Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Actieplan Vaarrecreatie: balans tussen natuur en recreatie op het Wad

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De Waddenprovincies Friesland, Groningen en Noord-Holland hebben, samen met havengemeenten, Rijk, natuurorganisaties en watersportsector, een 'Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee' opgesteld.

In Den Oever is vrijdag 17 januari dit actieplan feestelijk ondertekend. Met dit plan willen de partijen een evenwichtige ontwikkeling van natuur en vaarrecreatie op de Waddenzee en een passende ontwikkeling van jachthavens aan de Waddenzee mogelijk maken. Uitgangspunt vormt de te actualiseren erecode 'Wad ik heb je lief' met 'spelregels' voor een verantwoorde omgang met het Wad.

Vaarrecreanten moeten zich meer bewust worden van de aanwezige natuur en de effecten  daarop als zij op het Wad verblijven. Door een combinatie van zowel Waddenbrede voorlichtings- en educatieactiviteiten als toezichts- en handhavingsmaatregelen willen de partijen hier gezamenlijk invulling aan geven. Uitgangspunt vormt de te actualiseren erecode 'Wad ik heb je lief' met 'spelregels' voor een verantwoorde omgang met het Wad. Gedeputeerde Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland zegt het als volgt: "Het Wad toont zich altijd een goed gastheer en verdient het om met respect door haar gasten te worden behandeld. Ik ben bijzonder trots op alle betrokken organisaties, die met elkaar bereid zijn te werken naar een goede balans tussen natuur en recreatie op het Wad. Dit UNESCO werelderfgoed heeft unieke waarden die je moet kunnen blijven beleven.”

Op enkele kwetsbare plekken op het Wad, waar spanning bestaat tussen kwetsbare natuur en recreatievaart,  zal deze aanpak in proefprojecten in praktijk worden gebracht. Monitoring gedurende de proef moet leiden tot een goede balans tussen natuur en vaarrecreatie. De ervaringen uit deze pilots worden benut voor de aanpak van andere kwetsbare plekken op het Wad.

Jachthavens
Het actieplan wil ook het aantal ligplaatsen in de jachthavens langs de Waddenzee verbeteren en uitbreiden. De plannen moeten zowel bijdragen aan de toeristische positionering van de havens als de verbetering van de natuur en de beleving van de Waddenzee. Zo wordt voor de ontwikkeling van de haven van Den Oever de koppeling gelegd met de ontwikkeling van de kwelder Oeversche Schor.

Sociale media
De betrokken overheden, natuur- en watersportorganisaties zien verder mogelijkheden om digitale en sociale media actiever te benutten bij de communicatie met vaarrecreanten. In het bijzonder geldt dit voor de communicatie over aanpassingen in de openstelling en sluiting van gebieden. De natuur- en watersportorganisaties zijn hierover in gesprek met het ministerie van EZ. Doel is actiever in te spelen op de actuele situatie ter plaatse op het Wad door een meer flexibele openstelling en sluiting van gebieden mogelijk te maken, mits de natuur dat toelaat.

Gezamenlijk plan
Het actieplan is een vervolg op het afgeronde convenant vaarrecreatie Waddenzee (2007-2012). Bij de evaluatie van dit plan is geconstateerd dat een samenhangende ontwikkeling van natuur en vaarrecreatie op de Waddenzee structurele aandacht vraagt. Belangrijkste aanbeveling was om tot een gezamenlijk plan te komen van overheden, natuur- en watersportorganisaties. Het actieplan geeft hier invulling aan.

© Nationale Horecagids

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."