Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Parkhotel Tjaarda in Oranjewoud officieel geopend

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Parkhotel Tjaarda in Oranjewoud officieel geopend / "Parkhotel Tjaarda Oranjewoud" door Condor3d ( CC BY-SA 4.0.) https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/?ref=openverse.
De commissaris van de koning Arno Brok heeft samen met directeur Tjitte de Wolff van Parkhotel Tjaarda en ambassadeur en vijfvoudig olympisch kampioene Irene Wüst het hotel op 14 april geopend, meldt Groot Heerenveen.

De vele vaste gasten, relaties, familie en medewerkers en andere aanwezigen werden door De Wolff meegenomen in de rijke geschiedenis van Tjaarda, een begrip in de wijde omgeving van Oranjewoud. Het dorp ontleent zijn naam aan de aanwezigheid en invloed van de Oranjes in de regio. Daaronder Maria Louise van Hessen-Kassel, beter bekend als Marijke Muoi. Zij was het toeziend oog tijdens de opening. Daarnaast was zij de moeder van stadhouder Willem IV en een nazaat van de vader des vaderlands Willem van Oranje.

Terug in de tijd

De geschiedenis van Tjaarda gaat ver terug tot 1834. Toen stichtte logementhouder en tuinman Johan Meijer Hotel Heidewoud.

Met een sprong in de tijd gaan we naar 1996. In dat jaar werd het hotel volledig verbouwd. Destijds nam de familie Oosting samen met medeaandeelhouders N.V. NOM en Noord Nederland Beheer de nieuwbouw voor hun rekening. De naam van het hotel veranderde toen naar Golden Tulip Tjaards.

Sindsdien zijn er veel aanpassingen en verbouwingen geweest om op de veranderende vraag van de gast en maatschappelijke ontwikkelingen te anticiperen. In 2006 werd het Wellness complex geopend door de Commissaris van de Koning Ed Nijpels.

Tien jaar later, in 2016, was John Jorritsma als Commissaris van de Koning aanwezig om het vernieuwde hotel Tjaarda officieel te openen. noemenswaardig zijn de gerenoveerde hotellobby, gemoderniseerde hotelkamers en het Grand Café 1834, waarmee de verbinding is gemaakt met de oorspronkelijke grondlegger van het horecabedrijf.

Beweging

Tjitte de Wolff vertelt vol trots dat het hotel steeds in beweging is geweest. Vernieuwend en in sterke verbinding met haar omgeving. Tijdens de coronapandemie kwam deze beweging tijdelijk tot stilstand. Voor Tjaarda een moment van reflectie en het besef dat het tijd was om een nieuwe weg in te slaan. Zelfstandig en niet langer onderdeel van een formule.

Wijzigingen

De naam werd gewijzigd naar Parkhotel Tjaarda. Hiermee wordt recht gedaan aan de bijzondere ligging van het hotel in het Parklandschap Oranjewoud.

Naast elementen van gastvrijheid, goed eten en drinken en genieten van de omgeving is er al jarenlang volop aandacht geweest voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierin is Parkhotel Tjaarda steeds een koploper geweest. Al aan het einde van het vorige millennium werd er geïnvesteerd in zonnepanelen. Inmiddels zorgen 428 zonnepanelen ervoor dat het hotel voor een groot deel zelfvoorzienend is wat betreft de elektriciteitsbehoefte. Daarnaast zijn er warmtepompen geplaatst voor de warmtevoorziening van het Wellness complex. Inmiddels doet Parkhotel Tjaarda mee aan het programma Hotel for Trees waarbij er bomen worden geplaatst om uitstoot van CO2 op te nemen.

Nieuwe bistro

In de afgelopen maanden is het restaurantconcept vernieuwd met een culinaire bistro die de naam Marijke Muoi Wine & Dine draagt. In de bistro wordt gewerkt met lokale producten en streekgerechten. Uniek zijn de zeventig wijnen die allen per glas verkrijgbaar zijn. Eerlijk, ambachtelijk en puur zijn belangrijke waarden. De inrichting van de bistro is warm, eigentijds, huiselijk en gezellig, met kleurtinten van groen en blauw. Die kleuren verwijzen weer naar Marijke Muoi: blauw voor koninklijk en groen voor het landschap Oranjewoud.

Geen verzet tegen Van der Valk onder voorwaarden

Wanneer de gemeente en Van der Valk een hotel willen in Heerenveen zal Tjaarda zich daar niet tegen verzetten. Maar eventuele vestiging kan en mag niet op de locatie nabij het Parklandschap. Tjitte de Wollf benadrukt dit standpunt met een aantal argumenten: nergens bouwt Van der Valk een hotel in een woonwijk, het huidige bestemmingsplan is geschikt om woningen te bouwen en bovendien past er geen groot hotel aan de rand van het Parklandschap. Hij pleit ervoor dat wanneer de plannen doorgaan de locatie aan de snelweg A7, langs de Lelylijn, moet zijn. Tjitte spreekt zijn hoop en verwachting uit naar de gemeente dat het plan Van der Valk beter ten halve kan worden gekeerd dan ten hele gedwaald.

Door: Nationale Horecagids

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.

19 juni '23 (10:08)

Ondanks hotelstop Amsterdam zes jaar geleden wordt er nog aan ongeveer twintig hotels gewerkt

Het bestuur van Amsterdam vond al in 2016 dat er een rem moest komen op de groei van de hotelsector in de hoofdstad. Ondanks de stop blijven er toch nog hotels bij komen. Voor een lange periode kon de gemeente niets doen tegen de komst hiervan. Daarnaast blijkt uit een navraag van AT5 dat de komst van ongeveer twintig hotels niet kan worden vermeden. Zo komt er vooral in Amsterdam-Noord nog een hotelspurt. Op andere plekken lijkt het nieuwe hotelbeleid wel te werken, meldt AT5.

16 juni '23 (13:02)

Mogelijk dure recreatiewoningen naast Hotel de Beyaerd in Hulshorst

Bij het veluwehotel De Beyaerd in Hulshorst wordt mogelijk een nieuw, luxe vakantiepark neergezet. De opzet is ‘een ruim opgezet groenresort met hoogwaardige recreatievilla’s’, meldt Nunspeet Nieuws. Het vakantiepark komt te staan op het evenemententerrein van het hotel en het aangrenzende deel waar voorheen restaurant De Gulle Belg stond. Momenteel wordt dat pand gekraakt. 

16 juni '23 (11:25)

Hotel Okura maakt samen met Brouwerij Homeland zomers biertje

Na een eerdere samenwerking met Brouwerij Homeland gaat het Okura Hotel in Amsterdam een biertje maken. Vorig jaar maakten de twee al de ‘Okura Tripel’, nu slaan zij de handen ineen om een zomers biertje te brouwen, de ‘Okura Wit’. Volgens Okura is het smaakprofiel fris, zacht en met een volle smaak. Dat meldt Hospitality Management.

14 juni '23 ( 8:51)

Staatssecretaris Van der Burg wil dat hotels optreden tegen uitbuiting meisjes

Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie gaat de hotelbranche oproepen op te treden tegen seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes. Dat heeft Van der Burg aan de Tweede Kamer toegezegd, tijdens het wekelijks vragenuurtje. Net zoals de Tweede Kamer vindt Van der Burg het verschrikkelijk dat zoveel jonge meisjes seksueel worden uitgebuit. De Tweede Kamer wil meer concrete actie, maar de staatssecretaris zei dat het lastig is deze uitbuiting harder aan te pakken.