Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Tegenvaller tijdens bouw Hotel Britannia in Vlissingen: grond vervuild met PFAS

Door Ilias van Bruggen
schedule 5 min
Tegenvaller tijdens bouw Hotel Britannia in Vlissingen: grond vervuild met PFAS
Eerder dit jaar werd er al geconstateerd dat er veel puin in de bodem ligt op de plek waar het vijfsterrenhotel Britannia komt te staan. Nu zijn er nieuwe kopzorgen ontstaan: de bodem blijkt ook nog eens vervuild te zijn met PFAS. De GGD in Zeeland zegt echter dat er geen acuut gevaar is voor de volksgezondheid, meldt PZC.

Door een benodigde vergunning voor een grondtransport vanaf de bouwlocatie op de boulevard in Vlissingen kwam de vervuiling aan het licht. Die vergunning kan pas worden vrijgegeven op het moment dat de bodem is gecontroleerd op PFAS. Tijdens deze controle werd een hoge concentratie van de stof ontdekt. De komende week wordt de grond afgedekt om verdere verspreiding te voorkomen.

Geen gezondheidsrisico

De gemeente Vlissingen vroeg aan de hand van de uitkomsten aan de GGD om te kijken of er gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan de vondst van de PFAS. Die heeft geconstateerd dat er geen gezondheidsrisico’s zijn op de directe omgeving en dat er dus geen acuut gevaar is voor de volksgezondheid. De omwonenden en de gemeenteraad zijn vanochtend per brief op de hoogte gesteld.

Onder het hotel moet een parkeergarage van acht meter diep komen. Om dit te realiseren moet veel grond worden verzet en vervoerd. Wethouder Coen Bertijn wil niet speculeren over de kosten van bodemsanering. Die stelt dat het om ‘best veel geld gaat, serieuze bedragen’.

Onbekende oorzaak

AVV Beheer B.V., het bedrijf dat hotel Britannia realiseert, stelt de gemeente aansprakelijk voor de vervuiling. AVV Beheer vraagt zich af of de oorzaak PFAS-houdend blusschuim is. Wethouder Bertijn reageert: “We hebben bij de brandweer nagevraagd of zij dit schuim hebben gebruikt op de boulevard. De brandweer ontkent dat.” De brandweer Zeeland bevestigt dit en zegt dat er tijdens demonstraties nooit PFAS-houdend blusschuim is gebruikt.

De gemeente kan nog niet zeggen dat de precieze oorzaak is van de PFAS-vervuiling. De gemeente gaat daar onderzoek naar laten doen. Daarnaast laat Vlissingen juristen kijken of de aansprakelijkheid daadwerkelijk bij de gemeente ligt of niet.

Het is ook niet bekend wat deze tegenvaller betekent voor de bouw van het hotel. Afgelopen februari werd de bouw al enige weken stilgelegd in verband met puin in de grond.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:08)

Twijfels bij raadsleden over bouwplannen Hotel Noordzee in Cadzand-Bad

Het blijft op zijn minst twee weken nog onduidelijk of de flinke uitbreidingsplannen van Hotel Noordzee en het voormalige hotel De Wielingen in Cadzand-Bad door kunnen gaan. Dat meldt PZC.

08 juni '23 ( 8:36)

Commotie rondom asielhotel Tubbergen inmiddels 1 jaar geleden; hotel nog steeds niet in gebruik

Een jaar geleden kondigden staatssecretatis Eric van den Burg en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers voor de eerste keer aan dat een gemeente een asielzoekerscentrum opgelegd had gekregen. Het voormalige Landhotel ’t Elshuys was de aangewezen locatie. Er ontstond veel weerstand. Omwonenden waren kwaad en demonstreerden tegen de komst van asielzoekers. In de tussentijd is er echter nooit een asielzoeker verschenen en blijkt dat pas aan het einde van déze zomer het hotel gereed is voor gebruik. Dit meldt de Volkskrant.

