Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Afghaans gezin weigert woonruimte en COA wil ze uit hotel in Almelo zetten

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Afghaans gezin weigert woonruimte en COA wil ze uit hotel in Almelo zetten
Sinds vorig jaar september verblijft een Afghaans gezin met acht kinderen in het Theaterhotel in Almelo. Toen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hen een ‘passende woonruimte’ bood, weigerde het gezin deze en bleef in het hotel. Het COA wil ze nu het hotel uithebben en stelt dat ze dan maar zelf moeten zorgen dat het gezin iets vindt. Dat meldt Tubantia.

COA-advocaat Guusje Dijkman was dinsdagmiddag helder in de Almelose rechtbank: “Jammer en naar dat het zo moet lopen, maar de zorg van het COA is niet oneindig.”

Er staat veel druk op de asielopvang en daarom moeten de hotelkamers in het Theaterhotel aan het Schouwburgplein in Almelo waarin de familie Shinwari nu verblijven vrijgemaakt worden voor een ander gezin. Zij dienden een kort geding in om te voorkomen dat zij het hotel moesten verlaten. De advocaat van het gezin geeft aan dat zij anders in de daklozenopvang terechtkomen. “En dan raakt het gezin ontwricht”, aldus de advocaat.

Afstand 

De woning die het gezin aangeboden kreeg is een woning in het Zeeuwse dorpje Sint-Annaland op Tholen. Daar is genoeg ruimte voor het gezin, bestaande uit een vader en moeder met acht kinderen van 2 tot en met 12 jaar. Het probleem volgens de familie is de afstand tussen Tholen en Rotterdam, waar een van de kinderen regelmatig moet worden behandeld voor schisis (hazenlip).

In totaal is de afstand van de woning naar het Erasmus Medisch Centrum 77 kilometer. Dat is ongeveer twee uur reizen met het openbaar vervoer. Met de auto is het een uur en achttien minuten, maar niemand in het gezin heeft een rijbewijs.

De norm van het COA is een afstand van maximaal 50 kilometer hemelsbreed tot specialistische medische voorzieningen. Daar valt de afstand tussen Rotterdam en Tholen ook binnen. Daarnaast stelt advocaat Dijkman dat het de organisatie ‘ongelooflijk veel moeite’ heeft gekost om deze woning te vinden voor ze.

Ongeletterd

De echtelieden hebben volgens raadsvrouw Sahebdien de consequenties van hun actie niet goed in de gaten. Zij stelt dat beide ouders analfabeet zijn en dat alle brieven en brochures vertaald werden door een tolk per telefoon. De raadsvrouw vroeg zich af of alle informatie goed is overgekomen. Maar als de rechter vraagt of de vader bewust is van de gevolgen, geeft die aan dat deze duidelijk zijn voor hem.

Gevolgen

De advocaat van het gezin vindt dat de eis tot ontruiming ‘disproportioneel’ is. Die stelt dat het gezin dan vrijwel zeker niet meer bij elkaar zal kunnen blijven. Daarnaast wees de rechter het COA op wat in het Europees Verdrag voor Rechten van de Mens staat over het blootstellen van kinderen. Daarom vroeg hij of er een uitzondering kon worden gemaakt. Daar wil het COA niet aan beginnen. Die stelt dat zij een sociaal netwerk hebben in Breda en Antwerpen waar zij een beroep op kunnen doen. Inmiddels is de woning in Sint-Annaland al naar een ander asielzoekersgezin gegaan.

Door: Nationale Horecagids

02 juni '23 (11:17)

Haags hotel gaat 100 nareizende familieleden vluchtelingen opvangen

Het college van burgemeester en wethouders in Den Haag heeft akkoord gegeven voor de tijdelijke noodopvang van honderd gezinsherenigers om het Fletcher Stadshotel. Hiermee moet de druk op de overvolle asielzoekerscentra verlicht worden. De vluchtelingen worden tot het einde van het jaar in het hotel aan de Laan van Meerdervoort opgevangen, meldt Omroep West.

