Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

‘De laatste kamer in dit hotel’-manipulaties worden voortaan harder aangepakt

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
‘De laatste kamer in dit hotel’-manipulaties worden voortaan harder aangepakt
Je hebt het vast wel eens gezien terwijl je op zoek was naar een hotelkamer. Leuzen zoals ‘dit is de laatste kamer in dit hotel’ waarmee websites proberen om je met dit soort waarschuwingen sneller iets te laten kopen of boeken. Volgens de wet mag dit niet. Toezichthouder ACM zegt hierover: “We grijpen in als we het mis zien gaan.” Dit meldt nu.nl.

Deze manipulerende technieken worden ook wel dark patterns genoemd. Die zorgen ervoor dat je iets doet wat je eigenlijk niet had willen doen.

Veel websites maken zich hier schuldig aan, van Bookings.com tot hobbyisten. De cookievermelding is de meest voorkomende vorm van deze dark patterns. De knop ‘accepteren’ wordt groot en groen afgebeeld, waardoor mensen sneller hierop klikken. Die cookies zijn echter niet alleen in het belang van de websitebezoekers. Hiermee kan bijvoorbeeld ook het surfgedrag worden gevolgd.

Groeiend probleem

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is het gebruik van deze manipulatieve technieken een groeiend probleem. Zij maken de aanpak hiervan daarom een speerpunt van de toezichthouder.

Afgelopen woensdag organiseerde de ACM een bijeenkomst voor marketeers, online ondernemers, wetenschappers, toezichthouders en beleidsmakers. Het ACM had een duidelijke boodschap: webwinkels moeten informatie op een eerlijke manier presenteren aan de websitebezoekers.

Eerlijkheid duurt het langst

Woordvoerder Saskia Bierling van het ACM legt uit dat deze technieken misschien op korte termijn winst opleveren voor een bedrijf, maar op langere termijn niet. Het kan een slechte naam opleveren en uiteindelijk zullen consumenten deze sites vermijden. “Websites die eerlijke informatie geven worden uiteindelijk beloond”, aldus Bierling.

Websites die verkeerde informatie presenteren riskeren een boete. Zij maken zich schuldig aan oneerlijke handelspraktijken en dat is niet toegestaan. De bond stelt dat het mogelijk zelfs schadelijker is voor een website dan het gewin dat zij halen uit deze manipulatie.

Grens

In de basis geldt dat online aanbieders de consumenten met hun producten of diensten proberen te verleiden om over te gaan op een aankoop, maar niet mogen misleiden. In 2019 publiceerde het ACM daarom een leidraad.

ACM hanteert verschillende manieren om deze manipulatieve technieken aan te pakken. De waakhond kan waarschuwingen uitdelen of aanpassingen op de website afdwingen met een dwangsom. Daarnaast kan de toezichthouder boetes opleggen tot 900.000 euro. Als het bij een groot bedrijf wordt opgemerkt kan er zelfs een percentage van de omzet als boete worden gesteld.

Het ACM onderstreept dat zij dit jaar extra streng gaan toezien op de naleving van de leidraad.

Door: Nationale Horecagids

25 mei '23 ( 8:51)

Stembussen Publieksprijs Dutch Hotel Award 2023 tot en met 31 mei geopend

Voor de Publieksprijs van de Dutch Hotel Award 2023 zijn dit jaar tien hotels genomineerd. Stemmen op een winnaar hiervoor kan nog tot en met 31 mei 2023. Op 20 juni wordt tijdens een event in Utrecht de winnaar bekendgemaakt. Dit meldt Misset Horeca.

24 mei '23 (10:47)

Plannen voor hotel-resort bij Biggekerke bijna klaar

Dormio heeft plannen voor de herinrichting van een aantal gebouwen van het hotel-resort op het Kaasboerterrein bij Biggekerke. De architect, Joost Knijff, zegt dat het de intentie is om deze ‘losjes uit te strooien’, meldt PZC.

