Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘De laatste kamer in dit hotel’-manipulaties worden voortaan harder aangepakt

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
‘De laatste kamer in dit hotel’-manipulaties worden voortaan harder aangepakt
Je hebt het vast wel eens gezien terwijl je op zoek was naar een hotelkamer. Leuzen zoals ‘dit is de laatste kamer in dit hotel’ waarmee websites proberen om je met dit soort waarschuwingen sneller iets te laten kopen of boeken. Volgens de wet mag dit niet. Toezichthouder ACM zegt hierover: “We grijpen in als we het mis zien gaan.” Dit meldt nu.nl.

Deze manipulerende technieken worden ook wel dark patterns genoemd. Die zorgen ervoor dat je iets doet wat je eigenlijk niet had willen doen.

Veel websites maken zich hier schuldig aan, van Bookings.com tot hobbyisten. De cookievermelding is de meest voorkomende vorm van deze dark patterns. De knop ‘accepteren’ wordt groot en groen afgebeeld, waardoor mensen sneller hierop klikken. Die cookies zijn echter niet alleen in het belang van de websitebezoekers. Hiermee kan bijvoorbeeld ook het surfgedrag worden gevolgd.

Groeiend probleem

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is het gebruik van deze manipulatieve technieken een groeiend probleem. Zij maken de aanpak hiervan daarom een speerpunt van de toezichthouder.

Afgelopen woensdag organiseerde de ACM een bijeenkomst voor marketeers, online ondernemers, wetenschappers, toezichthouders en beleidsmakers. Het ACM had een duidelijke boodschap: webwinkels moeten informatie op een eerlijke manier presenteren aan de websitebezoekers.

Eerlijkheid duurt het langst

Woordvoerder Saskia Bierling van het ACM legt uit dat deze technieken misschien op korte termijn winst opleveren voor een bedrijf, maar op langere termijn niet. Het kan een slechte naam opleveren en uiteindelijk zullen consumenten deze sites vermijden. “Websites die eerlijke informatie geven worden uiteindelijk beloond”, aldus Bierling.

Websites die verkeerde informatie presenteren riskeren een boete. Zij maken zich schuldig aan oneerlijke handelspraktijken en dat is niet toegestaan. De bond stelt dat het mogelijk zelfs schadelijker is voor een website dan het gewin dat zij halen uit deze manipulatie.

Grens

In de basis geldt dat online aanbieders de consumenten met hun producten of diensten proberen te verleiden om over te gaan op een aankoop, maar niet mogen misleiden. In 2019 publiceerde het ACM daarom een leidraad.

ACM hanteert verschillende manieren om deze manipulatieve technieken aan te pakken. De waakhond kan waarschuwingen uitdelen of aanpassingen op de website afdwingen met een dwangsom. Daarnaast kan de toezichthouder boetes opleggen tot 900.000 euro. Als het bij een groot bedrijf wordt opgemerkt kan er zelfs een percentage van de omzet als boete worden gesteld.

Het ACM onderstreept dat zij dit jaar extra streng gaan toezien op de naleving van de leidraad.

Door: Nationale Horecagids

08 april '24 ( 8:45)

Nog geen benadering voor opvang asielzoekers bij hotels

Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.