Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Deze ondernemer bouwde twee kerken om tot hotels

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
Deze ondernemer bouwde twee kerken om tot hotels
In 2011 kwam ondernemer Lenny Balkissoon per toeval in contact met een woningcorporatie. Toen had hij nog geen idee van de toekomst die hem te wachten stond. Inmiddels is hij eigenaar van twee kerken die hij beide heeft omgebouwd tot hotels. Het Chassé Hotel in Amsterdam-West opende in 2017 en dit voorjaar opent hij zijn nieuwste aanwinst: Chassé Hotel Oost in Amsterdam. De ondernemer zag de potentie en zette door, wat zijn ondernemerschap kenmerkt, meldt Hospitality Management.

Balkissoon is geboren in Brits Guyana, naast Suriname. Daar had hij een moeilijke jeugd en besloot op zijn achttiende om naar Nederland te reizen. Om zijn Nederlands lessen te bekostigen begon zijn horecaloopbaan bij het Amstel Hotel, waar hij werkte als barkeeper. Misschien ontstond hier ook wel zijn liefde voor de sector.

Chassékerk

In 2011 klopte de ondernemer op de deur van woningcorporatie Ymere, omdat hij interesse had in de aankoop van een pand in Osdorp. Toen werd hem snel duidelijk dat dit pand geen optie voor hem was. Ymere kon hem daarentegen wel iets anders aanbieden: de Chassékerk in de Amsterdamse buurt De Baarsjes. Na enige twijfel weigerde Lenny in eerste instantie. Toch werd zijn nieuwsgierigheid er wel door aangewakkerd en later besloot hij om een kijkje te nemen in de kerk.

Tijdens de bezichtiging werd Balkissoon snel overtuigd. Het enige dat hij voor ogen had was de eindbestemming van het gebouw: hier komt een dansschool en een hotel. Hij zegt dat hij precies wist wat er moest gebeuren.

Grootste dansschool ter wereld

Het was een flinke opgave om het eindresultaat in gedachte te houden. De ruiten van de kerk waren ingegooid en de deur was gebarricadeerd. Deze had jarenlang leeggestaan en was helemaal vervallen. Daarnaast stond de buurt er ook niet goed op. Veel buurtbewoners waren negatief over de plannen om er een hotel en cultureel centrum van te maken.

Het resultaat mag er zijn: 55 hotelkamers, 4 appartementen, een restaurant, negen dansstudio’s en een gymzaal zijn hier ontwikkeld, mede voor de lokale scholen. Daarnaast is het de grootste dansschool ter wereld. Lenny zegt dat hij zichzelf vaak heeft moeten verdedigen tijdens de buurtvergaderingen en moest uitleggen dat hij de plannen maakte voor de buurt. Toch kon hij uiteindelijk in 2017 de deuren van het hotel openen.

Meerdere aanboden

Na de Chassékerk kreeg Balkissoon meerdere malen een aanbod om een kerk over te nemen: de Christus Koningkerk aan de James Wattstraat in Amsterdam-Oost. Daar wou de ondernemer appartementen ontwikkelen, maar door crisistijd zag hij daarvan af. Zo had de ondernemer in 2012 twee vervallen kerken onder zijn hoede. Hij zegt dat mensen hem voor gek verklaarden, maar hij het met doorzettingsvermogen daar doorheen keek en er juist de uitdaging in zag.

Geen hotelervaring

Lenny vindt niet dat je hem hotelier mag noemen. Hij heeft een achtergrond als danser en ervaring in de bouw en juist geen hotelachtergrond of opleiding. Balkissoon stelt dat doordat hij weet wat hij wel en niet kan het toch voor elkaar heeft kunnen spelen. Daarnaast zegt hij dat hij veel heeft te danken aan zijn team, dat ‘iedere dag hun uiterste best doet om de gasten tevreden te stellen’. Dat blijkt: in 2022 had het hotel een bezettingsgraad van 93 procent. Daar is de ondernemer enorm blij mee, zeker na de coronajaren ervoor.

Lage prijzen

Het succes dankt hij voornamelijk aan de lage prijzen, stelt Balkissoon. Die proberen zij relatief laag te houden om ook de jongere reizigers aan te spreken. Hij draait liever een hoge bezetting tegen een lage prijs dan vice versa. Het hotel moet volgens hem voor iedereen toegankelijk zijn en wil hiermee de oorspronkelijke functie van de kerk in stand houden: het samenbrengen van mensen.

