Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Parkhotel Tjaarda in Oranjewoud officieel geopend

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
Parkhotel Tjaarda in Oranjewoud officieel geopend / "Parkhotel Tjaarda Oranjewoud" door Condor3d ( CC BY-SA 4.0.) https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/?ref=openverse.
De commissaris van de koning Arno Brok heeft samen met directeur Tjitte de Wolff van Parkhotel Tjaarda en ambassadeur en vijfvoudig olympisch kampioene Irene Wüst het hotel op 14 april geopend, meldt Groot Heerenveen.

De vele vaste gasten, relaties, familie en medewerkers en andere aanwezigen werden door De Wolff meegenomen in de rijke geschiedenis van Tjaarda, een begrip in de wijde omgeving van Oranjewoud. Het dorp ontleent zijn naam aan de aanwezigheid en invloed van de Oranjes in de regio. Daaronder Maria Louise van Hessen-Kassel, beter bekend als Marijke Muoi. Zij was het toeziend oog tijdens de opening. Daarnaast was zij de moeder van stadhouder Willem IV en een nazaat van de vader des vaderlands Willem van Oranje.

Terug in de tijd

De geschiedenis van Tjaarda gaat ver terug tot 1834. Toen stichtte logementhouder en tuinman Johan Meijer Hotel Heidewoud.

Met een sprong in de tijd gaan we naar 1996. In dat jaar werd het hotel volledig verbouwd. Destijds nam de familie Oosting samen met medeaandeelhouders N.V. NOM en Noord Nederland Beheer de nieuwbouw voor hun rekening. De naam van het hotel veranderde toen naar Golden Tulip Tjaards.

Sindsdien zijn er veel aanpassingen en verbouwingen geweest om op de veranderende vraag van de gast en maatschappelijke ontwikkelingen te anticiperen. In 2006 werd het Wellness complex geopend door de Commissaris van de Koning Ed Nijpels.

Tien jaar later, in 2016, was John Jorritsma als Commissaris van de Koning aanwezig om het vernieuwde hotel Tjaarda officieel te openen. noemenswaardig zijn de gerenoveerde hotellobby, gemoderniseerde hotelkamers en het Grand Café 1834, waarmee de verbinding is gemaakt met de oorspronkelijke grondlegger van het horecabedrijf.

Beweging

Tjitte de Wolff vertelt vol trots dat het hotel steeds in beweging is geweest. Vernieuwend en in sterke verbinding met haar omgeving. Tijdens de coronapandemie kwam deze beweging tijdelijk tot stilstand. Voor Tjaarda een moment van reflectie en het besef dat het tijd was om een nieuwe weg in te slaan. Zelfstandig en niet langer onderdeel van een formule.

Wijzigingen

De naam werd gewijzigd naar Parkhotel Tjaarda. Hiermee wordt recht gedaan aan de bijzondere ligging van het hotel in het Parklandschap Oranjewoud.

Naast elementen van gastvrijheid, goed eten en drinken en genieten van de omgeving is er al jarenlang volop aandacht geweest voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierin is Parkhotel Tjaarda steeds een koploper geweest. Al aan het einde van het vorige millennium werd er geïnvesteerd in zonnepanelen. Inmiddels zorgen 428 zonnepanelen ervoor dat het hotel voor een groot deel zelfvoorzienend is wat betreft de elektriciteitsbehoefte. Daarnaast zijn er warmtepompen geplaatst voor de warmtevoorziening van het Wellness complex. Inmiddels doet Parkhotel Tjaarda mee aan het programma Hotel for Trees waarbij er bomen worden geplaatst om uitstoot van CO2 op te nemen.

Nieuwe bistro

In de afgelopen maanden is het restaurantconcept vernieuwd met een culinaire bistro die de naam Marijke Muoi Wine & Dine draagt. In de bistro wordt gewerkt met lokale producten en streekgerechten. Uniek zijn de zeventig wijnen die allen per glas verkrijgbaar zijn. Eerlijk, ambachtelijk en puur zijn belangrijke waarden. De inrichting van de bistro is warm, eigentijds, huiselijk en gezellig, met kleurtinten van groen en blauw. Die kleuren verwijzen weer naar Marijke Muoi: blauw voor koninklijk en groen voor het landschap Oranjewoud.

Geen verzet tegen Van der Valk onder voorwaarden

Wanneer de gemeente en Van der Valk een hotel willen in Heerenveen zal Tjaarda zich daar niet tegen verzetten. Maar eventuele vestiging kan en mag niet op de locatie nabij het Parklandschap. Tjitte de Wollf benadrukt dit standpunt met een aantal argumenten: nergens bouwt Van der Valk een hotel in een woonwijk, het huidige bestemmingsplan is geschikt om woningen te bouwen en bovendien past er geen groot hotel aan de rand van het Parklandschap. Hij pleit ervoor dat wanneer de plannen doorgaan de locatie aan de snelweg A7, langs de Lelylijn, moet zijn. Tjitte spreekt zijn hoop en verwachting uit naar de gemeente dat het plan Van der Valk beter ten halve kan worden gekeerd dan ten hele gedwaald.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:08)

Twijfels bij raadsleden over bouwplannen Hotel Noordzee in Cadzand-Bad

Het blijft op zijn minst twee weken nog onduidelijk of de flinke uitbreidingsplannen van Hotel Noordzee en het voormalige hotel De Wielingen in Cadzand-Bad door kunnen gaan. Dat meldt PZC.

