Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakbond ziet 'schrikbewind' bij Kurhaus

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
(Novum) - De arbeidsomstandigheden in het Kurhaus in Scheveningen lijken niet al te best te zijn. Het hotelpersoneel klaagt over extreem lange werkdagen, hoge werkdruk en intimiderend gedrag van de directeur, blijkt uit een brandbrief aan FNV Horeca die RTL Z vrijdag online heeft gezet.

De vakbond spreekt van een schrikbewind. De directie gaat de zaak eerst intern onderzoeken voordat een reactie wordt gegeven.

Overuren zouden niet worden uitbetaald en werknemers gedwongen een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. Volgens de ongeveer vijftig klagers zijn werkdagen tot veertien uur eerder regel dan uitzondering. Overuren moeten volgens de cao worden gecompenseerd, maar omdat dat niet gebeurt, zou het personeel jaarlijks duizenden euro's mislopen.

"Wie weigert het tijdschema van 7,6 uur te ondertekenen omdat de overuren niet zijn meegeteld, krijgt zijn salaris niet uitbetaald", zegt een medewerker tegen de zakenzender. "De directie beweert dat overwerk je eigen schuld is: je werkt niet efficiënt genoeg of je had eerder aan de bel moeten trekken", zegt een ander. Het personeelsbestand kent een groot verloop en het ziekteverzuim is hoog, aldus de klagers.

De werksfeer wordt volgens de klagers gekenmerkt door intimidatie, pesterijen en wantrouwen jegens het personeel. Medewerkers zouden buiten het werk om geen contact met elkaar mogen hebben op straffe van een waarschuwing. De directie zou medewerkers over elkaar uithoren.

"De werksfeer is volledig verziekt", stelt bestuurder Milen Boldrik van FNV Horeca tegen RTL. "De directie voert een schrikbewind. Mensen worden op alle manieren klein gehouden en geïntimideerd." FNV Horeca heeft de Inspectie SZW gevraagd onderzoek te doen naar de werktijden. Boldrik eist het aftreden van de directie.

"Medewerkers, die het Steigenberger Kurhaus Hotel in Scheveningen van oudsher de naam en faam hebben gegeven die past bij dit historische bedrijf, worden als citroenen uitgeknepen", stelt de vakbond vrijdagavond in een verklaring. Het huisreglement gaat veel te ver en de slechte werkomstandigheden zorgen voor veel leed onder de werknemers, aldus FNV Horeca. "Wij zullen dan ook alles wat in ons vermogen ligt doen om deze directie te laten aftreden en een nieuwe moderne directie hiervoor in de plaats te krijgen."

08 april '24 ( 8:45)

Nog geen benadering voor opvang asielzoekers bij hotels

Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.