Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Raad van State: bouw hotel Bergen aan Zee mag niet

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Raad van State: bouw hotel Bergen aan Zee mag niet
Voorlopig komt er geen nieuwe hotel op de plek van Hotel Nassau in Bergen aan Zee. Dat laat de Raad van State weten. Zij hebben een dikke streep gezet door de vergunning die de gemeente heeft verleend. Het is een opluchting voor Ineke Aronds, die zich al jaren inzet tegen het ‘megalomane bouwplan’, zo meldt NH Nieuws.

Sinds 2017 strijdt Ineke Aronds al tegen de komst van het hotel: die staat pal achter het huidige hotel. Met ‘Verontruste Bewoners Bergen aan Zee’ vertegenwoordigt ze 380 inwoners die niet mee willen gaan in de bouwplannen ‘die veel te grootschalig voor ons kleine stranddorp zijn’.

Nieuw hotel

De eigenaar van het hotel Nassau, dat nu in het dorpje staat, wil deze slopen en er een nieuw hotel neerzetten: Nieuw Nassau. Het gaat om een hotelgebouw met een appartementencomplex. Daarvoor is in 2021 een omgevingsvergunning verleend door de gemeente, waarin staat dat er buiten het geldende bestemmingsplan mag worden gebouwd.

Daar maakten bewoners en ondernemers in november bezwaar tegen bij de Raad van State. Die liet dinsdag weten dat zij in hun gelijk staan. De gemeente heeft volgens de hoogste rechter procedurefouten gemaakt, omdat zij het plan probeerden versneld en met ‘huisnummerbesluit’ toe te staan. Aronds noemt het een ‘opluchting’.

Hotel niet helemaal uitgesloten

De Verontruste Bewoners Bergen aan Zee zijn naar eigen zeggen niet tegen een nieuw hotel. Wel tegen een enorm groot hotel. Zij vinden dat het bouwplan moet passen bij het formaat van het dorp en dat er concreet moet worden opgenomen dat er rekening wordt gehouden met de natuur en het landschap in de omgeving.

Het gemeentebestuur gaat onderzoek doen naar de gevolgen van de uitspraak. Een woordvoerder laat weten dat zij de gemeenteraad hierover gaan informeren.

Door: Nationale Horecagids

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."