Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakbond ziet 'schrikbewind' bij Kurhaus

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
(Novum) - De arbeidsomstandigheden in het Kurhaus in Scheveningen lijken niet al te best te zijn. Het hotelpersoneel klaagt over extreem lange werkdagen, hoge werkdruk en intimiderend gedrag van de directeur, blijkt uit een brandbrief aan FNV Horeca die RTL Z vrijdag online heeft gezet.

De vakbond spreekt van een schrikbewind. De directie gaat de zaak eerst intern onderzoeken voordat een reactie wordt gegeven.

Overuren zouden niet worden uitbetaald en werknemers gedwongen een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. Volgens de ongeveer vijftig klagers zijn werkdagen tot veertien uur eerder regel dan uitzondering. Overuren moeten volgens de cao worden gecompenseerd, maar omdat dat niet gebeurt, zou het personeel jaarlijks duizenden euro's mislopen.

"Wie weigert het tijdschema van 7,6 uur te ondertekenen omdat de overuren niet zijn meegeteld, krijgt zijn salaris niet uitbetaald", zegt een medewerker tegen de zakenzender. "De directie beweert dat overwerk je eigen schuld is: je werkt niet efficiënt genoeg of je had eerder aan de bel moeten trekken", zegt een ander. Het personeelsbestand kent een groot verloop en het ziekteverzuim is hoog, aldus de klagers.

De werksfeer wordt volgens de klagers gekenmerkt door intimidatie, pesterijen en wantrouwen jegens het personeel. Medewerkers zouden buiten het werk om geen contact met elkaar mogen hebben op straffe van een waarschuwing. De directie zou medewerkers over elkaar uithoren.

"De werksfeer is volledig verziekt", stelt bestuurder Milen Boldrik van FNV Horeca tegen RTL. "De directie voert een schrikbewind. Mensen worden op alle manieren klein gehouden en geïntimideerd." FNV Horeca heeft de Inspectie SZW gevraagd onderzoek te doen naar de werktijden. Boldrik eist het aftreden van de directie.

"Medewerkers, die het Steigenberger Kurhaus Hotel in Scheveningen van oudsher de naam en faam hebben gegeven die past bij dit historische bedrijf, worden als citroenen uitgeknepen", stelt de vakbond vrijdagavond in een verklaring. Het huisreglement gaat veel te ver en de slechte werkomstandigheden zorgen voor veel leed onder de werknemers, aldus FNV Horeca. "Wij zullen dan ook alles wat in ons vermogen ligt doen om deze directie te laten aftreden en een nieuwe moderne directie hiervoor in de plaats te krijgen."

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."

13 januari '25 ( 9:33)

Brancheclub noemt 2024 een ‘uitdagend’ jaar voor de horeca

Het jaar 2024 was "uitdagend" voor de Nederlandse horeca. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tijdens de jaarlijkse horecavakbeurs Horecava. De brancheorganisatie verwijst daarbij naar personeelstekorten en stijgende kosten voor onder meer restaurant-, hotel- en caféhouders.

08 januari '25 ( 9:03)

Flinke toename faillissementen in horeca verwacht, aldus ABN AMRO

Het aantal faillissementen van restaurants en andere eetgelegenheden loopt dit jaar waarschijnlijk op tot een recordhoogte, denken deskundigen van ABN AMRO. Zij rekenen dit jaar op ongeveer 450 bankroeten in de sector in Nederland. Dat zou neerkomen op een ruime verdubbeling ten opzichte van 2023. Over heel 2024 zijn nog geen cijfers beschikbaar.

18 november '24 (10:18)

Drie personen opgepakt na schietincident in hotelkamer in Schiedam

Bij een schietpartij in de nacht van zaterdag op zondag in het Van der Valkhotel in Schiedam is iemand gewond geraakt, meldt de politie. Drie mannen zijn aangehouden.

06 november '24 (13:45)

Top 10 beste leerbedrijven horeca 2024/2025 bekendgemaakt

Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) heeft vandaag de top 10 bekendgemaakt van de jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2024/2025. Uit maar liefst 79 genomineerde leerbedrijven zijn de beste tien geselecteerd. Deze bedrijven zijn stuk voor stuk voorbeelden van excellentie in opleiden binnen de horecasector. Eind november zal blijken welke drie bedrijven de finale bereiken. Zo meldt Entree Magazine.