Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tegenvaller tijdens bouw Hotel Britannia in Vlissingen: grond vervuild met PFAS

Door Ilias van Bruggen
schedule 5 min
location_on [xx]km
Tegenvaller tijdens bouw Hotel Britannia in Vlissingen: grond vervuild met PFAS
Eerder dit jaar werd er al geconstateerd dat er veel puin in de bodem ligt op de plek waar het vijfsterrenhotel Britannia komt te staan. Nu zijn er nieuwe kopzorgen ontstaan: de bodem blijkt ook nog eens vervuild te zijn met PFAS. De GGD in Zeeland zegt echter dat er geen acuut gevaar is voor de volksgezondheid, meldt PZC.

Door een benodigde vergunning voor een grondtransport vanaf de bouwlocatie op de boulevard in Vlissingen kwam de vervuiling aan het licht. Die vergunning kan pas worden vrijgegeven op het moment dat de bodem is gecontroleerd op PFAS. Tijdens deze controle werd een hoge concentratie van de stof ontdekt. De komende week wordt de grond afgedekt om verdere verspreiding te voorkomen.

Geen gezondheidsrisico

De gemeente Vlissingen vroeg aan de hand van de uitkomsten aan de GGD om te kijken of er gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan de vondst van de PFAS. Die heeft geconstateerd dat er geen gezondheidsrisico’s zijn op de directe omgeving en dat er dus geen acuut gevaar is voor de volksgezondheid. De omwonenden en de gemeenteraad zijn vanochtend per brief op de hoogte gesteld.

Onder het hotel moet een parkeergarage van acht meter diep komen. Om dit te realiseren moet veel grond worden verzet en vervoerd. Wethouder Coen Bertijn wil niet speculeren over de kosten van bodemsanering. Die stelt dat het om ‘best veel geld gaat, serieuze bedragen’.

Onbekende oorzaak

AVV Beheer B.V., het bedrijf dat hotel Britannia realiseert, stelt de gemeente aansprakelijk voor de vervuiling. AVV Beheer vraagt zich af of de oorzaak PFAS-houdend blusschuim is. Wethouder Bertijn reageert: “We hebben bij de brandweer nagevraagd of zij dit schuim hebben gebruikt op de boulevard. De brandweer ontkent dat.” De brandweer Zeeland bevestigt dit en zegt dat er tijdens demonstraties nooit PFAS-houdend blusschuim is gebruikt.

De gemeente kan nog niet zeggen dat de precieze oorzaak is van de PFAS-vervuiling. De gemeente gaat daar onderzoek naar laten doen. Daarnaast laat Vlissingen juristen kijken of de aansprakelijkheid daadwerkelijk bij de gemeente ligt of niet.

Het is ook niet bekend wat deze tegenvaller betekent voor de bouw van het hotel. Afgelopen februari werd de bouw al enige weken stilgelegd in verband met puin in de grond.

Door: Nationale Horecagids

08 april '24 ( 8:45)

Nog geen benadering voor opvang asielzoekers bij hotels

Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.