Parkhotel Tjaarda in Oranjewoud officieel geopend
De vele vaste gasten, relaties, familie en medewerkers en andere aanwezigen werden door De Wolff meegenomen in de rijke geschiedenis van Tjaarda, een begrip in de wijde omgeving van Oranjewoud. Het dorp ontleent zijn naam aan de aanwezigheid en invloed van de Oranjes in de regio. Daaronder Maria Louise van Hessen-Kassel, beter bekend als Marijke Muoi. Zij was het toeziend oog tijdens de opening. Daarnaast was zij de moeder van stadhouder Willem IV en een nazaat van de vader des vaderlands Willem van Oranje.
Terug in de tijd
De geschiedenis van Tjaarda gaat ver terug tot 1834. Toen stichtte logementhouder en tuinman Johan Meijer Hotel Heidewoud.
Met een sprong in de tijd gaan we naar 1996. In dat jaar werd het hotel volledig verbouwd. Destijds nam de familie Oosting samen met medeaandeelhouders N.V. NOM en Noord Nederland Beheer de nieuwbouw voor hun rekening. De naam van het hotel veranderde toen naar Golden Tulip Tjaards.
Sindsdien zijn er veel aanpassingen en verbouwingen geweest om op de veranderende vraag van de gast en maatschappelijke ontwikkelingen te anticiperen. In 2006 werd het Wellness complex geopend door de Commissaris van de Koning Ed Nijpels.
Tien jaar later, in 2016, was John Jorritsma als Commissaris van de Koning aanwezig om het vernieuwde hotel Tjaarda officieel te openen. noemenswaardig zijn de gerenoveerde hotellobby, gemoderniseerde hotelkamers en het Grand Café 1834, waarmee de verbinding is gemaakt met de oorspronkelijke grondlegger van het horecabedrijf.
Beweging
Tjitte de Wolff vertelt vol trots dat het hotel steeds in beweging is geweest. Vernieuwend en in sterke verbinding met haar omgeving. Tijdens de coronapandemie kwam deze beweging tijdelijk tot stilstand. Voor Tjaarda een moment van reflectie en het besef dat het tijd was om een nieuwe weg in te slaan. Zelfstandig en niet langer onderdeel van een formule.
Wijzigingen
De naam werd gewijzigd naar Parkhotel Tjaarda. Hiermee wordt recht gedaan aan de bijzondere ligging van het hotel in het Parklandschap Oranjewoud.
Naast elementen van gastvrijheid, goed eten en drinken en genieten van de omgeving is er al jarenlang volop aandacht geweest voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierin is Parkhotel Tjaarda steeds een koploper geweest. Al aan het einde van het vorige millennium werd er geïnvesteerd in zonnepanelen. Inmiddels zorgen 428 zonnepanelen ervoor dat het hotel voor een groot deel zelfvoorzienend is wat betreft de elektriciteitsbehoefte. Daarnaast zijn er warmtepompen geplaatst voor de warmtevoorziening van het Wellness complex. Inmiddels doet Parkhotel Tjaarda mee aan het programma Hotel for Trees waarbij er bomen worden geplaatst om uitstoot van CO2 op te nemen.
Nieuwe bistro
In de afgelopen maanden is het restaurantconcept vernieuwd met een culinaire bistro die de naam Marijke Muoi Wine & Dine draagt. In de bistro wordt gewerkt met lokale producten en streekgerechten. Uniek zijn de zeventig wijnen die allen per glas verkrijgbaar zijn. Eerlijk, ambachtelijk en puur zijn belangrijke waarden. De inrichting van de bistro is warm, eigentijds, huiselijk en gezellig, met kleurtinten van groen en blauw. Die kleuren verwijzen weer naar Marijke Muoi: blauw voor koninklijk en groen voor het landschap Oranjewoud.
Geen verzet tegen Van der Valk onder voorwaarden
Wanneer de gemeente en Van der Valk een hotel willen in Heerenveen zal Tjaarda zich daar niet tegen verzetten. Maar eventuele vestiging kan en mag niet op de locatie nabij het Parklandschap. Tjitte de Wollf benadrukt dit standpunt met een aantal argumenten: nergens bouwt Van der Valk een hotel in een woonwijk, het huidige bestemmingsplan is geschikt om woningen te bouwen en bovendien past er geen groot hotel aan de rand van het Parklandschap. Hij pleit ervoor dat wanneer de plannen doorgaan de locatie aan de snelweg A7, langs de Lelylijn, moet zijn. Tjitte spreekt zijn hoop en verwachting uit naar de gemeente dat het plan Van der Valk beter ten halve kan worden gekeerd dan ten hele gedwaald.
Door: Nationale Horecagids