23 mei '23 (12:25)

Eindhoven in de greep van Champions League: ‘Alle hotels zitten tjokvol’

Op zaterdag 3 juni is de finale van de Champions League in het uitverkochte PSV-stadion. De stad bereidt zich er al volop op voor. Ook de hotels merken dat er een speciaal evenement aan de gang is. Terwijl de clubs FC Barcelona en Vfl Wolfsburg tegen elkaar gaan voetballen, wordt het flink aanpoten in de hotels van de lichtstad. Jeroen Renders van Eindhovens Hoteliers Overleg stelde dat alle 29 hotels vol zitten. Dat komt volgens hem neer op 2.900 geboekte kamers. Dat meldt Omroep Brabant.

23 mei '23 (12:18)

Hotels.nl verkiest Hotel De Bonte Wever in Assen als Beste Hotel van Drenthe

Het was een aangename verrassing voor Hotel De Bonte Wever in Assen. Hotels.nl verkoos het hotel als beste Drentse hotel. Het is een prestigieuze prijs die bewijst dat een hotel voortreffelijke service levert, uitmuntende faciliteiten heeft en de gasten een goede ervaring biedt. Dat meldt events.nl.

22 mei '23 (18:09)

Eis van 10 jaar en tbs voor dood vriendin in hotel Wassenaar

Tegen een 33-jarige man uit Leiden is maandag tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist na de dood van zijn vriendin in een hotel in Wassenaar. Hotelmedewerkers vonden het lichaam van de 40-jarige vrouw op 3 januari 2022 in de hotelkamer. Volgens het Openbaar Ministerie is de man verminderd toerekeningsvatbaar.

22 mei '23 (12:08)

Komende zomer opent deze skybar in DoubleTree by Hilton Amsterdam

Energie, kunst, kleur en steeds veranderende luchten. Dat is de inspiratie gebruikt voor de nieuwe skybar die deze zomer gaat openen in het DoubleTree by Hilton Amsterdam. De nieuwe cocktailbar en private event space LuminAir wil door middel van het interieur en een dynamische service exclusiviteit uitstralen. Dat meldt Hospitality Management.

22 mei '23 (10:38)

Geen personeel maar wel open: urban hotel Moloko in Enschede

Het kostte de ondernemer bijna tien jaar om zijn twee ondernemingen, waaronder hotel, in te richten. Maar dan heb je ook wat. Niet alles, want het hotel mist één belangrijk ding: personeel. Gelukkig is het hotel in Enschede daarop ingesteld, meldt de Ondernemer.

19 mei '23 (12:02)

Mogelijke samenwerking Sergio Herman en Kruisherenhotel Maastricht

Het Kruisherenhotel in Maastricht is op zoek naar een gastronomische invulling voor de uitbreiding van het hotel. Daarvoor is de Oostwegel Collection, de eigenaar van het hotel, in gesprek met de Sergio Herman Group. Oostwegel wil in het nieuwe deel een ‘hoogwaardig casual fine dining restaurant’ neerzetten. Het is heel goed mogelijk dat zij hiervoor een partnerschap aangaan met de bekende Zeeuwse topchef Sergio Herman. Dat meldt de Ondernemer.

19 mei '23 (10:37)

Bouw Hotel Britannia in Vlissingen ligt half jaar stil

In april kreeg de projectontwikkelaar AVV Beheer van Hotel Britannia in Vlissingen te horen. Voor een transportvergunning was een bodemonderzoek naar PFAS nodig. Tijdens de uitvoering hiervan bleek dat de bodem zwaar verontreinigd is met deze stof. De verdere bouw ligt voor een half jaar stil, want de bodem moet gereinigd worden. De projectontwikkelaar stelt de gemeente aansprakelijk voor de vervuiling, meldt de internetbode.

19 mei '23 ( 9:19)

Afghaans gezin mag in Theaterhotel blijven na weigering woning

Een Afghaans gezin dat in het Theaterhotel in Almelo verblijft, hoeft daar niet te vertrekken. De rechtbank heeft dit besloten. Vorig jaar werd het gezin door het COA een woning aangeboden in Zeeland, maar dat . Het COA wil het gezin uit het hotel hebben voor de doorstroming van de asielzoekersopvang. Daar ging de rechter niet in mee en bepaalde dat het gezin het huis terecht heeft afgewezen. Dat meldt RTV Oost.