Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ode aan het eiland met opening van restaurant Het Kook Atelier in Texels Hotel Op Oost

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Ode aan het eiland met opening van restaurant Het Kook Atelier in Texels Hotel Op Oost
In 2020 openden de ondernemers Valerie Jongeneel en Joran Timmerman boetiekhotel Op Oost op Texel. Zij hebben daarnaast een aantal tijdelijke restaurants opgezet onder de naam Het Kook Atelier. Dit restaurant krijgt nu een vast plekje. Het is een oase voor de liefhebber van de botanische en Scandinavische keuken. Het menu ‘Served by Nature’ is een ode aan het eiland. Dat meldt Entree Magazine.

Het restaurant is nog niet geopend; dat staat gepland voor de zomer. Het restaurant gaat openen op 150 meter van het wad, aan de oostkant van Texel. Het restaurantconcept bestaat al sinds 2018, zelfs voordat het hotel er was, maar is de afgelopen jaren een aantal keren heropend op tijdelijke locaties. Zo heeft het restaurant zich voorheen gevestigd in een eventtent, maar ook een glazen kas en op een aantal pop-upplekken.

Uitstel van opening

Aanvankelijk was het plan om het restaurant een aantal jaren eerder al te openen, in het voorjaar van 2020. De ondernemers hadden echter te maken met een paar tegenslagen, waardoor de opening werd uitgesteld. Zo hadden ze volgens Valerie last van houtwormen in het dak, een ‘belabberde’ fundering, financiële onzekerheid en natuurlijk de coronapandemie. De onderneemster vertelt dat zij tussentijds de gasten op alternatieve locaties ontvingen.

Beter uitgedacht

Misschien was de uitstel van de opening niet per se slecht. Het gaf de ondernemers de ruimte om een nog beter plan op te stellen en uit te denken. Joran vertelt aan Entree dat het in het restaurant draait om bewuste gastronomie. Zij willen de gasten ‘verbinden met de natuur’ tijdens het diner en hen laten zien hoe mooi en smakelijk de natuur is. Ze werken met seizoensproducten en zoveel mogelijk komt van het eiland.

Menu ‘Served by Nature’

Het vaste menu dat de gasten kunnen proberen in het restaurant bestaat uit vijftien smaakmomenten, van teasers tot gerechten. Deze heeft de toepasselijke naam ‘Served by Nature’. De gerechten hebben veel botanische elementen en worden bereid in een Scandinavische stijl.

Timmerman zegt dat ze drie keer per week de Texelse natuur in gaan om te wildplukken. Ze vinden onder andere ingrediënten als duizendblad, postelein en weegbree. De geplukte groenten en kruiden worden daarna opnieuw gezaaid in de tuinen rondom de stek.

Tijdens het serveren neemt de zwarte brigade de gasten mee op een zintuigelijke reis over het eiland. Door middel van gedichten leggen zij de gerechten uit en beschrijven zij de elementen hiervan. “Wij beschrijven hoe het licht schijnt over het wad, hoe de dennentopjes in het bos ruiken, of dat de koude oostenwind zo kan snijden bij het oester rapen.”

Door: Nationale Horecagids

12 september '25 (10:54)

Daling faillissementen zet door

Het aantal faillissementen is in augustus opnieuw afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen vorige maand 278 bedrijven failliet. Dat zijn 54 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 16 procent. Vergeleken met juli daalde het aantal faillissementen met 7 procent.

09 september '25 ( 9:30)

Oplichting na datalek treft gasten Van der Valk-hotels

Hotelketen Van der Valk zegt dat een aantal gasten is opgelicht na een hack waarbij cybercriminelen gegevens hebben gestolen. Hackers konden enkele honderden reserveringen inzien van een Van der Valk Exclusief-hotel in Almere, bevestigt het bedrijf na berichtgeving van De Telegraaf. Die krant meldde vrijdag dat ook een locatie in Amsterdam te maken heeft gehad met een gegevenslek dat tot oplichting leidde.

08 september '25 (10:13)

Onderzoek naar sterfgeval in Eindhovens hotel

De politie onderzoekt zondagochtend het overlijden van een man in een hotel in Eindhoven. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Volgens een woordvoerster van de politie valt "niet 100 procent uit te sluiten" dat sprake is van een misdrijf.

02 september '25 ( 9:20)

Omzet horeca groeit met 5,5 procent in tweede kwartaal

De horeca in Nederland heeft in het tweede kwartaal van 2025 opnieuw groei laten zien. Volgens cijfers van het CBS steeg de omzet met 5,5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarmee ligt de stijging hoger dan in het eerste kwartaal, toen de groei nog 3,4 procent bedroeg. Dit meldt CBS.

01 september '25 ( 9:58)

1100 Nederlandse hotels stappen in claim tegen Booking

Bijna 1100 Nederlandse hotels hebben zich aangesloten bij een massaclaim tegen Booking.com. Dat bevestigt een woordvoerster van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) na berichtgeving van de NOS. De hotels eisen compensatie voor geleden schade door clausules van de bekende hotelboekingssite om niet elders lagere prijzen te kunnen bieden.

26 augustus '25 (10:00)

Veel Nederlanders verrast door hoge horecarekening, vooral jongeren

Bijna de helft van de Nederlanders ervaart regelmatig dat een rekening in de horeca hoger uitvalt dan verwacht. Dat blijkt uit onderzoek van betaalplatform myPOS. Vooral jongeren tussen de 18 en 34 jaar geven aan vaker geschrokken te zijn van de kosten. Dit meldt Metronieuws.

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.