Door: Nationale Horecagids

02 juni '23 (11:17)

Haags hotel gaat 100 nareizende familieleden vluchtelingen opvangen

Het college van burgemeester en wethouders in Den Haag heeft akkoord gegeven voor de tijdelijke noodopvang van honderd gezinsherenigers om het Fletcher Stadshotel. Hiermee moet de druk op de overvolle asielzoekerscentra verlicht worden. De vluchtelingen worden tot het einde van het jaar in het hotel aan de Laan van Meerdervoort opgevangen, meldt Omroep West.

01 juni '23 (12:11)

Hotelbeveiliger bij overval met hamer op zijn hoofd geslagen

Bij een overval op een hotel op het Grote Kerkplein in Rotterdam is een beveiliger met een hamer geslagen. Hij hield er verwondingen op zijn hoofd aan over, maar wist een van de verdachten alsnog te pakken. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

01 juni '23 (12:04)

Hotel Spaander in Volendam al maanden dicht om onbekende redenen

Hotel Spaander in Volendam is al maanden dicht, maar niemand weet precies waarom. Het hotel staat bekend om zijn kunstverzameling, waardoor het overnachtingen van onder meer Muhammad Ali, Yogyakarta en Johan Cruijff wist te boeken. Inmiddels lukt het maken van een boeking al drie maanden niet meer. Dit meldt NH Nieuws.

31 mei '23 (15:12)

EHM Group heet voortaan Q Hospitality

Q Hospitality. Dat is de nieuwe naam waarmee EHM Group voortaan verder gaat. We hebben eerder al , waarin kort werd toegelicht dat dit de voormalige EHM Group is. De werkzaamheden van de organisatie begonnen vijf jaar na de oprichting zo uiteen te lopen dat er behoefte was om de naam te veranderen. Daarnaast kondigde Q Hospitality aan dat zij een nieuw hotel gaan openen in Amsterdam: The Diamond.

31 mei '23 (13:44)

Won Yip en Q Hospitality openen hotel waar Heineken Hoek stond

Op het Amsterdamse Leidseplein, waar nu de Heineken Hoek staat, gaan horecaondernemers Won Yip en Martin Nijdam samen met Q Hospitality (voorheen EHM Group) The Diamond openen. Dit hotel krijgt een exclusieve cocktailbar en een table d’hôte. Ook krijgt het gebouw een steakhouse met de naam ‘Heineken Hoek’. De horeca opent aan het einde van het jaar, de opening van het hotel staat gepland op 1 maart 2024, meldt Hospitality Management.

31 mei '23 (10:47)

COA gaat 130 vluchtelingen opvangen in Hotel Campanile in Goutum

Het college van de gemeente Leeuwarden heeft besloten dat het Centraal Orgaan voor Opvang Asielzoekers tijdelijk vluchtelingen mag opvangen in hotel Campanile in Goutum. Daar is ruimte voor 130 vluchtelingen, meldt Omroep Friesland.

31 mei '23 ( 9:33)

Hilton Hotel in centrum Rotterdam bestaat 60 jaar

Gisteren was het feest in het Hilton Hotel in het centrum van Rotterdam. Toen bestond het hotel precies zestig jaar. Op 30 mei 1963 opende Conrad Hilton, de oprichter van de wereldwijde hotelketen, de deuren van het Hilton Hotel. Dat meldt Hospitality Management.

30 mei '23 (13:38)

Bezwaar wordt niet opgemerkt, plan hotel Van der Valk verschoven tot na vakantie

Het is een klein foutje, maar heeft wel grote gevolgen voor de komst van het Van der Valkhotel aan de Zilverstraat in Zoetermeer. Een zienswijze is niet beoordeeld en dat moet gebeuren voordat er gebouwd kan worden. Hierdoor wordt de behandeling van het bouwplan door de politiek opgeschoven tot na de vakantie, meldt het AD.

30 mei '23 (10:50)

Hotel Haarhuis begint nieuwe duurzaamheidscampagne: 'Meet in Green'

Het is zeker mogelijk om een bijeenkomst met een kleine voetafdruk te organiseren in een hotel als het aan Hotel Haarhuis ligt. Om duurzaamheid tijdens bijeenkomsten op de kaart te zetten, lanceert het hotel een nieuwe campagne: ‘Meet in Green’. Dat meldt Hospitality Management.

25 mei '23 ( 8:51)

Stembussen Publieksprijs Dutch Hotel Award 2023 tot en met 31 mei geopend

Voor de Publieksprijs van de Dutch Hotel Award 2023 zijn dit jaar tien hotels genomineerd. Stemmen op een winnaar hiervoor kan nog tot en met 31 mei 2023. Op 20 juni wordt tijdens een event in Utrecht de winnaar bekendgemaakt. Dit meldt Misset Horeca.