Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toch twee hotels op Honderdland in Maasdijk

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Toch twee hotels op Honderdland in Maasdijk
Ontwikkelaar Westbrick mag tóch een hotel gaan bouwen op het bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk. Zij mogen daar echter geen migranten in laten wonen. De gemeente en Westbrick zijn tot een akkoord gekomen hierover. Aan de andere kant gaat uitzendbureau NL Jobs wél een hotel bouwen dat bedoeld is voor arbeidsmigranten. Dit betekent vrijwel zeker dat er twee hotels komen op het bedrijfsterrein, meldt WOS.

De uitkomst is een overeenkomst tussen ontwikkelaar Westbrick, NL Jobs en de gemeente Westland. Hiermee komt hoogstwaarschijnlijk een einde aan het al bijna vijf jaar durende juridische geschil tussen de partijen.

In 2018 wilde Westbrick een hotel bouwen naast de McDonald’s in Honderdland. Het hotel zou worden ingericht als arbeidsmigrantenhotel, maar de gemeenteraad was niet helemaal tevreden met het bestemmingsplan. De vergunningsaanvraag verliep niet helemaal volgens de procedure en werd daarom ingetrokken.

Hotel Westland

Zo ging de gemeente met haast aan de slag om het bestemmingsplan aan te passen, om een nieuwe ‘Polenhotel’ te voorkomen. Maasdijk had ook al een migrantenhotel, Hotel Westland.

In de zomer van 2018 werd de gemeenteraad opgeroepen voor een besloten vergadering. Toen stemde de gemeente in met de beperking van de hotel-invulling. Die kon pas ingaan op het moment van publicatie. Daarvoor waren de plannen nog geheim voor het publiek. Op de valreep diende daarna uitzendbureau NL Jobs een vergunning in voor, je raadt het al, een arbeidsmigrantenhotel. Die aanvraag zou nog moeten worden behandeld aan de hand van het ‘oude’ bestemmingsplan.

Westbrick buitenspel

Aangezien Westbrick nog bezig was met een nieuwe aanvraag, werden zij buitenspel gezet. Westbrick voelde zich in de steek gelaten door de gemeente en ging de aanvraag van NL Jobs aanvechten bij de rechter.

Daarnaast diende Westbrick ook een aanvraag in voor een ‘normaal’ hotel, naast de McDonald’s op het eiland. Het college was er echter van overtuigd dat Westbrick dit hotel vooralsnog zou gaan gebruiken voor arbeidsmigranten. Zo kwam er een nieuw juridisch geschil tussen de ontwikkelaar en de gemeente

Akkoord gesloten

Nu is er een zogeheten vaststellingsovereenkomst tussen Westbrick en de gemeente Westland gesloten. Hierin wordt vastgesteld dat de lopende juridische procedures worden stopgezet, waaronder het verzet tegen de bouw van het hotel van NL Jobs. Ook heeft Westbrick een planvoorstel gedaan voor de bouw van een hotel waar geen arbeidsmigranten in gaan wonen. De gemeente geeft aan dat zij in hoofdlijnen mee willen werken en dat Westbrick de aanvraag voor een omgevingsvergunning kan indienen.

Door: Nationale Horecagids

08 april '24 ( 8:45)

Nog geen benadering voor opvang asielzoekers bij hotels

Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.