01 juni '23 (12:11)

Hotelbeveiliger bij overval met hamer op zijn hoofd geslagen

Bij een overval op een hotel op het Grote Kerkplein in Rotterdam is een beveiliger met een hamer geslagen. Hij hield er verwondingen op zijn hoofd aan over, maar wist een van de verdachten alsnog te pakken. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

01 juni '23 (12:04)

Hotel Spaander in Volendam al maanden dicht om onbekende redenen

Hotel Spaander in Volendam is al maanden dicht, maar niemand weet precies waarom. Het hotel staat bekend om zijn kunstverzameling, waardoor het overnachtingen van onder meer Muhammad Ali, Yogyakarta en Johan Cruijff wist te boeken. Inmiddels lukt het maken van een boeking al drie maanden niet meer. Dit meldt NH Nieuws.

31 mei '23 (15:12)

EHM Group heet voortaan Q Hospitality

Q Hospitality. Dat is de nieuwe naam waarmee EHM Group voortaan verder gaat. We hebben eerder al , waarin kort werd toegelicht dat dit de voormalige EHM Group is. De werkzaamheden van de organisatie begonnen vijf jaar na de oprichting zo uiteen te lopen dat er behoefte was om de naam te veranderen. Daarnaast kondigde Q Hospitality aan dat zij een nieuw hotel gaan openen in Amsterdam: The Diamond.

31 mei '23 (13:44)

Won Yip en Q Hospitality openen hotel waar Heineken Hoek stond

Op het Amsterdamse Leidseplein, waar nu de Heineken Hoek staat, gaan horecaondernemers Won Yip en Martin Nijdam samen met Q Hospitality (voorheen EHM Group) The Diamond openen. Dit hotel krijgt een exclusieve cocktailbar en een table d’hôte. Ook krijgt het gebouw een steakhouse met de naam ‘Heineken Hoek’. De horeca opent aan het einde van het jaar, de opening van het hotel staat gepland op 1 maart 2024, meldt Hospitality Management.

31 mei '23 (10:47)

COA gaat 130 vluchtelingen opvangen in Hotel Campanile in Goutum

Het college van de gemeente Leeuwarden heeft besloten dat het Centraal Orgaan voor Opvang Asielzoekers tijdelijk vluchtelingen mag opvangen in hotel Campanile in Goutum. Daar is ruimte voor 130 vluchtelingen, meldt Omroep Friesland.

31 mei '23 ( 9:33)

Hilton Hotel in centrum Rotterdam bestaat 60 jaar

Gisteren was het feest in het Hilton Hotel in het centrum van Rotterdam. Toen bestond het hotel precies zestig jaar. Op 30 mei 1963 opende Conrad Hilton, de oprichter van de wereldwijde hotelketen, de deuren van het Hilton Hotel. Dat meldt Hospitality Management.

30 mei '23 (13:38)

Bezwaar wordt niet opgemerkt, plan hotel Van der Valk verschoven tot na vakantie

Het is een klein foutje, maar heeft wel grote gevolgen voor de komst van het Van der Valkhotel aan de Zilverstraat in Zoetermeer. Een zienswijze is niet beoordeeld en dat moet gebeuren voordat er gebouwd kan worden. Hierdoor wordt de behandeling van het bouwplan door de politiek opgeschoven tot na de vakantie, meldt het AD.

30 mei '23 (10:50)

Hotel Haarhuis begint nieuwe duurzaamheidscampagne: 'Meet in Green'

Het is zeker mogelijk om een bijeenkomst met een kleine voetafdruk te organiseren in een hotel als het aan Hotel Haarhuis ligt. Om duurzaamheid tijdens bijeenkomsten op de kaart te zetten, lanceert het hotel een nieuwe campagne: ‘Meet in Green’. Dat meldt Hospitality Management.

25 mei '23 ( 8:51)

Stembussen Publieksprijs Dutch Hotel Award 2023 tot en met 31 mei geopend

Voor de Publieksprijs van de Dutch Hotel Award 2023 zijn dit jaar tien hotels genomineerd. Stemmen op een winnaar hiervoor kan nog tot en met 31 mei 2023. Op 20 juni wordt tijdens een event in Utrecht de winnaar bekendgemaakt. Dit meldt Misset Horeca.