08 juni '23 ( 8:36)

Commotie rondom asielhotel Tubbergen inmiddels 1 jaar geleden; hotel nog steeds niet in gebruik

Een jaar geleden kondigden staatssecretatis Eric van den Burg en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers voor de eerste keer aan dat een gemeente een asielzoekerscentrum opgelegd had gekregen. Het voormalige Landhotel ’t Elshuys was de aangewezen locatie. Er ontstond veel weerstand. Omwonenden waren kwaad en demonstreerden tegen de komst van asielzoekers. In de tussentijd is er echter nooit een asielzoeker verschenen en blijkt dat pas aan het einde van déze zomer het hotel gereed is voor gebruik. Dit meldt de Volkskrant.

07 juni '23 ( 9:23)

Vrouw bij hotel in Houten niet ontvoerd

Afgelopen zondag 4 juni maakte de politie waarbij een vrouw mogelijk in een auto zijn geduwd. Het voorval vond plaats op de parkeerplaats van het Van der Valkhotel in Houten. Na onderzoek door de recherche is gebleken dat er geen sprake is van een ontvoering. Dat meldt de politie.

07 juni '23 ( 9:13)

Dit volledige hotel wordt geveild

Een conflict tussen de kredietnemer en kredietverstrekker heeft ertoe geleid dat het Hilton Garden Inn hotel in Leiden wordt geveild. Het gehele hotel, met 173 kamers, 6 vergaderruimtes en een restaurant heeft een totale oppervlakte van 38.586 vierkante meter en de executieveiling vindt plaats op 11 juli, meldt Vastgoedjournaal.

06 juni '23 (12:54)

Mercure Hotel in Zwolle gaat zestig Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen opvangen

Vanaf 1 juli gaat Zwolle zestig Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV’ers) opvangen in het Mercure Hotel aan de Hertsenbergweg. Het Centraal Orgaan voor Opvang Asielzoekers (COA) vroeg de gemeente of zij met spoed een opvanglocatie beschikbaar konden stellen. De jongeren blijven tot het einde van het jaar, meldt RTV Oost.

06 juni '23 (10:25)

Na flinke renovatie is Hotel Prins Hendrik op Texel weer open

Het heeft een aantal maanden mogen duren, maar dan heb je ook wat. Na een grondige restyling is Prins Hendrik Texel weer open. Het hotel, direct gelegen aan de Waddenzee, heeft een nieuwe keuken en restaurant gekregen. Daarnaast zijn er zes nieuwe luxe hotelkamers en suites bijgebouwd. De herinrichting is uitgevoerd door designbureau E.S.T.I.D.A. Dat meldt Entree Magazine.

05 juni '23 ( 9:59)

Waarom is het beroemde hotel Spaander in Volendam al zo lang dicht?

Al drie maanden zit het bekende hotel Spaander in Volendam op slot. Het hotel heeft naam gemaakt door de imposante kunstverzameling die in het pand hangt. Beroemdheden zoals Johan Cruijff, Muhammad Ali, de sultan van Yogyakarta en de oud-keizer Wilhelm van Duitsland hebben hier allemaal een nachtje geslapen. Nu is het hotel al een tijd gesloten, maar niemand weet waarom. Dat meldt NH Nieuws.

05 juni '23 ( 9:13)

Vrouw mogelijk ontvoerd vanaf parkeerplaats Van der Valkhotel Houten

Aan het einde van zondagmiddag heeft iemand gezien dat een vrouw tegen haar zin in een auto werd geduwd. Het incident vond plaats op de parkeerplaats van het Van der Valkhotel in Houten. De politie is op zoek naar andere getuigen die de mogelijke ontvoering van een vrouw hebben gezien. Dat meldt het AD.

02 juni '23 (11:17)

Haags hotel gaat 100 nareizende familieleden vluchtelingen opvangen

Het college van burgemeester en wethouders in Den Haag heeft akkoord gegeven voor de tijdelijke noodopvang van honderd gezinsherenigers om het Fletcher Stadshotel. Hiermee moet de druk op de overvolle asielzoekerscentra verlicht worden. De vluchtelingen worden tot het einde van het jaar in het hotel aan de Laan van Meerdervoort opgevangen, meldt Omroep West.

01 juni '23 (12:11)

Hotelbeveiliger bij overval met hamer op zijn hoofd geslagen

Bij een overval op een hotel op het Grote Kerkplein in Rotterdam is een beveiliger met een hamer geslagen. Hij hield er verwondingen op zijn hoofd aan over, maar wist een van de verdachten alsnog te pakken. Dit meldt het Algemeen Dagblad.