog ongeveer twintig hotels gewerkt / Foto: "Hotel Pulitzer, Amsterdam, Netherlands" door lyng883
Het bestuur van Amsterdam vond al in 2016 dat er een rem moest komen op de groei van de hotelsector in de hoofdstad. Ondanks de stop blijven er toch nog hotels bij komen. Voor een lange periode kon de gemeente niets doen tegen de komst hiervan. Daarnaast blijkt uit een navraag van AT5 dat de komst van ongeveer twintig hotels niet kan worden vermeden. Zo komt er vooral in Amsterdam-Noord nog een hotelspurt. Op andere plekken lijkt het nieuwe hotelbeleid wel te werken, meldt AT5.

De gemeente was er in 2016 klaar mee: er kwamen te veel nieuwe hotels naar de hoofdstad. Die vond dat daar een halt toe moest worden geroepen. De reden was het grote aantal hotels dat er al stond. Toen werd besloten dat ondernemers alleen met een uitzonderlijke reden een nieuw hotel kunnen bouwen. De gemeente stelde regels op om dit zo goed mogelijk uit te voeren. Onder andere buurtbewoners worden meegenomen in het besluit en daarnaast moet er een plan klaarliggen op het gebied van sociaal ondernemen. Die regels gingen in 2017 van kracht.

Zo lek als een zeef

In zijn eerste vorm bleek de hotelstop een zeef. Het aantal hotelkamers bleef ook na de invoering van de regels toenemen. Er waren daarvoor met een aantal ondernemers al afspraken gemaakt waar de gemeente niet onderuit kan. Maar de hotelbouw kan ook niet worden gestopt op het moment dat er in de bestemmingsplannen nog ‘hotelrechten’ zitten. Daarom gingen vastgoedontwikkelaars massaal op zoek naar bestemmingsplannen waar deze rechten nog wel in staan. De gemeente kon daar niets aan doen.

Omdat de hotelstop te vaak wordt omzeild, introduceert de gemeente in 2021 nieuwe regels. Door de erfpachtregels op een andere manier te gebruiken, kan de gemeente de komst van ongeveer 20.000 potentiële hotelkamers tot een halt roepen. Op het moment dat een investeerder alsnog een hotel wil bouwen moet die eerst een nieuw contract afsluiten bij het erfpachtbureau. Dan kan de gemeente, als grondeigenaar, besluiten om niet mee te werken aan het project.

Zones

De gemeente weigert de komst van hotels in de zogenoemde ‘nee-gebieden’. Hier wil de gemeente geen nieuwe hotels hebben. Bijna de gehele stad valt in het ‘nee’-gebied. Alleen als er met de gemeente is overlegd en zij groen licht geven mag er in deze gebieden gebouwd worden. In stadsdelen Centrum en West is volgens de gemeente helemaal geen ruimte meer. Ook in Westpoort staat de gemeente de komst van nieuwe hotels niet toe.

Meerwaarde

Dat de gemeente de komst van nieuwe hotels wil remmen, betekent niet dat er helemaal niet meer gebouwd mag worden. Naast de ‘nee’-gebieden zijn er ook de ‘nee, tenzij’-gebieden. Op het moment dat de ondernemer kan aantonen dat het hotel een meerwaarde heeft voor de buurt, kan er een uitzondering worden gemaakt. Dat houdt volgens de gemeente in dat een hotel ‘uniek, innovatief en onderscheidend’ moet zijn. “Verder moet het voldoen aan strenge eisen op het gebied van betrokkenheid bij de buurt, duurzaamheid en sociaal ondernemerschap”, aldus de gemeente.

Werking

Op de vraag of de nieuwe aanpak van de gemeente werkt, is het antwoord simpel: ja. Sinds de toevoeging van de aangescherpte regels is er slechts één initiatief waarvoor een vergunning is verleend.

Wel noemt wethouder Sofyan Mbarki het een kortetermijnoplossing. Op lange termijn is het de bedoeling dat de gemeente het Omgevingsplan gaat inzetten om de hotelrechten weg te krijgen in de stad. Dat moet gebeuren door de bestemmingsplannen van adressen waar het hotelrecht niet wordt benut, weg te halen.

08 april '24 ( 8:45)

Nog geen benadering voor opvang asielzoekers bij hotels

Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.