Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ode aan het eiland met opening van restaurant Het Kook Atelier in Texels Hotel Op Oost

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Ode aan het eiland met opening van restaurant Het Kook Atelier in Texels Hotel Op Oost
In 2020 openden de ondernemers Valerie Jongeneel en Joran Timmerman boetiekhotel Op Oost op Texel. Zij hebben daarnaast een aantal tijdelijke restaurants opgezet onder de naam Het Kook Atelier. Dit restaurant krijgt nu een vast plekje. Het is een oase voor de liefhebber van de botanische en Scandinavische keuken. Het menu ‘Served by Nature’ is een ode aan het eiland. Dat meldt Entree Magazine.

Het restaurant is nog niet geopend; dat staat gepland voor de zomer. Het restaurant gaat openen op 150 meter van het wad, aan de oostkant van Texel. Het restaurantconcept bestaat al sinds 2018, zelfs voordat het hotel er was, maar is de afgelopen jaren een aantal keren heropend op tijdelijke locaties. Zo heeft het restaurant zich voorheen gevestigd in een eventtent, maar ook een glazen kas en op een aantal pop-upplekken.

Uitstel van opening

Aanvankelijk was het plan om het restaurant een aantal jaren eerder al te openen, in het voorjaar van 2020. De ondernemers hadden echter te maken met een paar tegenslagen, waardoor de opening werd uitgesteld. Zo hadden ze volgens Valerie last van houtwormen in het dak, een ‘belabberde’ fundering, financiële onzekerheid en natuurlijk de coronapandemie. De onderneemster vertelt dat zij tussentijds de gasten op alternatieve locaties ontvingen.

Beter uitgedacht

Misschien was de uitstel van de opening niet per se slecht. Het gaf de ondernemers de ruimte om een nog beter plan op te stellen en uit te denken. Joran vertelt aan Entree dat het in het restaurant draait om bewuste gastronomie. Zij willen de gasten ‘verbinden met de natuur’ tijdens het diner en hen laten zien hoe mooi en smakelijk de natuur is. Ze werken met seizoensproducten en zoveel mogelijk komt van het eiland.

Menu ‘Served by Nature’

Het vaste menu dat de gasten kunnen proberen in het restaurant bestaat uit vijftien smaakmomenten, van teasers tot gerechten. Deze heeft de toepasselijke naam ‘Served by Nature’. De gerechten hebben veel botanische elementen en worden bereid in een Scandinavische stijl.

Timmerman zegt dat ze drie keer per week de Texelse natuur in gaan om te wildplukken. Ze vinden onder andere ingrediënten als duizendblad, postelein en weegbree. De geplukte groenten en kruiden worden daarna opnieuw gezaaid in de tuinen rondom de stek.

Tijdens het serveren neemt de zwarte brigade de gasten mee op een zintuigelijke reis over het eiland. Door middel van gedichten leggen zij de gerechten uit en beschrijven zij de elementen hiervan. “Wij beschrijven hoe het licht schijnt over het wad, hoe de dennentopjes in het bos ruiken, of dat de koude oostenwind zo kan snijden bij het oester rapen.”

Door: Nationale Horecagids

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."