Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Deze ondernemer bouwde twee kerken om tot hotels

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Deze ondernemer bouwde twee kerken om tot hotels
In 2011 kwam ondernemer Lenny Balkissoon per toeval in contact met een woningcorporatie. Toen had hij nog geen idee van de toekomst die hem te wachten stond. Inmiddels is hij eigenaar van twee kerken die hij beide heeft omgebouwd tot hotels. Het Chassé Hotel in Amsterdam-West opende in 2017 en dit voorjaar opent hij zijn nieuwste aanwinst: Chassé Hotel Oost in Amsterdam. De ondernemer zag de potentie en zette door, wat zijn ondernemerschap kenmerkt, meldt Hospitality Management.

Balkissoon is geboren in Brits Guyana, naast Suriname. Daar had hij een moeilijke jeugd en besloot op zijn achttiende om naar Nederland te reizen. Om zijn Nederlands lessen te bekostigen begon zijn horecaloopbaan bij het Amstel Hotel, waar hij werkte als barkeeper. Misschien ontstond hier ook wel zijn liefde voor de sector.

Chassékerk

In 2011 klopte de ondernemer op de deur van woningcorporatie Ymere, omdat hij interesse had in de aankoop van een pand in Osdorp. Toen werd hem snel duidelijk dat dit pand geen optie voor hem was. Ymere kon hem daarentegen wel iets anders aanbieden: de Chassékerk in de Amsterdamse buurt De Baarsjes. Na enige twijfel weigerde Lenny in eerste instantie. Toch werd zijn nieuwsgierigheid er wel door aangewakkerd en later besloot hij om een kijkje te nemen in de kerk.

Tijdens de bezichtiging werd Balkissoon snel overtuigd. Het enige dat hij voor ogen had was de eindbestemming van het gebouw: hier komt een dansschool en een hotel. Hij zegt dat hij precies wist wat er moest gebeuren.

Grootste dansschool ter wereld

Het was een flinke opgave om het eindresultaat in gedachte te houden. De ruiten van de kerk waren ingegooid en de deur was gebarricadeerd. Deze had jarenlang leeggestaan en was helemaal vervallen. Daarnaast stond de buurt er ook niet goed op. Veel buurtbewoners waren negatief over de plannen om er een hotel en cultureel centrum van te maken.

Het resultaat mag er zijn: 55 hotelkamers, 4 appartementen, een restaurant, negen dansstudio’s en een gymzaal zijn hier ontwikkeld, mede voor de lokale scholen. Daarnaast is het de grootste dansschool ter wereld. Lenny zegt dat hij zichzelf vaak heeft moeten verdedigen tijdens de buurtvergaderingen en moest uitleggen dat hij de plannen maakte voor de buurt. Toch kon hij uiteindelijk in 2017 de deuren van het hotel openen.

Meerdere aanboden

Na de Chassékerk kreeg Balkissoon meerdere malen een aanbod om een kerk over te nemen: de Christus Koningkerk aan de James Wattstraat in Amsterdam-Oost. Daar wou de ondernemer appartementen ontwikkelen, maar door crisistijd zag hij daarvan af. Zo had de ondernemer in 2012 twee vervallen kerken onder zijn hoede. Hij zegt dat mensen hem voor gek verklaarden, maar hij het met doorzettingsvermogen daar doorheen keek en er juist de uitdaging in zag.

Geen hotelervaring

Lenny vindt niet dat je hem hotelier mag noemen. Hij heeft een achtergrond als danser en ervaring in de bouw en juist geen hotelachtergrond of opleiding. Balkissoon stelt dat doordat hij weet wat hij wel en niet kan het toch voor elkaar heeft kunnen spelen. Daarnaast zegt hij dat hij veel heeft te danken aan zijn team, dat ‘iedere dag hun uiterste best doet om de gasten tevreden te stellen’. Dat blijkt: in 2022 had het hotel een bezettingsgraad van 93 procent. Daar is de ondernemer enorm blij mee, zeker na de coronajaren ervoor.

Lage prijzen

Het succes dankt hij voornamelijk aan de lage prijzen, stelt Balkissoon. Die proberen zij relatief laag te houden om ook de jongere reizigers aan te spreken. Hij draait liever een hoge bezetting tegen een lage prijs dan vice versa. Het hotel moet volgens hem voor iedereen toegankelijk zijn en wil hiermee de oorspronkelijke functie van de kerk in stand houden: het samenbrengen van mensen.

Door: Nationale Horecagids

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.

19 juni '23 (10:08)

Ondanks hotelstop Amsterdam zes jaar geleden wordt er nog aan ongeveer twintig hotels gewerkt

Het bestuur van Amsterdam vond al in 2016 dat er een rem moest komen op de groei van de hotelsector in de hoofdstad. Ondanks de stop blijven er toch nog hotels bij komen. Voor een lange periode kon de gemeente niets doen tegen de komst hiervan. Daarnaast blijkt uit een navraag van AT5 dat de komst van ongeveer twintig hotels niet kan worden vermeden. Zo komt er vooral in Amsterdam-Noord nog een hotelspurt. Op andere plekken lijkt het nieuwe hotelbeleid wel te werken, meldt AT5.

16 juni '23 (13:02)

Mogelijk dure recreatiewoningen naast Hotel de Beyaerd in Hulshorst

Bij het veluwehotel De Beyaerd in Hulshorst wordt mogelijk een nieuw, luxe vakantiepark neergezet. De opzet is ‘een ruim opgezet groenresort met hoogwaardige recreatievilla’s’, meldt Nunspeet Nieuws. Het vakantiepark komt te staan op het evenemententerrein van het hotel en het aangrenzende deel waar voorheen restaurant De Gulle Belg stond. Momenteel wordt dat pand gekraakt. 

16 juni '23 (11:25)

Hotel Okura maakt samen met Brouwerij Homeland zomers biertje

Na een eerdere samenwerking met Brouwerij Homeland gaat het Okura Hotel in Amsterdam een biertje maken. Vorig jaar maakten de twee al de ‘Okura Tripel’, nu slaan zij de handen ineen om een zomers biertje te brouwen, de ‘Okura Wit’. Volgens Okura is het smaakprofiel fris, zacht en met een volle smaak. Dat meldt Hospitality Management.

14 juni '23 ( 8:51)

Staatssecretaris Van der Burg wil dat hotels optreden tegen uitbuiting meisjes

Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie gaat de hotelbranche oproepen op te treden tegen seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes. Dat heeft Van der Burg aan de Tweede Kamer toegezegd, tijdens het wekelijks vragenuurtje. Net zoals de Tweede Kamer vindt Van der Burg het verschrikkelijk dat zoveel jonge meisjes seksueel worden uitgebuit. De Tweede Kamer wil meer concrete actie, maar de staatssecretaris zei dat het lastig is deze uitbuiting harder aan te pakken.

14 juni '23 ( 8:44)

Hotelketen Van der Valk wilde meer coronasteun van overheid

Hotelketen Van der Valk had meer coronasteun moeten krijgen. Dat betoogden ruim zestig hotels van het familiebedrijf dinsdag in een zaak tegen de Staat voor het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Die hotels zijn volgens Van der Valk allemaal losse ondernemingen en hadden elk afzonderlijk als mkb-bedrijf steun moeten krijgen. In plaats daarvan werden ze als keten gezien en kregen ze daardoor veel minder steun. De landsadvocaat stelde zich op het standpunt dat de minister de vrijheid had om een keuze te maken over welke bedrijven die zogeheten TVL-steun zouden krijgen.