07 juni '23 ( 9:23)

Vrouw bij hotel in Houten niet ontvoerd

Afgelopen zondag 4 juni maakte de politie waarbij een vrouw mogelijk in een auto zijn geduwd. Het voorval vond plaats op de parkeerplaats van het Van der Valkhotel in Houten. Na onderzoek door de recherche is gebleken dat er geen sprake is van een ontvoering. Dat meldt de politie.

07 juni '23 ( 9:13)

Dit volledige hotel wordt geveild

Een conflict tussen de kredietnemer en kredietverstrekker heeft ertoe geleid dat het Hilton Garden Inn hotel in Leiden wordt geveild. Het gehele hotel, met 173 kamers, 6 vergaderruimtes en een restaurant heeft een totale oppervlakte van 38.586 vierkante meter en de executieveiling vindt plaats op 11 juli, meldt Vastgoedjournaal.

06 juni '23 (12:54)

Mercure Hotel in Zwolle gaat zestig Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen opvangen

Vanaf 1 juli gaat Zwolle zestig Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV’ers) opvangen in het Mercure Hotel aan de Hertsenbergweg. Het Centraal Orgaan voor Opvang Asielzoekers (COA) vroeg de gemeente of zij met spoed een opvanglocatie beschikbaar konden stellen. De jongeren blijven tot het einde van het jaar, meldt RTV Oost.

06 juni '23 (10:25)

Na flinke renovatie is Hotel Prins Hendrik op Texel weer open

Het heeft een aantal maanden mogen duren, maar dan heb je ook wat. Na een grondige restyling is Prins Hendrik Texel weer open. Het hotel, direct gelegen aan de Waddenzee, heeft een nieuwe keuken en restaurant gekregen. Daarnaast zijn er zes nieuwe luxe hotelkamers en suites bijgebouwd. De herinrichting is uitgevoerd door designbureau E.S.T.I.D.A. Dat meldt Entree Magazine.

05 juni '23 ( 9:59)

Waarom is het beroemde hotel Spaander in Volendam al zo lang dicht?

Al drie maanden zit het bekende hotel Spaander in Volendam op slot. Het hotel heeft naam gemaakt door de imposante kunstverzameling die in het pand hangt. Beroemdheden zoals Johan Cruijff, Muhammad Ali, de sultan van Yogyakarta en de oud-keizer Wilhelm van Duitsland hebben hier allemaal een nachtje geslapen. Nu is het hotel al een tijd gesloten, maar niemand weet waarom. Dat meldt NH Nieuws.

05 juni '23 ( 9:13)

Vrouw mogelijk ontvoerd vanaf parkeerplaats Van der Valkhotel Houten

Aan het einde van zondagmiddag heeft iemand gezien dat een vrouw tegen haar zin in een auto werd geduwd. Het incident vond plaats op de parkeerplaats van het Van der Valkhotel in Houten. De politie is op zoek naar andere getuigen die de mogelijke ontvoering van een vrouw hebben gezien. Dat meldt het AD.

02 juni '23 (11:17)

Haags hotel gaat 100 nareizende familieleden vluchtelingen opvangen

Het college van burgemeester en wethouders in Den Haag heeft akkoord gegeven voor de tijdelijke noodopvang van honderd gezinsherenigers om het Fletcher Stadshotel. Hiermee moet de druk op de overvolle asielzoekerscentra verlicht worden. De vluchtelingen worden tot het einde van het jaar in het hotel aan de Laan van Meerdervoort opgevangen, meldt Omroep West.

01 juni '23 (12:11)

Hotelbeveiliger bij overval met hamer op zijn hoofd geslagen

Bij een overval op een hotel op het Grote Kerkplein in Rotterdam is een beveiliger met een hamer geslagen. Hij hield er verwondingen op zijn hoofd aan over, maar wist een van de verdachten alsnog te pakken. Dit meldt het Algemeen Dagblad.